CDR.cz - Vybráno z IT

Xiaomi představilo svého humanoidního robota CyberOne. Umí hlavně padat na zem

Téměř synonymem pro humanoidní roboty se v posledních letech stala americká společnost Boston Dynamics, která představila třeba robota Atlas. Na trh s touto komoditou vstoupila i společnosti Xiaomi, která se zabývá převážně výrobou a vývojem chytré elektroniky a mobilních telefonů.

zdroj: Oficiální

Ačkoliv není společnost Boston Dynamics jediným výrobcem humanoidních robotů, vryla se do povědomí uživatelů řadou videí, na kterých se chlubí dovednostmi svých robotů, kteří skáčou přes překážky, běhají a vykonávají celou řadu funkcí. 

Odvětví robotiky může nyní přivítat také společnost Xiaomi, která je známá především přes chytrou elektroniku a mobilní telefony. Oproti virálním videím jejich konkurence však svého vlastního humanoidního robota, zvaného CyberOne, představuje v opačném světle – a jen v samotné upoutávce  spadne na zem hned několikrát. 

Přestože CyberOne závody v opičí dráze proti konkurentům z Boston Dynamics asi jen tak nevyhraje, mezi jeho silné stránky by měla patřit orientace ve 3D prostoru a sociální interakce s lidmi. Za pomoci umělé inteligence by měl být schopen rozpoznávat postavy, výrazy, zvukové vjemy a různá gesta, a identifikovat například lidské emoce. Aktuálně prý dokáže rozeznat 85 zvuků a 45 různých emocí. 

zdroj: Oficiální

Svými rozměry je CyberOne blízko lidem – výška 177 cm, váha 52 kg a v rozpětí paží má 168 cm. Místo hlavy ale nemá obličej, ale OLED panel, přes který zobrazuje důležité informace. Těžko říct, zda s tímto projektem společnost Xiaomi něco zamýšlí do budoucna nebo se jedná jen o technologickou ukázku a marketingový krok. 

Diskuse ke článku Xiaomi představilo svého humanoidního robota CyberOne. Umí hlavně padat na zem

Žádné komentáře.