CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k „Zapomněli“ jsme přes léto Data Tresor Disc v autě. Jak dopadl?

To jsou mi ale testy :-). Ale jo, dobré, aspoň máme jistotu, že po nás v budoucnu něco zůstane - pokud to budou mít na čem přehrát :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokos. To je dolezite. Nechcete radsej davat nejake viac vyuzitocnejsie recenzia ako tieto "vysokokvalitne" media, ktora sa daju tak "kvalitne" napalit a stoja tak "malo"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V jakém programu to čtete ?

Existuje nějaký freeware a v češtině "program" na kontrolu čitelnosti CD po stopách a sektorech ?

Nero CDspeed už je bohužel delší dobu placený.

a k dispozici jsou jen starší verze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K-Probe 2

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Opti Drive Control (bývalý Nero CD Speed). Na 30 dní je zdarma, poté pro neplatiče stačí odklepávat hlášky o registraci, podobně jako u Total Commanderu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pomaly dostavam dojem, ze firma Data Tresor s.r.o. si vas plati, aby ste im robili reklamu.

Samotne recezie, testy na tieto DVD uz nemaju ziaden zmysel.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj názor ti sice neberu, ale je kompletně mimo :) Ani jedno, ani druhé není pravda.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za platenú reklamu potom môžeš považovať všetko, čo sa recenzuje, lebo produkt na recenziu dodáva výrobca.
Naopak, o platenú reklamu by išlo vtedy, ak by produkt stál za starú belu, a redakcia by aj tak produkt chválila. V tomto prípade tá pochvala má dôvod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

mysli si co chceš, ale pro mě je DTD vynikající záležitost na archivaci fotek a podobných věcí. ano, je to pomalý, v poměru ke kapacitě drahý, ale to není s ohledme na můj objem dat problém. tohle píšu jako obyčejný člověk, svá DTD média jsem si normálně koupil. jako čtenář jsem rád, že někde na internetu jsou tyhle podrobné testy. potažmo kdyyž jsou česky. to že tobě přijdou testy DTD jako zbytečnost, je ryze tvůj problém. já zase považuju za zbytečnost testy řady typů automobilů, které si nikdy nekoupím, protože jejich poměr vůči ceně je ještě víc naprd, než u DTD. ale to neznamená, že chodím na autoweby stěžovat si do diskuse, že jsou tyto testy zbytečné, nebo dokonce obviňovat redakce z nějaké nečestné formy spolupráce. kdyby naše testy DTD byly zadány tou firmou jako reklama, tak zde jsou jako"Reklama" označeny. snad už si teď rozumíme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

konecne nejaka autenticka recenze/test v ceskem podani, a ze jich je jak safranu. a presto se najde nejakej blbec, kterej hned musi kecat blbosti. pokud vim, tak plno ctenaru si samo vyzadalo dalsi testy tohoto media. radsi bez na technet. urovni je ti daleko bliz

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No a co? I kdyby si to DataTresor teoreticky platili, pokud by DIIT nefalšovat výsledky testů, tak jsem pro - i WIFT musí platit složenky, tak bych mu to přál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se za „platili“ počítá i to, že nám byl na testy zaslán balík médií zdarma, tak pak ano, pak jsme zaplacení.

Cílem testů je najít nějakou hranici, kde už to médium exne. Říkám hranici, je jasné, že když médium zlomím, tak je po něm ;) To je už ale daleko za hranicí. Jdeme proto postupně. Mikrovlnka je samozřejmě taky v plánu, ale tu osobně považuji za spíše drsnější test a něco vnitřně mi říká, že tu médium nedá. A tak trochu počítám, že si na tenhle test seženu nějakou bazarovou mikrovlnku, do vlastní „produkční“ to nedám ;) (čistě co kdyby ;).

Zároveň je tu jistá snaha dělat testy takové, které budou aspoň trochu připomínat popohnání zubu času, přičemž nám jde především o otestování záznamové vrstvy (polykarbonát je stejný jako na běžných DVD). Ono je to tak, že DTD nemá být médium „odolné“, ale „trvanlivé“.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Cílem testů je najít nějakou hranici, kde už to médium exne. Říkám hranici, je jasné, že když médium zlomím, tak je po něm"

No, věřím, že s pomocí mikroskopu a dvouosého, počítačem řízeného posuvného stolku by šlo leccos obnovit. :-) Pokud je ten zlom čistý, nemusel by se kvalitativně lišit od škrábance. Pak je otázka, jak dobré jsou ty samoopravné kódy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No. To opravdu vypadá jako první archivní médium. Třeba po nás i něco zůstane v daleké budoucnosti. I když jak je to s rozpadem polykarbonátového tácku? (Luštění struktury uložené informace teď neberu v potaz).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Docela rád bych nějak „dostupně“ nasimuloval urychlení rozpadu polykarbonátu, ale nevím jak. Každopdáně bych si dovolil vyslovit domněnku, že polykarbonát je na normálním DVD asi nejsilnějším článkem.
Dlouhodobě tvrdím, že tahle média mají jen dvě vady na kráse: malou kapacitu a vysokou cenu (pro běžného smrtelníka zvyklého na DVD pod pětku ;). Všechno ostatní (potenciální nekompatibilita) lze pořešit. A z těch nevýhod může být časem jedna z nich eliminována (vyšší cena). Druhá bohužel nikoliv (malá kapacita). Myslím, že Northern Star tahle média nikdy neudělá dvouvrstvá.

Bohužel, kdyby tenkrát vyhrálo HD DVD a ne Blu-ray, tak mohly být dnes na trhu alespoň 15GB Data Tresor Disky, protože výrobní linka je prakticky stejná, liší se v základu jen výlisek (stejná velikost a tloušťka, jen hustší drážky).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co zkusit UV záření ? To obecně polymery likviduje rychle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to slyším prvně

ale netvrdím, že to není pravda

kouknu se do odborné literatury

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Rozmlátí to molekulární řetězec. Konečný efekt je ten, že materiál zkřehne.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Před pár lety jsem potřeboval cosi ozařovat UV paprsky, koupil jsem UV výbojku s paticí do stolní lampy a po pár týdnech se plastové části lampy, které byly záření vystavené, rozsypaly prakticky na prach.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

UV uz mas i v tom slunecnim zareni (to je imho to co nejdrive zlikviduje bezna media), ale sklo zas UV castecne odfiltruje. Takze drsnejsi varianta by byla vzit germicidni UV-C vybojku (co se sni treba dezinfikuje na op. salech) a pekne na medium posvitit. Pokud bezny medium chciplo na slunic za 10 dni (to musela bejt naka extra sracka, me az po mesicich), tak pod tou vybojkou by to mohlo bejt par hodin az nekolik dnu. Jen se do toho svetla nekoukejte, ani nachvilku (je z toho paradni zanet spojivek).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by nebolo odveci, kebyze vyrobca tohoto media ponukne vlastne zalohovacie riesenie zalozene na principe HD DVD. Media vyrobit dokaze a licencia k HD DVD sa urcite ziskat da, aj ked je to prakticky mrtvy format. Mechaniky by si nechal vyrabat niekde v Cine; otazna je len ich cena, kedze by sa urcite nevyrabali v milionovych seriach.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ten test cteni DTD pote, co vam upadne z auta a prejede ho nekolik kamionu by me vazne zajimal, ale spis bych predpokladal, ze ho potom nikdo nenajde ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave by rovnez bylo, jak by si vedlo na beznem slunci s UV, protoze jak znamo sklo UV pohlcuje ..... co tak zkusit horske slunko - takovy ten UV zaric na opalovani nebo proste solarko:o)
Jinak s tim pridelanim medii na podvozek auta, to mi prijde jako totalni [doplnte] :) To nevyjadruje vubec nic .... voda, slunko, mraz .... to jo, ale spodek auta? OMG:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně je cílem konečně se testovacího média zbavit. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, solárko likviduje plasty spolehlivě, jedinná vyjímka jsou plasty černé barvy (většinou jsou "UV ready" a nebo černé plasty obecně na UV nereagují). Máma má solární studio a vím o čem mluvím.
Momentálně jsem na Zélandě, ale kdybych byl doma řekl bych redakci ať mi média pošlou a já bych je vystavil hodinám/měsícům UV záření :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkoušejte také odolnost proti "běžným" chemikáliím, co se mohou vyskytnout poblíž disku při skladování nebo zapadnutí někam. Namátkou mě napadají např. PVC desky, takové ty co rozpouštějí tisk na papíru. Nebo taky vložit do ubrousku namočeného v jedlém oleji, saponátu, tekutém mýdlu, savu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

skuste na ne savo

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Teda nevim, mi ten cely test prijde jako pekna kravina a uplny nesmysl. Kdyz si koupim za takove prachy medium, aby vydrzelo, tak ho urcite nebudu topit v jezirku nebo vozit na podvozku auta:o) Bude hezky nekde v safeboxu v bance nebo neco podobneho .... zkratka, aby neshorelo a nebylo ukradeno, coz jsou asi tak jedine realne rizika. Tahle mechanicka odolnost je uplne k nicemu, pokud za 5 let medium nepujde precist diky degradaci materialu uvnitr, coz ani jeden z techto testu neresi .... cela tato mechanicka zalezitost je jen o tom, ze DVD (na rozdil od CD) je zalito cele v plastu, takze ho nenavratne poskodit je velky problem .... vetsinou jde nozikem hezky rozloupnout nebo kdyz se dost prohne, tak se vrstva mezi tim poskodi, coz bude pripad jiste i tohoto media. Mozna budou lip zalite okraje, aby se nedalo tak lehce rozlousknout, takze pocitam, ze normalni DVD by prezilo mozna stejne, testovalo se to i v porovnani s jinyma mediama nebo jen ten trezor disk? To je dost neobjektivni. Zkratka u tohoto media jde o casovou trvanlivost a ne o to, ze to nejaky uchyl vozi pres zimu na kuli od auta:o)))) ....... zkratka test nic podstatneho netestuje, takze je uplne zbytecny:o)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Rozhodně bych netvrdil, že je tento test zbytečný.
Jistě že svoje archivovaná data na si uložíš na nějaké relativně bezpečné místo (spíše tedy z hlediska nebezpečí poškození, do trazoru v bance si je poběží uložit opravdu jen někdo).
Jak by sis ale představoval otestovat jejich odolnost a živostnost, zda opravdu mají šanci chvíli vydržet, nebo je to jen reklamní žvást výrobce ?!
Mají jej redaktoři z CDR vypálit a také někde pěkně bezpečně uložit, a za třicet a více let nám pak popsat v jaké jsou média kondici?

Záznam na běžném DVD disku lze zlikvidovat velmi snadno a rychle. Ani při uložení na tmavém suchém místě, a bez vystavení nízkým či vysokým teplotám, není trvanlivost a spolehlivost "obyčejných" DVD zrovna největší. Jakmi le jej ale vystavíte působení UV záření, ale i vysokých teplot (například v létě v autě zaparkovaném na sluníčku apod.) jsou data v háji velmi rychle. Korozi v důsledku vyšší vlhkosti prostředí a podobně to sice trvá déle, ale mnohdy již za pár měsíců máte z DVD disku jen bezcenou placku bez dat.

Právě vystavení média DTD podobným extrémním podmínkám, dokáže během pár týdnů/měsíců ukázat, jak odolné jsou tyto disky, a alespoň orientačně ukázat, zda při rozumném uložení zapsaných médií, budou data opravdu uložena s vyšší bezpečností a především citelně vyšší životností než na běžných vypalovaných CD a DVD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja si osobne nedovedu predstavit jak se da mechanicky DVD poskodit, kdyz je cele zalite v plastu ..... ano, UV nebo teplo muze DVD poskodit ... teplo testovali, UV ne. Jinak o vecech ponechanych v aute mas asi na mysli spis CD, ktere je uplne jine. Nicmene at je to jakkoliv mechanicka odolnost i vystaveni extremnim teplotam neodrazi ani v nejmensim zivotnost. Na takove medium budu vypalovat jako zalohu, nekde zalozim a konec ..... mechanicke poskozeni je totalne out, protoze to bude v mechanice zhruba presne 2x. Sahat se na nej bude taky jen 2x, takze je to uplne zbytecne. Ja nemam vubec nic proti samotnemu (reklamnimu) clanku, ikdyz neverim, ze by se naslo mnoho lidi, co da za DVDcko sedm petek ..... ale jako OK, autori si hrajou, tak at si hrajou:o) Jen vysledky jsou naprosto k nicemu. Ted jen spekulace: co kdyz DVDcko za 3 koruny neprezije v jezirku nebo za oknem auta .... ale co kdyz v normalnich podminkach uchovavani zalohovaciho media vydrzi 3x tolik nez tresor disc, ktery sice prezije jizdu na kule od auta, ale za 5 let vrstva degraduje a nepujde precist? Tenhle test o trvanlivosti media nic nerika, jenom o jeho mechanicke odolnosti ......

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Díky za pěkný test

Nedaly by se změřit geometrické odchylky a porovnat se specifikacema DVD forum? Myslím, že by ohatě stačilo měření šuplérou. Něco se dá měřit i elektronicky v mechanice, ale to už je docela kumšt:).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pronajem takovy profi klima komory neni zrovna levna zalezitost. Jednou sme nechali v praci testovat jedno elektronicky zarizeni a denni pronajem za test byl asi 10k. A nez by DTD chcipnul, tab by se CDR nedoplatilo :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> v autě parkovaném celé léto výhradně venku
To auto je nepojízdné? ;)

Já myslím, že je čas vyzkoušet tři zcela pravidelné situace:
1. Omylem při ohřívání večeře zapomenete DTD v mikrovlnce.
2. Nedopatřením se jemný smirkový papír otřel o DTD.
3. Čistíme odpad hydroxidem sodným a DTD nám omylem spadne do vroucí lázně.
]:-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Auto samozřejmě jezdilo, ale s výjimkou několika hodin, které dohromady nedají ani den, neparkovalo jinde než venku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ehm .. keď už skúšate DVD medium .. vydrží mi aj DVD mechanika odložená v skrini, keď to náhodov po 10/20/30 rokoch budem chcieť na nej prečítať ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle už jsme reakci výrobce DTD též publikovali. Nese se zhurba v tomto duchu: „Není náš problém, čím to za ta léta přečtete. Ta data tam budou.“

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že tento test není vůbec zbytečný, jak už tady někdo napsal, protože pokud má výrobce DTD disky otestované v klimatických podmínkách (komorách) tak má tento test význam v tom, že má alespoň částečně ověřit tvrzení výrobce a to právě vystavením v extrémních podmínkách, jako je UV záření, vlhkost, zima a teplo.

Je jasné, že archivační médium nebude v běžných podmínkách čelit takovýmto extrémům, ale dá se určitě tímto způsobem nasimulovat třeba pár let v běžných podmínkách.

I kdybych měl třeba médium schované doma ve skříni ve tmě, musím počítat samozřejmě s teplotami v rozmezí cca 20-35ºC a s různým typem vlhkostí.
A od toho jsou právě tyto testy.

Rozhodně se budu těšit na další testy DTD média a určitě si jej zakoupím.

Pozn. pro redakci: Víc takovýchto testů a článků o záznamových médiích a novinkách ze světa IT by určitě udělalo CD-Rko zajímavějším, i když bude možná velká část lidí proti, proč se právě nezaměřit na konkrétní skupinu čtenářů a nadšenců? Koneckonců ostatní, pro které je toto téma už dávno OUT mají přece servery typu DIIT a jiné konkurenční servery s novinkami o všeobecném HW.
Právě onen slavný návrat CD-Rka v který jsem doufal v době jeho nového spuštění se bohužel zatím nekoná.
Jinak děkuji za pěkný test.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

osobne by som navrhol ..peroxid vodika .. cokolvek organicke zoxiduje a podla mojho odhadu by mal uplne zmatnit plast.a pekny clanocek, clovek je rad ze nejake to medium ho mozno prezije

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to sice už trošku starší článek a diskuze, ale přihodím svou zkušenost s médii. Vypaluji na CD+DVD cca od roku 1997 (za našetřené kapesné jsem si pořídil s velkou slávou palírnu:) ), tedy 16 let, kdy jedno CD stálo přes stovku :) Média mám trvale uložená v takových těch pořadačích pro několik desítek médií na zip a ještě ve skřínce v panelákovém bytě v Praze (to zmiňuji kvůli hrubé představě o vlhkosti a teplotě umístění).

Loni, tedy po cca 15 letech od vypálení, jsem zkoušel načíst a zkopírovat jako vzorek 30 CD. Z nich jsem měl problém s kopírováním pouze dvou a z toho u jednoho si pamatuju, že jsem měl pochybnosti o kvalitě vypálení už tenkrát. Načíst šla obě, ale v průběhu kopírování naběhla chyba čtení, nicméně většina dat byla dále dostupná, takže s nějakým fixem by to možná šlo opravit/obejít.

Každopádně lehká až střední degradace 1-2 vypálených médií ze 30 po 15 letech (a uvědomte si, že šlo o jedny z prvních médií - sice kvalitní, ale přesto...) mi nepřijde jako něco krvavého. To by to DTD mělo vydržet nedegradované alespoň 150 let, aby dosáhlo stejné úrovně... Nehledě na to, jaxe mění technika, tak nyní mám těch 30 CD smahlých na jedno bluray a můžu doufat, že za stejných podmínek skladování vydrží dalších 15 let.

Pointa toho všeho je taková, že když chci něco zálohovat, tak mi stačí obyčejné, byť kvalitní, médium. V dnešní době se požadavky na úložný prostor pohybují spíše v řádu desítek než jednotek GB, takže raději si koupím jedno bluray za stovku než pět dtd po sedmdesáti korunách, protože za 10-15 let to stejně přesmahnu zas na něco jiného...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.