CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k WLO vs. CLO aneb bílá není všechno: Na co také koukat při výběru projektoru?

"U DLP technologie totiž bílé světlo nemusí procházet barevným filtrem"
Pane autore, vite jak funguje DLP? Svetlo z lampy prochazi rotujicim barevnym filtrem - koleckem a pak dopada na DLP cip a jde do vystupniho objektivu. Proto se u DLP projektoru udava rychlost otaceni tohoto kolecka a proto vzika tzv. rainbow efekt, zpusoben tim, ze bila barva je slozena ze vsech barev ktere jsou na barevnem kolecku. Nove DLP projektory pouzivaji rychlost otaceni 3x nebo 4x. Opravte si to prosim, toto je naprosto elementarni znalost u DLP

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jj, přesně, taky jsem si říkal, kudy bílé světlo obletí to kolečko. :-) Spíš bych řekl, že "otevřené" LCD dává světlu menší odpor, než kolečko, kde to vždycky proletí všemi barvami.

Jinak je fakt, že věrnost barev a plynulé přechody jsou u DLP problém - obzlášť u těch kancelářských, kde jde opravdu jenom o výkon. Nicméně LCD technologie by mě musela hóóóódně přesvědčovat, abych jí dal ještě šanci. Pro filmy optimalizované DLP je na doma zatím jasná volba - a už se těším, jak mi shoří mé prastaré HP, abych pořídil něco kultivovanějšího.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

pravda je ze kolega ma fullHD 3LCD epson a krome toho, ze to je OBROVSKY projektor (kdo nevidel, neuveri), tak to ma obraz paradni, rekl bych ze minimalne barvy ma lepsi nez muj fullHD BenQ 1000+, kontrast ma asi lepsi muj

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Než začněš kritizovat, tak si alespoň zjisti základní fakta. Víš, on se ten kotouček nemusí skládat jenom ze tří barev. Dělají se i projektory, kde má kotouček i zcela průhlednou vrstvu, který dělá bílou barvu.

Běžně se dělají i kotoučky o více barvách. Rainbow efekt je u moderních a kvalitních DLP projektorů minulost.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

I když má kotouček čirý segment, pořád jsou na něm ještě zbývající barvy, které dokonce pokrývají většinu času otáčky, takže o volném průchodu světla nemůže být řeč. Na to narážel super master a platí to pořád.

+1
-79
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň se nevymlouvej:
"ze bila barva je slozena ze vsech barev ktere jsou na barevnem kolecku."
"jj, přesně, taky jsem si říkal, kudy bílé světlo obletí to kolečko. :-)"

To je přesný opak toho, co si psal předtím ty a super master.

Záleží především na typu projektoru, že. Viděl jsem i kotoučky, které měly RGBW v poměru 90° : 90° : 90° : 90°. Oba jste psali, že bílé světlo je tvořeno tak, že prochází všemi třemi barvami kotoučku a teď se akorát snažíš vykecat. To je teda úroveň!
I kdyby byl ten úsek sebemenší, pokud bude čip dostatečně rychlý, tak žádná duha nevznikne. Bílá barva bude procházet čirým úsekem, tedy ne přes barevný filtr. Autor to má správně.

To, že napíšeš "takže o volném průchodu světla nemůže být řeč" z tvého tvrzení neudělá pravdu. Bílé světlo má totiž volný průchod.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Možná na to jdu nějak špatně, nicméně podle mě je to asi takto - mějme RGBW kotouček, každý z RGB segmentů odchytí dvě hlavní barevné složky světla a propustí jenom jednu. Tzn. tři čtvrtiny kotoučku propustí každá jenom jednu třetinu světla a W propustí vše - to máme propuštěných (1/3 + 1/3 + 1/3 + 1) / 4 = (1 + 1) / 4 = 1/2 pro RGBW, resp. obdobně 1/3 pro RGB. Vím, že se přidávaly i žlutá, růžová a podobné "průchozí" segenty, takže to může být i trochu víc.

PS: Z tvého příspěvku mi přijde, že si asi myslíš, že při generování bílého světla se používá jenom čirý segment a při průletu RGB sergmentů nad čipem je DLP čip "zavřený" - to by bylo efektivně odfiltrováno 3/4 světla a to mi přijde jako konina, ale nevím, DLP čipy nevyrábím.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Už vím, v čem je problém. Nevíš, jak DLP funguje.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Pouč mě, mistře. :-) Kde mám chybu?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takze z clanku je jasne: Pokial nevidis obraz projektoru ani ho nekupuj. :)

Ked som si vyberal prve LCD TV tak som si nastudoval kopu parametrov aby som vybral spravne. No nakoniec sa potvrdil zaver jedneho clanku, ktory vsetky parametre vysvetlil a zaklincoval vetou v duchu: Vyber si pohladom, ak si s obrazom spokojny tak ho kup. Je je a uz to je tu zas.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

jenže to je rada k ničemu - když jsem vybíral projektor, tak jsem zjišťoval, kde můžu na JV Moravy vidět Acer nebo Epson či neco podobného do 30k v reálu - a nepodařilo se.
Takže nakonec rozhodly vedlejší parametry: lens shift (projektor mám pod stropem) a hlučnost (přeci jenom BENQ dělá snad 2x hluk - tz. že mám Epson EH-TW3200

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No teda partia z Epsonu si zjavne moc nedala zalezat na nastavi tych testovanych projektorov. Sak su tam uplne rozhodene farby, jas kontrast vsetko.... Ich je samozrejme C ked tak presvecuje vsetky ostatne....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.