CDR.cz - Vybráno z IT

Ubuntu Phone OS dal o sobě slyšet: Nové funkce, ale to hlavní stále chybí

Ubuntu Phone OS - úpravy prostředí
Ne, není mrtvý. Projekt stále žije a my sledujeme dychtivě jeho vývoj. Od lednového uvolnění developerské verze je to již pomalu půl roku, strašně to letí. Pojďme se společně podívat, co je nového v Canonicalu…

Ihned na úvod vás trochu možná impertinentně odkážu na naše starší články, ve kterých jsme myslím dostatečně projekt Ubuntu Phone OS představili – pokud tedy netušíte, o jakém systému zde dnes budeme hovořit. Pokud ale patříte do té druhy skupinky, které se koncepce Phone OS zamlouvá – tedy ví, oč běží - bez dalších dlouhých úvodů jdeme na to.

Označení mobilního Ubuntu OS jako koncepci jsem nenapsal v odstavci výše bez příčiny. Hlavní tah systému má být především jeho schopnost pracovat v režimu desktop, tedy po připojení patřičných periférií nabídnout prostředí alespoň z části plnohodnotného linuxového systému Ubuntu. Tedy mít ve své kapse nejen mobilní telefon, ale i vlastně takový malý počítač. Jak asi správně nyní hádáte, tato funkce stále chybí. V Canonical se sice chlubí novými funkcionalitami, ale tato klíčová je stále jen hudbou budoucnosti. A čas do říjnového termínu ostrého uvedení se krátí.

terminal-screen-ubuntuOSfacebook-ubuntuOS

Nebudeme zakrývat, že se nám koncepce systému moc líbí. O to víc nás mrzí, že mezi novinkami, které jsou nyní prezentovány s aktuální verzí Ubuntu Phone OS, jsou věci jako podpora sociálních sítí a „pokročilá“ úprava fotografií. Jistě, z hlediska konkurenceschopnosti jsou to jistě standardní služby, které asi běžný uživatel bude vyžadovat. Na druhou stranu pochybujeme, že Ubuntu Phone OS bude systém cílený právě na běžné uživatele. Místo customizace uživatelského prostředí, hraní si s vlastními aplikacemi na počasí či s kalkulačkou, nebo podporou pro nativní možnosti sdílet obsah pomocí tweetů nebo facebooku bychom raději uvítali návrat k tomu hlavnímu – podpora desktopových aplikací a vůbec desktopového prostředí jako takového. Upřímně máme obavy, zdali se jistě pochopitelná výpočetní náročnost přeci jenom nevyšplhala do takových rozměrů, na které dnešní telefony ještě přeci jenom úplně nestačí (nebo na ně stačí jen drahé vlajkové lodě předních výrobců). Opravdu nejvíce se obáváme toho, že z těchto plánů zcela sejde a že se systém vydá možná v tom „lepším“ případě cestou Firefox OS a jím podobných – zkrátka aby práce nepřišla úplně vniveč.

call-ubuntuOSsearch-screen-ubuntuOSfacebook-ubuntuOS

Pokud pro tuto chvíli přestaneme sýčkovat, řekněme si ještě něco k těm „novinkám“, které se po půl roce práce v Ubuntu Phone OS vyskytují a které si ostatně můžete na vybraných telefonech také sami ověřit/vyzkoušet.

Zprovozněny byly telefonní funkce, i datové (přes operátora). Nativně funguje i výše zmíněné sdílení na sociálních sítích a odesílání SMS zpráv, spustit jde i prý pár aplikací třetích stran. Sice jich samozřejmě není tolik v nabídce jako u konkurenčních systémů, což je celkem pochopitelné, avšak jejich spuštění či provedení některé akce bez terminálového okna tedy na legraci a pocitu sounáležitosti moc nepřidá. Pozitivně se dá ohodnotit odstranění velké řady bugů a lagů, které byly uživateli nahlášeny/oznámeny. Prostředí je o poznání svižnější, ale například v internetovém prohlížeči lze ještě záseky a neplynulost zoomování nebo přechodu postřehnout.

Nechceme tenhle článek skončit negativním závěrem, leč naše pocity nám aktuálně příliš nenabízí mnoho světlých míst, které by nám na jistotě přidaly. Budeme doufat, že následujících dalších pět měsíců bude vynaloženo tím správným směrem, který jistě nejen my očekáváme. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu Phone OS dal o sobě slyšet: Nové funkce, ale to hlavní stále chybí

Sobota, 15 Červen 2013 - 09:22 | RedMaX | To je prave omyl, pouzivat linux na desktopu...
Sobota, 15 Červen 2013 - 01:01 | Izak | kdyz jej budou mit v mobilu, tak podle me ano,...
Pátek, 14 Červen 2013 - 09:55 | BTJ | Mno, pokud chce zaujmout, tak destop urcite...

Zobrazit diskusi