CDR.cz - Vybráno z IT

V čem jezdí Putin? Rusko odpovědělo na Rolls-Royce Phantom svým Aurusem

Ruský prezident Vladimir Putin bude mít nový prezidentský speciál, Aurus Senat, který překypuje luxusem. Mnoho bezpečnostních prvků však zůstává z důvodu ochrany hlavy státu veřejnosti skryto.

Ve světě automobilů je vždy prezidentský speciál něčím vyjímečným. Zejména jedná-li se o vůz pro jednoho z nejmocnějších mužů světa, jako je například ruský prezident Vladimír Putin. Původní vůz Cortege nyní nese název Aurus Senat a prakticky se jedná o reakci na Rolls-Royce Phantom. Široká veřejnost se s tímto exkluzivním modelem mohla seznámit na známém ženevském autosalonu.

Stejně jako mnoho ruských paláců a boháčů disponuje rádo megalomanskými a extrémně luxusními věcmi, tak i tento Aurus Senat je přehlídkou luxusu. U přepychových modelů automobilky Lexus nebo BMW se můžeme třeba setkat s roletkami, které se dají vysunout z obložení. Aurus senat oproti tomu disponuje elegantními elektricky ovladatelnými záclonkami na kolejničkách jak v pětihvězdičkovém hotelu.

Senat je obrovské auto, takže i řidič má za volantem nezvykle vysoké posazení. Pro řidiče je zde připraveno množství dřeva, jemné kůže a veškeré pohodlí, které si může jen přát. Hlavní však není řidič, ale pasažér. Tomu je logicky věnováno daleko více pozornosti. Samozřejmostí je i možnost všestranného nastavení sedadel či transformovace loketní opěrky na pohodlný a praktický stoleček. Mezi opěradly je pak umístěna chladnička, kde čeká připravena v pohotovosti láhev vychlazeného sektu.

Celý tenhle „palác“ na kolečkách je poháněn osmiválcovým biturbem, který má objem 4,4 litru a výkon necelých 600 koní, resp. 440 kW, v 5500 otáčkách a točivém momentu 880 N.m. Zajímavé je, že tento model disponuje i elektromotorem o výkonu pouhých 62 koní. Samotný elektromotor však nedokáže tento třítunový kolos uvést do nějakého přijatelného pohybu.

Převodovku má tento speciál devítistupňovou s pohonem 4x4. Maximální rychlost se vyšplhá až na 250 km/h s tím, že z nuly na stovku to zvládne za 6 sekund. Je jisté, že prezidentský speciál je vybaven neprůstřelným pancířem a dalšími prvky, které jsou z důvodu bezpečnosti hlavy státu neuveřejněny. Jízda v něm však musí být nezapomenutelný zážitek.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku V čem jezdí Putin? Rusko odpovědělo na Rolls-Royce Phantom svým Aurusem

Žádné komentáře.