CDR.cz - Vybráno z IT

V americké nemocnici mohou držet pacienty mezi životem a smrtí ve "stázi"

nepřehlédněte
Když je tělo pacienta natolik poškozené, že hrozí okamžitá smrt, mohou nyní doktoři drahocenný čas nutný k zákrokům uměle prodloužit pomocí speciálního solného přípravku. Ten zpomalí biologické procesy a teoreticky umožní další zákroky na těle.

Pokud do nemocnice v Pittsburghu dorazí pacient s traumatickým zraněním a všechny pokusy o obnovení srdeční činnosti selhaly, bude jeho krev nahrazena solnou tekutinou, což pozastaví téměř veškerou buněčnou aktivitu. Dojde tím ke klinické smrti, ale pokud si doktoři během několika hodin poradí se zraněním, může se pacient znovu probrat k životu po výměně solného přípravku zpět za krev.

O této nové možnosti záchrany před jistou smrtí informoval ve středu NewScientist, poslední meeting před uvedením do reálné praxe měl proběhnout tento týden a chirurgové nyní čekají na první případy. Metoda se zatím týká pouze traumatických zranění, jako je pobodání a postřelení, kdy tělo ztratí velké množství krve a velmi často pacient umírá. Protože se jedná o takto mezní situaci, není k zákroku třeba svolení příbuzných ani pacienta.

Klíč je ve zpomalení tělních procesů

Výhody ochlazení tělesných tekutin jsou známé již desítky let. Za normální teploty potřebují buňky přísun kyslíku, aby mohly produkovat energii. Pokud dojde k zástavě srdce, nemůže již pumpovat krev do těla a přeruší se tak dodávka kyslíku, bez které je mozek schopen přežít jen zhruba pět minut, než dojde k nenávratnému poškození.

Za nižších teplot však buňky potřebují méně kyslíku, protože se všechny chemické reakce v těle zpomalí. Toho využívají chirurgové před náročnými operacemi mozku nebo srdce, kdy zchladí krev, což jim podle NewScientist dává možnost provádět zákrok až 45 minut bez její cirkulace. Celý proces však vyžaduje přípravu, která není u traumatických zranění z časových důvodů možná.

Želvušky jsou považovány za nejodolnějšího tvora planety Země. V nepříznivých podmínkách upadají do anabiózy (kryptobiózy), ve kterém ustávají veškeré metabolické pochody a neprobíhá ani rozmnožování, vývoj či oprava tkání. FOTO: Eye Of Science 

Proto je zatím jedinou možností v tuto chvíli relativně rychlá náhrada krve za studený solný přípravek, který za 15 minut zchladí pacienta na 10 °C. V tuto chvíli nemá pacient v těle žádnou krev, nedýchá a nevykazuje žádnou mozkovou aktivitu. Je v klinické smrti a v těle neprobíhají téměř žádné metabolické reakce, takže buňky přežijí nějakou dobu bez kyslíku.

Pacienta lékaři odpojí od všech přístrojů, převezou na sál, kde mají zhruba dvě hodiny na chirurgické zákroky. Následně je solná tekutina vyměněna zpět za krev a teoreticky by mělo dojít k znovuobnovení srdeční činnosti. Pokud se tak nestane automaticky, přistoupí lékaři k resuscitaci. V ideálním případě je tak pacient zachráněn.

Tým vyškolených lékařů metodu vyzkouší na 10 pacientech a následně budou výsledky porovnány s 10 pacienty, kteří sice odpovídali kritériím k zákroku, ale tým nebyl k dispozici. Dále dojde k testům na dalších 10 pacientech.

Lídr tohoto týmu, chirurg Samuel Tisherman, věří, že se metoda zpomalení procesů (tzv. suspended animation, také označována jako stáze) rozšíří i na další případy. Prozatím funguje pouze pár hodin, ale to neznamená, že se doba v budoucnu neprodlouží. V tuto chvíli ale Tisherman drží při zemi všechny fandy stázových boxů z Červeného trpaslíka: "Snažíme se zachránit lidem život, ne je připravit na cestu na Mars. Bude to fungovat déle než několik hodin? Nevím, možná za několik let někdo přijde na to, jak to provést, ale bude to určitě nějaký čas ještě trvat."

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Moos (Google+)

Jirka Moos je redaktor CDR.cz a DIIT.cz, kreativec se smyslem pro humor a také blázen do zabezpečení IT systémů. Vede bezpečnostní týdeník CDR Security Update a v současné době řeší marketing a redakční spolupráce CDR/DIIT.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V americké nemocnici mohou držet pacienty mezi životem a smrtí ve "stázi"

Úterý, 1 Duben 2014 - 08:09 | Tom Miki | Pokud mne moje paměť neklame o tomto už jsem...
Sobota, 29 Březen 2014 - 18:27 | petr3 | tady (viz odkaz) mi ten text přišel...
Sobota, 29 Březen 2014 - 16:54 | Duck Daffy | Tato inovace působí v principu velmi jednoduše,...

Zobrazit diskusi