CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla bude mít senzory od Samsungu, na světě je miliardový obchod

Samsung představil svůj první obrazový senzor čistě pro automobilový průmysl a na světě je lukrativní obchod s automobilkou Tesla. Dočkáme se ho asi v novém Cybertrucku.

Obrazový senzor ISOCELL Auto 4AC je vyvinutý na míru pro automobilový průmysl. Primárně by měl sloužit jako zpětné zrcátko, ale využití možná nalezne i jako přední, zadní a boční kamera auta. Jeho předností je vysoký dynamický rozsah (120 dB). Senzor by měl zvládnout potlačit blikání způsobené LED světly a světelné přechody pomocí technologie CornerPixel od Samsungu. To je velká věc, když vezmeme v potaz, že pouliční osvětlení nebo světla od okolních aut jsou často na bázi LED.

Technologie CornerPixel kombinuje dvě fotodiody na pixel. Jednu 3 µm pro práci s tmavšími odstíny a jednu 1 µm v rohu pro světlejší odstíny. Takové rozložení potom dovolí rychlé změny při přechodu mezi světlem a tmou, například při vjezdu do tunelu. Blikání se potlačí pomocí prodloužení času expozice menší fotodiody. Dynamický rozsah se potom postará o potlačení rozmazání obrazu vlivem pohybu.

Rozlišení ani kvalita obrazu nehraje důležitou roli, a tak se senzor spokojí s rozlišením 1280x960. Dále bude splňovat normu AEC-Q100 třídy 2 (-40 °C až 125 °C). Podle výrobce není určený pro autonomní řízení, pro takové případy Samsung plánuje jiné senzory.

Představení senzoru je důležité v kontextu se zveřejněnými informacemi o dohodě v hodnotě 436 milionů dolarů s "nejvýznamnějším americkým výrobcem elektronických aut“, což nemůže být nikdo jiný než Tesla. Samsung tím chce konkurovat jedničce v odvětví společnosti Sony. Podle spekulací senzor bude základním stavebním kamenem pro nový Tesla Cybertruck, který by měl na trh dorazit v roce 2022 po zpoždění způsobeném epidemií koronaviru.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla bude mít senzory od Samsungu, na světě je miliardový obchod

Čtvrtek, 29 Červenec 2021 - 07:33 | Bonfire | To rozliseni je prekvapive teda, cekal bych nizsi...

Zobrazit diskusi