CDR.cz - Vybráno z IT

Tipy na Vánoce: Vybíráme nejlepší mobilní telefon pro seniory a prarodiče

Ať už hledáte moderní chytrý telefon s dotykovým displejem nebo jednodušší tlačítkový telefon na hovory a SMS zprávy, dobré mobilní zařízení udrží prarodiče a seniory ve spojení s rodinou a přáteli. A vzhledem k tomu, že 92 % lidí ve věku 65 let a více nějaký telefon vlastní, výrobci si dávají záležet na tom, aby navrhovali zjednodušená zařízení, která budou vyhovovat jejich potřebám. Které jsou však ty nejlepší?

Zdroj fotografie: Bigstock

Podle čeho se řídit 

  • Velká tlačítka - ať už jsou na dotykové obrazovce nebo na tradiční klávesnici, důležitá jsou velká tlačítka, díky nimž je navigace v menu a psaní zpráv hračka.
  • Jasný displej - 15 procent lidí starších 65 let žije s poruchou zraku, a proto je dobré hledat telefon s displejem, který je jasný, má vysoké rozlišení a lze na něm nastavit velikost písma.
  • Kvalitní reproduktory - ideální reproduktor by měl být dostatečně hlasitý a čistý pro bezproblémové hovory. Kromě toho je dobré si zjistit, které telefony jsou kompatibilní s naslouchátky.
  • Hlasové příkazy - tato užitečná funkce může usnadnit vyhledávání informací, odesílání zpráv a dokonce i nastavení připomenutí.
  • SOS tlačítko - doporučujeme vybírat mezi telefony, které mají SOS tlačítko, jenž po stlačení automaticky odešle zprávu vybraným kontaktům a ty tak upozorní na nebezpečí. Některé telefony dokonce dokáží odeslat přesnou lokaci na záchrannou službu.

Evolveo EasyPhone XD 

Evolveo EasyPhone XD je nejprodávanějším mobilem pro seniory. Disponuje přehledným 2,3“ displejem s vysokým kontrastem a dostatečným rozlišením 320 x 240 pixelů. Přístroji nechybí SOS tlačítko a trojice vyhrazených tlačítek pro oblíbené kontakty, ke kterým lze navíc přiřadit i fotografie. 

Reproduktor je schopný hlasitého vyzvánění a jeho 1 000mAh baterie zaručí zhruba desetidenní provoz telefonu. Pohodlně ho seženete do tisícovky a získáte tak skvělý dárek pro prarodiče.

KladyZápory

+ dostatečně velký displej

- nekvalitní fotoaparát

+ SOS tlačítko

 

+ 3 vyhrazená tlačítka pro oblíbené kontakty

 

+ dlouhá výdrž baterie

 

Aligator A900 GPS Senior 

Tento tlačítkový telefon je vhodný pro zapomnětlivé jedince, jelikož jak již jeho název napovídá, je vybaven funkcí GPS, díky které ho lze na dálku lokalizovat a dohledat. Úhlopříčka displeje 3,2 palce z něho dělá příjemně čitelné zařízení, na němž naleznete mimo jiné také například krokoměr či pojistku proti nechtěnému vypnutí.

Jeho baterie o kapacitě 1 600 mAh zaručuje až čtrnáctidenní výdrž, přičemž v nastavení můžete zvolit kontakty, kterým se odešle zpráva pokaždé, kdy jeho baterie bude velmi nízká a bude hrozit jeho vypnutí.

Cena se pohybuje okolo 1 590 Kč, což je stále příjemná částka za zařízení, jenž vydrží celá léta.

KladyZápory

+ velký čitelný displej

- nekvalitní fotoaparát

+ SOS tlačítko

 

+ funkce GPS

 

+ dlouhá výdrž baterie

 

+ pojistka proti vypnutí

 

+ ergonomický design

 

Aligator S6000 Senior

Aligator S6000 Senior je dokonalou střední cestou mezi tlačítkovým telefonem a klasickým smartphonem. Je totiž vybaven speciálním prostředím s ovládáním speciálně vyvinutým pro starší osoby, které zásadně zjednodušuje používání dotykového telefonu a díky kterému se uživatel nemusí bát, že si něco nechtěně spustí nebo smaže.

Zařízení je vybaveno 5,5“ IPS displejem, úložištěm o kapacitě 32 GB, čtečkou otisku prstů, odemykáním obličejem a rychlými daty LTE/4G. Díky tomu bude psaní a posílání fotek přes Whatsapp, Skype, Viber a další platformy snadnější než kdy předtím. Pro pohodlné používání lze také nastavit nejen velikost písma, ale i celkovou velikost všech grafických prvků.

Velkou výhodou oproti tlačítkovým telefonům je rovněž obstojný fotoaparát s rozlišením 8 Mpix, který skvěle poslouží pro pořizování snímků vnoučat, domácích mazlíčků či domácí sklizně.

Pořídit se dá cca za 2 290 Kč a poskytne tak mnohem více funkcí než tlačítkový telefon s tím, že je stále velmi přehledný a nelze se v něm ztratit.

KladyZápory

+ velký dotykový displej

- baterie nevydrží tak dlouho jako u tlačítkových telefonůt

+ SOS tlačítko

 

+ funkce GPS

 

+ uživatelské rozhraní přímo navržené pro starší osoby

 

+ ucházející fotoaparát

 

+ mnohem více funkcí než tlačítkové telefony

 

Nebojte se sáhnout i po klasickém moderním smartphonu

Ačkoliv většina lidí při výběru pro své prarodiče/rodiče sáhne spíše po tlačítkových telefonech, je třeba dodat, že ani běžné chytré telefony používané mladší generací nejsou nesprávnou volbou. Téměř na všech smartphonech se totiž dá nastavit velikost písma, které na velkých dotykových displejích (oproti tlačítkovým telefonům) snadno přečtou mnohdy i bez brýlí, nehledě na to, že jak na Android, tak na iOS lze nainstalovat aplikace třetí strany, které umožňují nastavit si uživatelské rozhraní podle potřeb - změnit ikony, skrýt nežádoucí aplikace a zkrátka vytvořit vhodné prostředí i pro ty, kteří jsou touto technologií dosud nepolíbeni.

Diskuse ke článku Tipy na Vánoce: Vybíráme nejlepší mobilní telefon pro seniory a prarodiče

Pondělí, 20 Prosinec 2021 - 18:52 | junk mail | Kategorie "seniorů" se dost mění... a...

Zobrazit diskusi