CDR.cz - Vybráno z IT

Tesla chce zautomatizovat i čištění oken. Patentovala si laserové stěrače

Tesla si na počátku tohoto roku nechala patentovat stěrače, které by měly automaticky identifikovat nečistoty a odstraňovat je za pomoci laserové technologie. Otázkou zůstává, zda se patent někdy dočká reálného nasazení.

Tesla v poslední době spíše šokovala, než pozitivně překvapila. Mnoho fanoušků totiž do dnešního dne „nerozdýchalo“ design nového Cybertrucku. Tesla se vždy chlubila moderním aerodynamickým designem a nyní přišla s vozem, který se spíše podobá Krytonovi z Červeného trpaslíka. Snad tuto novinku vykompenzuje zpráva, že Tesla koketuje s myšlenkou laserových stěračů.

Nasvědčuje tomu skutečnost, že si Tesla začátkem roku nechala patentovat zařízení s názvem „Pulsed Laser Cleaning of Derbis Accumulated on Glass Articles in Vehicles and Photovoltaic Asemblies,“ což by se dalo volně přeložit jako odstraňovač nečistot ze skla automobilů a fotovoltaických panelů pomocí pulzního laseru.

Jako autor se uvádí Phiroze Dalal, vědecký pracovník a specialista na průmyslové zobrazování v Tesle. Původně byl tento patent označen za veřejný, a proto prosákla zpráva na veřejnost až nyní. Nová technologie by měla pomocí řídící jednotky identifikovat, že na sklo přistála nečistota (např. mrtvá moucha), a aktivovat laser, který ji pak efektivně odstraní.

Mimo využití pro automobilový průmysl chce Tesla tuto technologii aplikovat i na odstraňování nečistot ze solárních panelů tak, aby byla maximalizována jejich ziskovost. V závěru je však důležité připomenout, že se jedná pouze o patent, což znamená, že nemusí být v praxi nikdy nasazen. Koneckonců takových patentů, které jsou zatím pouze v trezoru, má Tesla na svém kontě mnoho, viz Teslaquilla.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Tesla chce zautomatizovat i čištění oken. Patentovala si laserové stěrače

Středa, 4 Prosinec 2019 - 00:14 | Max Devaine | Myslel jsem, že někdo vyřeší alternativu ke...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 22:06 | Potooczech | Přeleštění rohovky laserem bude prý za příplatek...
Pondělí, 2 Prosinec 2019 - 10:14 | Peca | Vyřešili tam nějak, že to může lomem/odrazem...

Zobrazit diskusi