CDR.cz - Vybráno z IT

TikTok opět pod palbou: Čtrnáct států USA žaluje platformu za ohrožení mládeže

Zdroj: Shutterstock

Ve Spojených státech se rozhořel další právní spor proti TikToku. Tentokrát jde o koordinovanou ofenzívu čtrnácti států, vedenou generálními prokurátory New Yorku a Kalifornie, kteří obviňují platformu z neetického jednání, ohrožování mladistvých uživatelů a neoprávněného sběru osobních údajů. Každý stát podal svou žalobu individuálně.

Konkrétně obviňují TikTok z toho, že „falešně tvrdí, že jeho platforma je bezpečná pro mladé uživatele“ a že má negativní dopady na psychické zdraví dětí a dospívajících. Upozorňují na to, že sociální síť využívá „návykové funkce“ jako nepřetržitá oznámení a automatické přehrávání videí, které mají přimět uživatele trávit na platformě co nejvíce času. Tato taktika je přitom typická i pro ostatní moderní sociální média, ale žaloby zvláště kritizují TikTok za nebezpečné výzvy a takzvané „TikTok challenge“, které jsou známé svým rizikovým charakterem.

Jedním z příkladů, které právníci citují, jsou výzvy, kde jsou uživatelé vyzýváni třeba k požití nadměrného množství léku Benadryl nebo k manipulaci s elektrickými zásuvkami. Tyto výzvy sice nevytváří samotná platforma, ale uživatelé. Přesto žaloby naznačují, že TikTok těží z potenciálně nebezpečného chování, protože jeho algoritmy tento obsah často zviditelňují a doporučují.

„Mladí lidé dnes bojují s duševním zdravím kvůli návykovým sociálním sítím, jako je TikTok,“ uvedla generální prokurátorka New Yorku Letitia James ve svém prohlášení. „TikTok tvrdí, že jejich platforma je bezpečná pro mladistvé, ale realita je zcela jiná.“

Navzdory tomu, že výzvy pocházejí od uživatelů, a ne přímo od TikToku, právníci obviňují společnost ze „zneužívání svého obchodního modelu“, který má maximalizovat čas mladistvých strávený na platformě a to za prostým účelem - vyšších zisků z cílené reklamy. TikTok údajně cílí na co nejmladší uživatele, kteří jsou považováni za snadněji ovlivnitelné a ochotné strávit na platformě dlouhé hodiny.

Dalším problémem, na který žaloby poukazují, je údajná sexuální exploatace mladistvých skrze funkci TikTok Live. Tato funkce, která má být oficiálně dostupná pouze dospělým uživatelům, umožňuje divákům, aby posílali svým oblíbeným tvůrcům virtuální dárky, které lze směnit za peníze. Žaloby tvrdí, že TikTok selhává v implementaci důkladných věkových kontrol, což pak motivuje mladistvé, aby lhali o svém věku a tím získali přístup k těmto funkcím.

Jednou z nejzávažnějších částí žalob je tvrzení, že TikTok údajně vytváří prostředí, kde je sexuální vykořisťování mladých uživatelů běžným jevem. Podle právníků platforma vědomě zavírá oči před riziky, která jsou s těmito funkcemi spojena, ve snaze zvýšit své zisky z uživatelských interakcí.

Zdroj: Shutterstock

Jejich cílem je tedy nejen uvalení finančních sankcí na společnost, ale také vymáhání veškerých zisků, které byly získány podle nich „z podvodných a nelegálních praktik“. Poškozeným uživatelům by měly být přiznány náhrady škod. TikTok však ve svém oficiálním prohlášení tvrdí, že s obviněními „zásadně nesouhlasí“ a považuje je za „nepřesná a zavádějící“. Společnost poukazuje na „robustní bezpečnostní opatření“, která byla zavedena k ochraně mladistvých uživatelů, včetně omezení času stráveného na platformě, propojení s rodičovskými účty a automatického nastavení soukromí pro uživatele mladší 16 let.

Situace přichází ve chvíli, kdy se mateřská společnost ByteDance potýká s tlakem na prodej TikToku do rukou nečínského vlastníka. V případě, že tak neučiní, pak čelí riziku zákazu aplikace na celonárodní úrovni ve Spojených státech. Současná lhůta pro rozhodnutí je stanovena na 17. ledna příštího roku, ale právníci ByteDance nedávno argumentovali, že podmínky tohoto zákona jsou jasně protiústavní.

Někteří odborníci však varují, že současná vlna žalob může být jen špičkou ledovce. Organizace jako Electronic Frontier Foundation vyjadřují obavy nad tím, zda tato opatření nejsou spíše útokem na algoritmy a funkce chráněné Prvním dodatkem Ústavy.

„Sociální mediální algoritmy samy o sobě nejsou zlem – mohou filtrovat velké množství dat a prezentovat uživatelům obsah, který považují za relevantní, zábavný a vzdělávací,“ uvedl Aaron Mackey, ředitel transparentnosti a svobody projevu EFF.

„Státní žaloby jsou pouhou zástěrkou pro jejich nesouhlas s obsahem chráněným Prvním dodatkem.“

Zdroje: 

Diskuse ke článku TikTok opět pod palbou: Čtrnáct států USA žaluje platformu za ohrožení mládeže

Žádné komentáře.