CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Ve Velké Británii bude zakázán v roce 2040 prodej aut na fosilní paliva

Další nesmysl. Jak může nějaká vláda rozhodovat co bude za víc jak 20 let, když sama nevydrží ani pětinu té doby?? Normální "populistické" nesmysly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Populistický je leda tenhle komentář.

Normální vlády přece musí určovat směr i daleko dopředu, jinak jsou opravdu jen populistické.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jasně a která vkáda kromě komunistů kdy rozhodovala něco takového na xx let dopředu aby se pak tím další řídila? Žádná. Ani na důchodovém systému se neshodnou... Nemají náhradu a budou rozhodovat o zákazu, naprostý ničím nepodložený a nijak neovlivněný nesmysl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

asi tak... v roku 2040 už bude muslimská väčšina riešiť elimináciu neveriacich psov a nejaké elektromobily budú mať hlboko v paži, tým skôr, že ich blízkovýchodní sponzori a bratia vo viere z ropy výborne profitujú.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

eliminaciu neveriacich psov :D omg... dobry matros.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

dobrý matroš? demografický vývoj hovorí jasnou rečou a pokiaľ má v jednej generácii priemerný kozomrd 5-7 detí a angličan niečo vyše jedného, tak aj prihulenej multikulti fetke bude za pár rokov niečo divné a nebude to množstvo elektromobilov v uliciach...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tou ropou z blízkýho východu to asi nebude tak růžový, když už tam ti šejkové omezují bezpodmínečnej příjem a plánují zavést 5% DPH.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak když zakážou prodej nových aut, tak tam pak budou lidi časem kšeftovat s 50let starými auty jako na Kubě:o))

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Od doby, kdy se do aut počaly cpát ty elektronické serepetičky, to rozhodně na padesátiletou životnost nevypadá. Zlatá auta "staré" generace - moskviče, žiguli, V3S, pragy, tyhle traktory člověk opravil v kdejaké aspoň trochu vybavené domácí dílně. Jasně - smrdělo to, řvalo to, ale jelo to pořád... O tom si mohou nové generace dnešních papundeklových aut nechat jen zdát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většině lidem je ukradený, na co jim auto jezdí. Hlavně aby to nebylo drahý.

No a to je dost velká otázka. Bude úschova energie o tolik levnější, aby si to mohly dovolit i chudší vrstvy?
Prozatím je cena baterií a jejich životnost taková, že samotné stojí jako základní auto a jeho provoz. A dotacemi můžeme dosáhnout jen toho, že si je první koupí ti bohatší a chudí jim přes daně budou platit část ceny a provozu.

Ale 20 let je pořád docela dlouhá doba, třeba se mezitím objeví něco zcela jiného. Doufejme.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O to právě jse "třeba se objeví" až se objeví pak mohou něco takového vymýšlet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Elektromobily jsou tu přes sto let a vodíkový články už se taky testují a vyvíjí pár let. Ale jasně. Za deset let se objeví zcela nový pohon a během dalších deseti let bude na trhu a bude v každým druhým autu. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně že objeví. V Koránu se o autech nic nepíše, takže auta nebudou. Jak prosté, jak ekologické!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z kominu jaderne elektrarny jde jen cista vodni para. Ale to by je nesmeli zavirat, ze ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A na ty tuny vyhoreleho paliva, ktere neni kde trvale ulozit zapominas? V nemecku meli trvale uloziste v byvalem dole a on se jim zacal sypat. Bude z toho krasna katastrofa. (Asse II). Jo chtelo by to neco noveho treba fuzni reaktor. Ze solaru se mi libi jen elektrarna ve spanelsku, kde pomoci zrcadel ohrivaji sul ve vezi a elektrarna pak muze bezet az 15h bez slunce. Jsem zvedavej, kde za 20 let seberou takovou kapacitu zdroju a hlavne materialu na kabely a baterie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhořelé palivo hlavně trvale zakope do země jen trotl, když ze dá později podruhé použít...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O trvalém zakonzervování nebyla řeč. Maximálně se uvažovalo o střední době uskladnění, protože v počátku nebyly dostupné technologie pro efektivní recyklaci a snížení doby nebezpečnost paliva. První pokusy probíhaly se solnými roztoky vyhořelého paliva pomocí elektrického proudu. Moc dobře to nešlo, skladování neubylo a snížila se jen doba nebezpečnosti. Vyhořelý uran bohužel nemůžete recyklovat a znovu použít v běžných reaktorech, využití se našlo v kombinaci s těžkou vodou (deuterium). Zatím není mnoho států, které by dokážou zpracovat transuranové prvky (tedy neptunium a plutonium). K tomu jsou potřeba reaktory chlazené na bázi kapalného sodíku, které se používají myslím jen v Japonsku. Celosvětová kapacita pro přepracování a recyklaci paliva (včetně MOX) schopná vyrobit okolo 450 tun ročně. Jistě, teoreticky a v omezené kapacitě i prakticky je možné palivo (většinu jeho složení) slušně recyklovat, nebo alespoň snížit jeho nebezpečnost z dlouhodobého hlediska. Bohužel ale recyklace není zdaleka levná záležitost a státy se do masivních investic a výstavy dalších typů reaktorů rozhodně nehrnou.

Na druhou stranu někdy se začít musí i z hlediska bezpečnosti a možnosti použití na výrobu špinavých bomb. Když v Belgii hlídal sklad jaderné munice ospalý voják s nenabitou puškou, zatím co se mu tam potloukala hromada pošuků, jak asi musí vypadat sklady jaderného paliva. Nakonec jde o to, kdo přesvědčí a udrží u moci vládu, která celý problémem jaderného paliva bude ochotna vůbec něco dělat. Problém se nevyřeší za jedno, nebo dvě volební období.

Bez plošné likvidace magorů "Děti Země, Greepeace, ..." nepostavíte ani zkušební pouliční větrnou turbínu s fotovoltanickým panelem. Ve vývoji máme dva typy 3kW (280cm 268Kg 24dB) a 5kW (400cm 628Kg 38dB) včetně měničů, střídače, řídící jednotky a baterie. Kombinují modifikovaný desing obou koncepcí (Darrieus a Savonius), proto jsou schopné pracovat za slabého i silného větru. Můžete těm magorům, kteří hlásají o ekologii vysvětlovat co chcete. Když nemůžou hrát hru na snížení emisí oxidu uhličitého z fosilních zdrojů, tak vytáhnou "výzkum o rušení mořských motýlů" ... energetika, nota bene, jaderná energetika se vším všudy se vymyká schopnostem běžného voliče. Po celé Evropě je to stejné ... zkušební elektrárna pro systém pouličního osvětlení (k tomu jsou navržené, včetně napájení pro domy i infrastruktury v místě), ale že mají 5km od břehu vrak lodi plné rtuti (potopena za 2. světové), to je prostě netankuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi se likvidovat fyzicky, stacilo by prohlasit, ze kdyz protestuji proti vsemu, tak je klidne mozne je ignorovat. Ano, kazdy typ elektrarny ma nejakou ekologickou zatez. Ne, neni to duvod proc prestat stavet elektrarny. Taky nebudeme borit velkomesta aby bylo vic mista pro zaby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S krumpáčem v palici se ke sloupu, bráně, kolům, bagrům ... nepřiváže, nevytvoří další rozmanité obstrukce a konečně se uvidí i to rudé nitro, jinak zeleného obalu. Samozřejmě mluvím v nadsázce, ale obávám se, že prohlášení nebude dostatečné a zákony prakticky svazují ruce, protože i když se vám to vloupe na pozemek, tak mu ochranka může akorát popřát dobrého večera. Zákony některých zemí EU jsou opravdu na palici.

V Dánsku se je sice podařilo vyhodit před stavbu, ale zase si sedli před bránu s jedním "úředně nesvéprávným" - nový způsob, kterým dokáží zablokovat stavu a nikdo s ním nehne. Celý den se čekalo, než si ho vyzvedne opatrovník. Večer ho odvlečou a za dva dny tam sedí znova. Už nevím jak přesně to mají, ale dotyčného a opatrovníka před soud (natož k úhradě škod) nedostanete, protože v té době za nic nemohl a opatrovník také ne, protože proces zbavení byl ve fázi zkoumání ... nebo vám tam švihnou žábu, brouka a bude zkoumat, jestli se nejedná o ohrožený druh.

Nepodceňoval bych kreativitu zelených palic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

By mně zajímalo jak dlouho by tam vydrželi sedět, když by okolo začalo pobíhat pár lidiček ve speciálních oděvech s pípajícími "gaiglery" (nebo něco podobného) :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tím by dosáhli svého, zákonitě by se celá věc okamžitě dostala do médií. Vosy stačí :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapominam, jenom srovnavam o kolik je lehci neco udelat s jednotkami tun pevneho jaderneho paliva ve srovnani se stovkami tun plynnych zplodin horeni.

Ale jako ano, chce to neco lepsiho nez dalsi temelin. Nemusi to byt ani fuzni reaktor, thoriovy by stacil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Me porad takovyhle zakazy a prikazy ohledne aut a prechodu na elektrinu evokuji otazku, kde se vezme najednou o tolik vic elektricke energie, aby to vyrovnalo tu energii doposud produkovanou primo spalovacima motorama. Uz ted je vetsina el. zdroju nadoraz, moc zemi co maji nadpordukci el. energie neni. slunce a vitr jsou mozna super, ale neni to konstatni zdroj, je zavisly na pocasi, rocni dobe atd... takze to je dalsi problem, distribuce, ukladani...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsou dve moznosti: 1) Ta ropa se nespali v aute ale v elektrarne, s ucinnosti asi dvojnasobnou proti autu (za idealnich podminek - proti autu v zacpe to bude 10x). 2) Jaderne elektrarny.

Rozhodnout se musi TED, protoze 20 let se ty elektrarny budou stavet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen mne tak napadlo: Budou zakázána i auta na vodík? Toho se v současnosti také vyrábí asi 95% z uhlí ropy nebo zemního plynu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.