CDR.cz - Vybráno z IT

Umělá inteligence umí odhalit sebevražedné sklony

Počítačový algoritmus se strojovým učením vyvinutý vědci z Bostonu a Londýna umí předpovědět sebevražedné myšlenky a chování mladistvých s přesností 91 %.

Tým složený z amerických a britských vědců zveřejnil detaily o algoritmu na odhalení psychických problémů u mladých lidí. Algoritmus využívá strojové učení k odhalení rizika sebevražedného chování na základě šikany a obtěžování v online prostoru.

"Sebevražda je mezi dospívajícími druhou nejčastější příčinnou úmrtí. Musíme lépe porozumět rizikových faktorům, které k ní vedou a nalézt správná ochranná opatření," uvedl Michel Barnes, jeden z autorů výzkumu.

Podle výsledků studie lze s velmi vysokou pravděpodobností předpovědět kdo bude mít sebevražedné myšlenky (zvažování, plánování) nebo se o sebevraždu pokusí na základě předchozích zážitků. 
Tým analyzoval data od necelých 180 tisíc studentů v USA mezi roky 2011 - 2017. Vyhodnocovalo se přes 300 otázek a tisíce demografických údajů. Celkově šlo o více než miliardu datových záznamů.

Šikana (Unsplash.com)


Podle algoritmu mají sebevražedné sklony častěji dívky (17,7,%) než chlapci (10,8%) a ti, kterým v rodině chyběl otec, mají o 72,6% větší pravděpodobnost takového chování. Vyhrožování a obtěžování přes sociální sítě, šikana ve škole nebo hádky doma jsou nejčastějšími událostmi vedoucí k těmto psychickým problémům.

Využití zjištěných informací je klíčové k prevenci a ochraně před psychickými problémy. Z výsledků výzkumu vznikl rizikový profil a hodnocení jednotlivých vlivů způsobující sebevražedné myšlenky a chování ve vztahu ke škole, komunitě a rodině. Výsledky apelují na potřebnost preventivních opatření. Školy jsou vhodným místem kde začít, a to především šikanou a problémy v online prostoru. Výstupy výzkumu také naznačují, že je třeba podporovat a posilovat úplnou rodinu.

Porovnáváme: 

 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Umělá inteligence umí odhalit sebevražedné sklony

Úterý, 16 Listopad 2021 - 23:14 | Mirda Červíček | Negativní.
Úterý, 16 Listopad 2021 - 22:47 | junk mail | Jako první by ta UI měla vyšetřit Marvina ze...

Zobrazit diskusi