CDR.cz - Vybráno z IT

V USA obvinili tucet lidí za prodej řidičáků, které ukradly od zákazníků e-shopů

Ministerstvo spravedlnosti obvinilo více než tucet lidí z toho, že provozují podvod na aplikacích sloužících pro doručování. Podvodníci přitom kradli od nevědomých uživatelů jejich řidičské průkazy, následně je prodávali jinak nekvalifikovaným řidičům a zároveň sbírali bonusy za doporučení.

Obžaloba byla zveřejněna minulý pátek a vztahuje se ke 14 brazilským státním příslušníkům, z nichž většina z nich žije v Massachusetts. Důvodem je krádež identity pro pět nejmenovaných společností.

Soudní dokumenty nastiňují komplikované schéma podvodů zahrnující boty, falšování GPS, čísla sociálního zabezpečení zakoupená na dark webu a řidičské průkazy zkopírované od nevědomých uživatelů aplikací. A přestože konkrétní aplikace nejsou nikde pojmenovány, podrobnosti stížnosti se shodují s problémy zjištěnými ve společnostech Instacart a Amazon Flex.

Obžalovaní zhruba od ledna 2019 do dubna 2021 údajně zákazníkům tvrdili, že při doručování alkoholu potřebují naskenovat řidičské průkazy. Poté na licencích změnili fotografie, spárovali je s dalšími osobními údaji a založili falešné účty, které mohli prodat či pronajmout řidičům. Tyto účty rovněž pomohly obžalovaným sbírat bonusy za doporučení, které sahaly až k $1 000 za jedno. Doručovací společnost tak prý vyplatila $194 800 za doporučení na 487 falešných účtech.

Vše nabralo na obrátkách, když skupina koupila software, který pronajímala řidičům, aby prostřednictvím botů dostávala objednávky či falešné lokace a cesta tak trvala déle. Prohlášení neuvádí přesně, kdo si účty pořídil, ale mnoho pracovníků v této oblasti jsou přistěhovalci bez dokladů, kteří by mohli mít problém splnit požadavky aplikace. 

Za obvinění z takového finančního podvodu je uložen trest odnětí svobody až na 20 let, zatímco za obvinění z krádeže totožnosti hrozí trest nejméně 2 roky.

Diskuse ke článku V USA obvinili tucet lidí za prodej řidičáků, které ukradly od zákazníků e-shopů

Středa, 29 Září 2021 - 23:10 | Gath G | Spojené státy ukradly řidičáky od zákazníků e-...
Čtvrtek, 23 Září 2021 - 10:16 | DRK | Jo taky se mi nelíbí že některé veby v rámci GDPR...

Zobrazit diskusi