CDR.cz - Vybráno z IT

Trh datových center v Indii má hodnotu více jak 7 miliard USD. A stále roste

Zdroj: Shutterstock

Indický trh s datovými centry se v roce 2023 odhaduje na 7 miliard dolarů a očekává se, že bude v příštích dvou letech dále růst. S předpokládaným ročním tempem růstu (CAGR) ve výši 8 % by mohl dosáhnout hodnoty 8 miliard dolarů do roku 2025. Tento výrazný růst, jak uvádí zpráva společnosti 1Lattice, je podpořen zejména plánovaným zvýšením kapacity datových center z 1 150 megawattů (MW) v roce 2023 na 1 700 MW do roku 2025, což představuje dosti robustní míru růstu - až 22 %.

Podle Abhisheka Maitiho, ředitele pro technologie a internet ve společnosti 1Lattice, je hlavním hybatelem rostoucí poptávky po datových centrech zvyšující se spotřeba dat, příchod nových technologií a podpora ze strany tamější vlády. Indie se totiž snaží vytvořit prostředí příznivé pro investice do tohoto sektoru prostřednictvím iniciativ, jako je „Program pro podporu datových center“ a „Make in India“. Tyto programy nabízejí pobídky, které mají motivovat investory a podporovat růst lokálních technologických infrastruktur.

Indické vládní programy se zaměřují především na zlepšení infrastruktury, snižování nákladů a zajištění stability energetických zdrojů pro provoz datových center. Toto strategické směřování je nejen stimulující pro domácí investory, ale také přitahuje i zahraniční tech-firmy, které vidí Indii jako mnohem výhodnější trh s potenciálem expanze. Takovou schopnost nemá současná Evropa ani omylem. 

Růst indického trhu s datovými centry je dnes součástí širšího globálního trendu. Celosvětový trh datových center má narůst zhruba 227 miliard dolarů v roce 2023 na 250 miliard dolarů do roku 2025. Nárůst je podpořen hlavně technologiemi, jako je cloud computing, edge technologie a umělá inteligence a strojové učení.

Indie tak nejenže sleduje globální trend, ale díky svému strategickému geografickému umístění a rostoucí technologické infrastruktuře může hrát aktivní roli v globálním ekosystému datových center. Indické datové centrum navíc představuje potenciál pro přidání dalších 500 MW kapacity v příštích čtyřech letech. To je postavené na již dosaženém výrazném rozšíření z 540 MW v roce 2019 na 1 011 MW v roce 2023.

Diskuse ke článku Trh datových center v Indii má hodnotu více jak 7 miliard USD. A stále roste

Žádné komentáře.