CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Barevný 3D tisk pro jakoukoliv tiskárnu? Chytrý zlepšovák Palette to vyřešil

To si nejsem jistý jak tohle může být přesné a spolehlivé. Nemají někde reálné video s tiskem?
Přecijen musím se
1. trefit na struně jen do té části, která pak bude vytištěna s danou barvou (dá se zajisti tištěním mezibarev kousek bokem "do odpadu")
2. poměr mezi drátem a nanášenou housenkou materiálu je skoro 20:1 (na jeden mm barevného úseku by bylo třeba obarvit jen 0,05mm délky drátu! (tj. může to fungovat jen tak že se přepínají jakoby barvy na celou vrstvu jakoby na jednu hlavu)
2. v hotendu se to smíchá a zbytek tam ulpí, tj po černé bude další barva chvíli šedá.. (viz bod 1)
3. kolik toho barviva stačí v poměru s materiálem a jak zajistím její dostatečné smíchání v celém objemu?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Řídící program by měl s "přechodnými barvami" počítat a použít je na neviditelné části uvnitř tělesa. Daní za to by byl jen komplikovanější pohyb hlavy a o trochu delší čas tisku.

Větší problém bych viděl v tom, že většina 3d tiskáren bude asi ovládání a software řešit nějak po svém. Silně pochybuji, že by starý software dokázal Palette ovládat. Aby to mohlo fungovat, budou nejspíš muset s Palette dodat nový. A ten bude těžko fungovat s jakoukoliv tiskárnou jak tvrdí nadpis.

Podle článku nepoužívají barvivo, ale čtyři různobarevné struny, ze kterých míchají jednu strunu s požadovanými barvami. Jak to přesně dělají by mě ale také zajímalo.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No v tom případě mají taky problém s minimální délkou jedné barvy, takže rozhodně s tím nejde tisknout cokoli barevného. Vyrobit ze 4 strun jednu není asi zas takový problém. Ono ze 4 x 1,75 mm drátu vyrobím jeden 3,5mm tlustý při stejném posuvu, což se dá zkorigovat. S ABS bych to dělat nechtěl takové množství nataveného drátu docela "smrdí" styrenem.
Popravdě daleko raději bych si udělal dvojitou hlavu s podpůrným materiálem, ale chtělo by to něco levnějšího a dostupnějšího než PVA. Na druhou stranu co takhle stejně míchat to PVA s ABS/PLA do jednoho drátu a mít podporu s jednou hlavou?
FW by se zas až tak strašně měnit nemusel, většina SW má volbu na vložení kódu pro výměnu hlavy, tam by se mohl dát příkaz na přehození spojovaného drátu, jen by se muselo vymyslet jak to udělat s velkým předstihem v CAM programu.....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.