CDR.cz - Vybráno z IT

Hyundai kupuje robotickou společnost Boston Dynamics při ceně 24 miliard korun

Společnost SoftBank se rozhodla prodat 80 % své dceřiné společnosti Boston Dynamics. Novým většinovým majitelem se tak nyní stává společnost Hyundai Motor Group, která podíl v Boston Dynamics kupuje při valuaci 24 miliard Kč. Celá akvizice má být dokončena do léta roku 2021

Společnost Boston Dynamics se proslavila zejména výrobou svých humanoidních robotů a robotů, kteří jsou výjimečně nadaní a jejich pohyby i způsob orientace se blíží jejím reálným protějškům. Zejména jejich robotický pes Spot si v posledních letech získává stále větší pozornost, nedávno byl například vyslán do zamořené oblasti Černobylu k prozkoumání tamějších podmínek. Domů si ho ovšem může pořídit i široká veřejnost. 

Společnost Boston Dynamics byla založena v roce 1992, následně ji v roce 2017 zakoupila společnost SoftBank, která nyní prodává 80 % podílu společnosti Hyundai Motor Group při ocenění 1.1 miliardy dolarů, tedy v přepočtu 24 miliard Kč. Zbývající 20% podíl zůstává nadále ve vlastnictív SoftBank. Nejedná se o první divizi, které se SoftBank zbavuje; v nedávné době prodala například svoji dceřinou společnost ARM ve prospěch Nvidia. 

Hyundai tímto investuje do chytré budoucnosti. Uplatnění pro roboty by mohla nalézt například ve svých továrnách. Akvizice navíc zapadá do dlouhodobého konceptu Hyundai o vývoji umělé inteligence a výstavbě chytrých továren. O tom, zda Hyundai bude rozšiřovat výrobu Boston Dynamics nebo zda zvýší dostupnost jednotlivých modelů v tuto chvíli není známo.  

Diskuse ke článku Hyundai kupuje robotickou společnost Boston Dynamics při ceně 24 miliard korun

Pondělí, 14 Prosinec 2020 - 10:03 | m b | odkdy je SoftBank americká? :)

Zobrazit diskusi