CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Z internetu musí zmizet 500 000 knih, nařídil soud

"práva na přístup k informacím, klíčového prvku demokratické společnosti"

Právo na vlastnictví je podle mnohých také klíčový prvek demokratické společnosti, ikdyž teda vy eurosocialisti si to nemyslíte. Dokonce je tohle právo pořád ještě zakotveno v základní listině EU.

Nicméně ve vztahu ke článku je to jedno, ten se týká USA. Autor si samozřejmě nedal práci zjisti, jak je to v České republice, to by nešlo translátorem, ale musel by zapojit i vlastní kedlubnu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není soukromé vlastnictví jako soukromé vlastnictví. Dnešní "pravicové" strany klidně odsouhlasili zákony kdy vám vyvlastní pozemky a nenaděláte nic. A co se týká "autorského práva" tak to se dost těžko dá označit za soukromé vlastnictví, neb je to vlastně společnosti garantované privilegium na něco co fyzicky nemáte a nemůžete ani kontrolovat. Podle toho by navíc byla ta knihovna v právu protože tu knihu fyzicky vlastní!
Osobně bych byl za to aby existovala velká centrální databáze ve které by byly všechny knihy, časopisy, filmy a zvukové záznamy a ty si mohl každý kdykoli nahrát za nějaký nízký poplatek ze kterého by šlo skutečným autorům něco do kapsy. (a ne někomu kdo to skoupí a pak na tom hodlá vydělávat do 70 let po smrti posledního autora).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taková databáze již existuje, min. pro české tisky. Říká se jí národní knihovna. Co se AV záznamů týče, tak bohužel nevím. Tam je archivace daleko problematičtější a navíc komplikováná dřívejší praxí neuchovávat kopie. Např. staré televizní pořady pokud se zálohovaly tak velmi krátce a záložní média byla po čase přepsána něčím jiným. V Japonsku jsou doloženy případy kdy animační studia vyhazovala filmové materiály do odpadu.
Už jenom zálohy webových stránek, které IA poskytuje jsou nedocenitelné a zároveň obrovské. Např. stránky vývojářů ohledně Might and Magic X: Legacy Ubisoft smazal zhruba rok a čtvrt po vydání (rok po ukončení podpory) a dostupné jsou pouze z IA.
IA tedy velmi fandím a doufám, že hrabiví vydavatelé budou mít akorát z ostudy kabát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyvlastňování pozemků (za náhradu) zde bylo vždy, takže plácáš kraviny. To by se totiž nepostavila jediná silnice/železnice....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne neplácám prosadili zjednodušení na úkor vlastníků.. Stačí že si někdo umane že přes tvůj pozemek povede silnice a neuděláš nic náhrada je naprosto směšná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za mě, když stát potřebuje vést někudy silnici a ty jim nechceš prodat pozemek, tak to fakt kvůli tobě nepovedou obklikou do zatáčky, jako sorry. Vyvlastnění ve veřejném zájmu je v pořádku.
Co není v pořádku, je výše náhrady. Rozhodně by tam neměla být odhadní cena, ale tržní cena a můj názor, že by to mělo být i něco nad tržní cenou, protože ty něco chceš, ve smyslu stát něco chce, tak má dát odškodný, když vlastník nechce. Aby se mu kompenzovalo nejen jeho vlastnictví, ale i nějaká psychická újma, kterou mohl utrpět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nabízí se běžně 8mi násobek odhadní ceny a ta cena je pěkná a ve většině případů násobně přesahuje i tržní cenu. Problém je v tom, že lidem je to i tak málo. Například si usmyslí že na těch pozemcích okolo by mohla být logistická centra a že by se prodával metr za horentní sumy, ale v územních plánech to nikde není zaneseno, takže to jsou jen představy a teoretický plán za nějakých 5+ let. Jediný problém je u opravdových zemědělců kde jim peníze nenahradí plochu a když jim nabízí náhradní pozemky tak jsou většinou dost z ruky a pro ně nepoužitelné.

PS. Už jsem prošel 4x tímto kolotočem s pozemky z dědictví a nejhorší je na tom že se to vždy táhne měsíce a roky ikdyž souhlasíte :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@DRK: Zajímavé. Na jedné straně vám vadí vyvlastnění pozemku. (= pravicový pohled na věc) Kdyby se třeba dálnice měla vyhýbat všem pozemkům, které majitelé neprodají, asi by moc rovně nevedla, že? Na druhé straně vám vadí, když si někdo něco legálně koupí a pak na tom vlastnictví vydělává. (= socialistický pohled na věc) Takže třeba koupit si dům nebo autorská práva a pak je pronajímat je špatně? Pán Kefalín, a vy sa považujetě za pravičiáka ači levičiaka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty uděláš politickou agitku z čehokoliv, aniž bys konkrétně napsal, jak že ti eurosocialisti podle tebe to právo porušují. Hlavně, žes použil správnou nálepku...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

eurohujeri všetkých usáckych kolónií, vyližte si prdel!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aneb inteligence ruské onuce v praxi....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na IA nejde o nějaké ty Harry Pottery. Já třeba tuhle sháněl jednu prehistorickou knihu z kognitivní psychologie, cca rok 1962. Vydáno pouze tehdy a pouze v anglofonním světě. Ani naše knihovny ani ťuk (ne že bych si někam do Prahy chtěl pro fyzický výstik jet žejo). IA jej měla, nestažitelný sken z nějaké univerzitní knihovny, který jsem pak oscreenshotoval a skriptovaně prohnal GIMPem a vyrobil si pro sebe své vlastní PDF. Kdybych mohl tu knihu za rozumný peníze někde koupit, tak bych ji bral, protože byla fakt přelomová, ale 200USD za poloroztrhanou kopii někde na Amazonu fakt nedám. Btw autor je dááávno mrtvej.

Takže za mě je IA ok. A kdyby přes ně šlo přispět současnému držiteli práv za přístup k té knize, jakkoli mi jej sám nezprostředkoval, tak bych to klidně v nějaké rozumné výši udělal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud byla kniha v češtině nebo vydaná na území ČR a spadá pod povinnou archivaci, tak bys tu knihu měl v katalogu Národní knihovny najít a můžeš si ji přijet do Prahy půjčit. Pokud je to kniha, kterou má Národní knihovna jen v archivním fondu, může se stát, že ti ji půjčí jen do studovny v budově.

Pokud do Prahy nechceš, máš možnost se přihlásit do evropského projektu knih na vyžádání a za peníze si knihu nechat zdigitalizovat a stáhnout si PDF. Nemusí to být dostupné pro všechny knihy.
Poslední možnost je, si to nechat za peníze zdigitalizovat přímo od Národní knihovny do 30 dnů nebo knihu zdarma navrhnout Národní knihovně k digitalizaci a potom to může trvat až rok než ti to zdigitalizují, ale obvykle jsou termíny podstatně kratší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká autorských práv, tak ze všeho, co je v Národní knihovně placené, instituce odvádí poplatky kolektivnímu správci autorských práv, případně ve výjimečných případech přímo autorovi.
Co se týká elektronických kopií přes internet, tak jsou tři režimy: nedostupné; dostupné přes registraci a potom Národní knihovna za to platí kolektivnímu správci roční paušál; dostupné bez registrace, protože autorské právo už vypršelo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nájdi jediný rozdiel - NACISTI pálili skutočné knihy, libtardi ničia tie digitálne!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

@miro Ako môžeš byť taký primitív ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nekončící soudy a přetahovačky o všelijaká "autorská práva" mě pomalu vedou k názoru že by bylo bylo potřeba s tím něco udělat. Především zkrátit ochranu díla, která nyní je stejná jako před internetem, ale životnost informací se rapidně zkrátila.
Co mě nejvíce drtí jsou nestátní výběrčí výpalného, nejen způsoby výběru ale kam to vlastně všechno jde... krmí tím všelijaké hvězdičky které pak neví co z penězma tak lidem votravují život radami a tím jak jsou skvělý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původní ochrana práv byla na jednu reedici :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Původní ochrana autorských práv hlavně byla určena k tomu, aby chránila autory před nenažranými vydavateli...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.