CDR.cz - Vybráno z IT

Hyundai dokončila akvizici Boston Dynamics, s robotikou mají velké plány

Korejská automobilky Hyundai již na konci minulého roku oznámila, že plánuje akvizici společnosti Boston Dynamics. Nyní se může svým úlovkem konečně chlubit i oficiálně.

Zdroj

Před časem jsme vás informovali o tom, že většinu akcií známého výrobce humanoidních robotů Boston Dynamics zakoupila korejská automobilka Hyundai. Akvizice tak velkého podniku samozřejmě chvíli trvá, a proto se teprve nyní dokončila a Hyundai oficiálně vlastní 80% podíl ve společnosti Boston Dynamics. Automobilka Hyundai odkoupila tyto akcie od společnosti SoftBank, která vlastnila Boston Dynamics již od roku 2017. SoftBank odkoupila Boston Dynamics za 165 milionů dolarů od Alphabetu, mateřské společnosti Googlu. 

I když SoftBank prodala 80% podíl při valuaci 1,1 miliardy dolarů, není její zisk až tak velký, jak by se mohlo zdát. SoftBank totiž každý rok investovala do Boston Dynamics 150 milionů dolarů. Boston Dynamics navíc začal být výdělečný až v roce 2020, kdy pustil na trh svého Spota, za jehož prodeje získala společnost zhruba 30 milionů dolarů.

Podle odhadů odborníků se jeví, že Boston Dynamics má daleko větší potenciál, než nám mohl doposud ukázat. Od akvizice s automobilkou Hyundai si mnozí slibují právě vzájemné rozšíření obzorů, kdy Boston Dynamics může pomoci s konstrukcí technicky náročnějších produktů a Hyundai na oplátku může předat své zkušenosti s výrobou automobilů či vojenských vozidel.

Poprvé v historii tak dostane Boston Dynamics majitele, který má zájem na výměně zkušeností místo toho, aby mu šle jen a pouze o zisk. Již pod taktovkou Hyundai bude navíc příští rok představen nový robot Stretch, jehož práce bude automatizace skladů a distribučních center.

Diskuse ke článku Hyundai dokončila akvizici Boston Dynamics, s robotikou mají velké plány

Žádné komentáře.