CDR.cz - Vybráno z IT

Výpočetní hydrografický tisk - nový druh potisku složitých 3D objektů

Computational Hydrographic Printing
Hydrografika se může pyšnit novou odnoží, která umožňuje precizně potisknout celou plochu nejrůznějších trojrozměrných předmětů. Nanášená fólie se vyrábí přesně na míru, takže výsledek stojí za to.

Hydrografický tisk se používá již řadu let k potisku trojrozměrných objektů ze dřeva, plastu, kovu, skla a dalších pevných materiálů. Principem této metody je ponoření předmětu určeného k potisku do aplikační vany s vodou, na jejíž hladině je položena speciální hydrografická fólie postříkaná aktivátorem. Objekt se pomalu ponořuje do vody přes fólii, která na povrchu přilne přesně podle jeho tvaru. Pro zvýšení životnosti je možné potisknutý předmět dále opatřit vrchní vrstvou průhledného krycího laku, který výsledek perfektně zafixuje a zajistí mu tak vyšší životnost. Technologii je možné použít téměř na cokoliv od obalů na mobilní telefony až po hliníkové disky automobilů.

Computational Hydrographic Printing 2

Hydrografika se používá pouze pro potisk objektů jednoduchého tvaru, na drobné části a komplikované detaily se nehodí. Tým vědců z čínské univerzity Zheijiang na tomto problému zapracoval a vytvořil novou techniku založenou právě na vodním transferovém tisku, který si poradí i se složitými tvary. Nový způsob nazvali výpočetní hydrografický tisk a úspěšně jej demonstrovali na objektech vytisknutých na 3D tiskárně.

Nová metoda je založena na programu, který simuluje vstup zamýšleného 3D modelu do kapaliny. Počítačový systém počítá s deformacemi v záhybech při narušení vodní hladiny, takže dokáže vytvořit hydrografickou fólii přesně pro konkrétní část. Aby se dosáhlo potisknutí objektu ze všech stran, musí se do kapaliny ponořit opakovaně. Přitom se vždy kontroluje poloha předmětu, aby specificky vybarvená část fólie přilnula přesně na stanovené místo. Výsledný efekt působí profesionálním dojmem, jakoby byla věc pomalována již při výrobě.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Výpočetní hydrografický tisk - nový druh potisku složitých 3D objektů

Neděle, 17 Květen 2015 - 23:22 | DRK | No na to co je na tom videu bych si moc na...
Pátek, 15 Květen 2015 - 12:47 | George eLzyx | v článku není popisován hydrografický tisk jako...
Pátek, 15 Květen 2015 - 11:43 | czbird | Na disky u aut se to pouziva uz notnou chvili......

Zobrazit diskusi