CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Bojový dron Arrow bude vážit necelých 17 tun a létat rychlostí až Mach 2,1

Že by zrovna tohle v Singapuru dotáhli do konce, to bych se divil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to uz je trochu strasidelne. tech 16G pretizeni je pomerne brutalni, jsem zvedav kolik protiletadlovych raket jej dokaze trefit kdyz bude divoce manevrovat....tedy za predpokladu, ze jej vubec protivnik detekuje a zameri radarem/IR, aby vubec mohl vystrelit tu raketu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

starsi generace AA raket bez problemu dava az 30G (od 80-90 let)
predchozi generace AA raket jsou az 40G
aktualni generace AA raket zvladaji az 50G
vylepsene verze aktualni generace jdou az 60G
(vse nasazene bezne ve vyzbroji, vysoka G u nekterych modelu jen pro cast dostrelu)
prototypy az k 70g

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ze ty rakety mmdaji vice G je jasne, ale myslel jsem to tak ze mozna uplne nepocitaji s tim, ze ten cil bude takto hodne manevrovat, kdyz to doposavah zadne letadlo nezvladlo (resp. jeho pilot)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Větší problém pro rakety bude, pokud se se začne dron aktivně bránit, např. s 10kW laserem. Na poškození optických a infra senzorů by to mělo s přehledem stačit, takže i když laser raketu nezničí, nebude schopná pokračovat v pronásledování cíle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

valna vetsina protiletadlovych raket je navadena radarove...pasivne (zdroj mikrovln je strelecky radar na odpalovacim zarizeni) ci aktivne (zdroj mikrovln ma primo raketa). Pokud se spicka rakety opatri lesklym povrchem odolavajicim vysokym teplotam (nerez, wolfram atd) nebo ablativnim naterem, tak ten laser muze mit docela problem. Navic ta spicka je ochlazovana proudicim vduchem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri takychto rychlostiach bude skor zahrievana, len tolko k tomu vzduchu.
https://en.wikipedia.org/wiki/Heat_shield#Aircraft

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano, ale pouze na urcitou finalni teplotu. Resp. pokud by ta spicka mela mit najednou pousobenim laeru 1000 stupnu, tak se IMHO zacne ochlazovat. Proudeni vzduchu ve vysokych rychlostech proste podle toho jak to chapu zpusobuje nejakou finalni teplotu, ktere ten porvch dosahne, ale neroste nade svechny meze

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spička rakety se opatří lesklým kovovým povrchem, za kterým bude poloaktivní nebo aktivní radar na raketě? To jim pak ten radar bude hrozně užitečný.

Ablativní nátěr taky bude zajímavý, pokud laser bude pulsní. Pracovní hmota pro laserové detonace poskytnutá nepřítelem přímo v místě určení. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

hmm, to jsem trochu nedomyslel s tim kovovym povrchem ;)))

ale ten ablativni nater by podle me fungovat mohl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak říkám, práskněte do něj dostatečně krátkým impulsem, a máte díru v raketě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem, napada nekoho proc bojove tetadla nemaji nejake male antirakety pro svoji obranu? neco jako iron dome, ale pro letadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mají k dispozici falešné cíle v podobě světlic., to dokonce je ve výbavě letadel jedné izraelské aerolonky. FAA to ale označila za velké nebezpečí požáru, švýcaři tomu zakázali lítat

Vzniká ale právě nový systém s laserem namontovaným pod letadlem, který má za úkol svítit na senzory tepelně naváděných raket, čímž by jim měly znemožnit navigaci.

LAIRCM loni nakoupilo US námořnictvo, budou to používat i Marine Corps a US Air Force. Dodávka a snad i instalace má být hotová někdy příští rok. Systém je určený pro velké letouny P-8A Poseidon CH-53, C-5, C-17, C-37,C-40 a nějaké varianty C-130 a tankovací KC-46.

Je to ale velké zařízení, proto je to cílené na velké letadla. Nedokážu si představit že by to dali třeba na F22 nebo F35, ten systém je cca 1/2 velikosti trupu těch letounů.

Ono to ale nedává moc smysl. Ty velké letadla se samy nedokáží bránit vypouštět světlice a prudce manévrovat s nimi dvakrát dobře nejde, proto automatizovaný systém dává smysl.

Pro stíhače je to naopak "standardní" use case, dokáží před střelou manévrovat a bránit. Ty obranné rakety by stejně neměly moc šanci, střelu obvykle radarový systém detekuje v krátké vzdálenosti, ta obranná raketa by musela být schopná vystartovat okamžitě a to do kteréhokoli směru, protože protivníkova střela může přijít také odkudkoli. Pro země-vzduch střely je asi více prostoru, ale v případě boje ve vzduchu má pilot/obranný systém třeba jen 1-2 sekundy na reakci a počítám že sebelépe naváděná raketa by byla pomalá, zvláště pokud by byla odpalována z pod letadla/křídla a útok nešel zepředu. Když by to navíc mělo být zadeklované kvůli lepší ochraně před radary, tak by se nejdříve musel otevřít kryt, pak nastartovat, ta raketa by pak musela otočit klidně o 180°proti směru letadla, což fakticky znamená zbrzdit na 0 a znova akcelerovat, nebo vykroužit nějaký, poměrně velký oblouk

ty rakety by navíc zabraly nějaké místo a snížily užitečné zatížení = snížily ofenzivní schopnosti a schopnost plnit úkoly

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.