CDR.cz - Vybráno z IT

Alíku k noze, přepínám! Vědci z Alabamy vynalezli dálkové ovládání pro psy

remote control dogs 0
Dálkové ovládání. Skvělý vynález dnešní doby. Používáme ho skoro na všechno, tak proč ho nepřipevnit na psa, aby nám zašel do lednice pro pivo? Blafujeme, na prvních místě je samozřejmě záchrana životů.

Na světě je řada aktivit, které zvířata zvládají mnohem jednodušeji než lidé. Například vycvičení psi dokážou lépe lokalizovat oběti katastrof, zvládají vyčenichat drogy nebo pomáhat nevidomým lidem. Jelikož se mohou při řešení složitých úkolů často dostat do míst, která jsou pro nás nepřístupná, je nutné je nějakým způsobem navigovat. Hlasové příkazy nejsou mnohdy vhodným druhem komunikace, a proto vědci z americké univerzity Auburn v Alabamě přišli s poměrně jednoduchým řešením.

remote control dogs 1

Kontrolní autonomní systém je schopný navigovat psa na dálku. Skládá se z mikroprocesoru, GPS přijímače, bezdrátového rádia a referenčního systému sloužícího ke zjištění přesné polohy. Součástí je rovněž ovládací modul, jenž dává příkazy v podobě vibrací a zvuků. Vyškolený zástupce zvířecí říše na ně následně reaguje. Všechny tyto prvky jsou připevněny k popruhu, který může pes snadno nosit na zádech. Podle toho, jak systém zatím vypadá, je možné usuzovat, že se jedná o jeden z prvních prototypů. Balení není příliš kompaktní a chtělo by ho vylepšit. Pes by mohl ztratit některý z drátů, případně by se s batohem na zádech nevešel do malých otvorů.

remote control dogs 2

Za vynálezem speciálního dálkového ovládání stojí inženýři Jeff Miller a David Bevly. Podle prvních testů prováděných jak v jednoduchých, tak ve složitých podmínkách, psi s tímto systémem vykazovali 87% úspěšnost při plnění úkolů. Tvůrci doufají, že jejich přístroj zaujme záchranáře, kteří jej budou moci využít v nebezpečném prostředí nebo v případech, kdy není možné zvířeti dávat slovní povely.

Vědci už dlouho testují různé systémy dálkového ovládaní na robotech nebo menších zvířatech, jako jsou želvy nebo švábi.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Alíku k noze, přepínám! Vědci z Alabamy vynalezli dálkové ovládání pro psy

Neděle, 8 Září 2013 - 15:19 | Izak | Jim uz asi docista jeblo v palici ...

Zobrazit diskusi