CDR.cz - Vybráno z IT

V Japonsku mají roboty, kteří umožní invalidům pracovat v kavárně

Společnost Ory Laboratory přinesla na trh nového robota určeného do práce v kavárnách, který řízený je na dálku lidmi se zdravotním postižením. Zkušební provoz chystá už ke konci letošního listopadu.

Japonsko je známo tím, že chce integrovat co nejvíce technologických vymožeností a robotiky do běžného života. Již nějakou dobu vypomáhají roboti s umělou inteligencí v nemocnicích, ošetřovatelských domech nebo školách. Nyní k nim přibude i pohostinství. Konkrétně se jedná o kavárnu, která bude mít sídlo přímo v Tokiu, kde budou obsluhovat místo číšníků roboti vyrobeni společností Ory Laboratory.

Tito roboti, vyzbrojeni kamerou a reproduktory, mají být 1,2 metru velcí a jejich váha se má pohybovat okolo 20 kg. Nejedná se však o zcela autonomní technologii, protože roboti budou na dálku řízeni osobami se zdravotním postižením. Výstupy z různých senzorů jsou pak odesílány přes internet k „řidiči“ robota. Tím Japonsko pomůže například osobám odkázaným na invalidní vozík zastávat plnohodnotnou práci číšníka, která by pro ně za jiných okolností byla nemyslitelná.

Kavárna by měla oficiálně otevřít pouze na zkoušku, a to ve dnech od 26. listopadu do 7. prosince. Ostrý provoz je prý plánován spíše na rok 2020, kdy se budou v Tokiu konat olympijské a paralympijské hry.

Společnost Ory Laboratory, která vyrábí nové roboty do kaváren, již v minulosti představila i malé roboty, kteří jsou schopni v kanceláři částečně nahrazovat práci nemocných zaměstnanců. Robotika je v Japonsku zkrátka v rozkvětu a Ministerstvo hospodářství, obchodu a průmyslu odhaduje, že do roku 2035 bude roční obrat z robotického průmyslu 4 miliardy dolarů ročně.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V Japonsku mají roboty, kteří umožní invalidům pracovat v kavárně

Žádné komentáře.