CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence pomáhá okrádat seniory: Podvodníci si mění hlas na příbuzné

Zdroj: Shutterstock

Ve Spojených státech amerických se rozšířila nová taktika podvodníků, kteří z vás chtějí vytáhnout peníze. Tito podvodníci si nechají upravit hlas podle vašeho blízkého a zavolají vám jeho jménem s prosbou o poskytnutí peněz v tíživé životní situaci. Tímto způsobem vybrali od obětí více než 11 milionů dolarů.

Umělá inteligence je v poslední době na svém historickém vzestupu a pomalu si podmaňuje nejrůznější obory lidské práce. Mimo jiné umí i generovat obrázky na přání či podle textového zadání. Jak už to v historii bývá, tak všechno dobré se dá také zneužít. Ne jinak tomu je v případě umělé inteligence.

Jeden z posledních případů bylo generování funkčního malware za pomoci chatbota ChatGPT, který sice nevygeneroval funkční virus, ale pomohl s tvorbou kódu. Bohužel lidé jsou velice kreativní, a tak se na konci minulého roku objevil na území Spojených států amerických nový trend. Podvodníci totiž volají nic netušícím obětem s tím, že si nechají pomocí umělé inteligence změnit hlas tak, aby zněl jako někdo z jejich blízkých.

Zdroj: Shutterstock

V praxi je další postup velice jednoduchý, protože stačí popsat velice složitou životní situaci a vyžádat si kvůli tomu nějaké finance. Není pochyb o tom, že dříve či později se něco podobného dostane i do naší republiky. Již nyní se totiž snaží podvodníci z důvěřivých seniorů vylákat peníze pro různé záminky. 

O tom, že se nejedná jen o malou aférku, svědčí objem peněz, který zaslaly oběti podvodníkům. Ten totiž čítá neuvěřitelných 11 milionů dolarů z celkem 36 tisíc podvodů, kde u 5 100 byl při telefonátu upraven hlas pomocí umělé inteligence. Meziroční nárůst je pak zhruba o třetinu.

Útočníci ale mají vždy prakticky stejný postup, kdy volají lidem, jež si dopředu vytipovali a sami se představí jako příbuzní. Čistě náhodou popisují vždy shodně, že se ocitli v tíživé životní situaci a potřebují co nejrychleji zaslat větší finanční obnos. Na důvěryhodnosti přidává, že lidé skutečně danou osobu podle hlasu poznávají, drobné odchylky lze případně svést na telefonní spojení. 

Umělá inteligence dokáže napodobit prakticky každý hlas jen z malého hlasového vzorku, který se dá bez jakýchkoliv problémů získat třeba z veřejně dostupných příspěvků na sociálních sítích. Téměř pravidelně jsou tyto telefonáty uskutečňovány ze zahraničí či z neznámých telefonních čísel. Doporučená prevence je přitom jasná. Zavolejte zpět na číslo vašeho známého, které máte uložené ve vašem telefonním seznamu a raději si ověřte jeho požadavek.

Zdroje: 

Arstechnica.com

Diskuse ke článku Umělá inteligence pomáhá okrádat seniory: Podvodníci si mění hlas na příbuzné

Čtvrtek, 9 Březen 2023 - 10:42 | Jan Smetana | A to Microsoft rikal, ze to jejich AI na...
Čtvrtek, 9 Březen 2023 - 06:52 | Pety | Když mi bude volat syn z neznámého čísla, má...
Středa, 8 Březen 2023 - 22:38 | RedMaX | Máš bezesporu pravdu, je to jen otázka času. Ale...
Středa, 8 Březen 2023 - 18:20 | pavell | Hele, tohle je jen otázka času, než se to stane....
Středa, 8 Březen 2023 - 14:37 | RedMaX | Jo a tohle všechno se stalo v americe na východě...

Zobrazit diskusi