CDR.cz - Vybráno z IT

Toshiba po 35 letech končí s počítači kvůli finančním problémům

Toshiba po 35 letech oficiálně v této oblasti notebooků končí a prodává zbytek své divize Sharpu. V ostatních průmyslových oblastech však ještě Toshiba zůstává, alespoň prozatím.

Zdroj

Společnost Toshiba je starou japonskou společností, která vznikla již v roce 1939 a zabývala se nejrůznějšími průmyslovými odvětvími od infrastruktury až po spotřební zboží. Mnozí uživatelé ji však znají spíše jako výrobce levných notebooků a osobních počítačů. Z dlouhodobého hlediska se však Toshiba potýká s velkými finančními problémy, způsobené hlavně spoluprací se společností Westinghouse a jejich společnému angažmá v jaderném průmyslu.

To vysvětluje i skutečnost, že od roku 2018 jsme o Toshibě neslyšeli téměř nic. Výsledkem toho je, že Toshiba je nucena prodat veškerý svůj zbývající majetek týkající se počítačového průmyslu společnosti Sharp. Společnost Toshiba tak po dlouhých 35 letech ukončuje své působení v počítačovém průmyslu, kde ještě nedávno byla pátým největším výrobcem na světě.

Zdroj

V roce 1985 při tom byla Toshiba průkopníkem v oblasti laptopů se svým T1100, ze kterého následně vycházely další modely i od jiných výrobců a kterým nastavila určité standardy na další dvě dekády, včetně PowerBooku od společnosti Apple. Zlatá léta pak Toshiba zažívala hlavně v devadesátých letech, a to díky modelům notebooků z řady Satellite, Portégé či Qosmio.

Podle mnoha odborníků může za celkový krach společnosti v této oblasti i řada jiných důvodů. Faktem ale zůstává, že do dneška se společnost potýká s nemalými finančními problémy. Prozatím však stále zůstává na trhu jako producent tiskáren či úložišť. O případném konci v dalších odvětvích prozatím nikdo oficiálně neinformoval.

 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Toshiba po 35 letech končí s počítači kvůli finančním problémům

Žádné komentáře.