CDR.cz - Vybráno z IT

Zemřel Christopher Tolkien. Život zasvětil doplňováním příběhů z Pána prstenů

Syn J.R.R. Tolkiena zemřel ve věku 95 let. Svět mu vděčí za to, že po smrti svého otce se snažil vydat co nejvíce jeho děl.

Světlo světa spatřila velmi smutná zpráva oznamující, že zemřel ve věku 95 let Christopher Tolkien, syn slavného otce a autora Hobita nebo Pána prstenů J.R.R. Tolkiena. Právě o dílo svého otce se Tolkien po jeho smrti staral. Za to, že některé nevydané spisy pronikly až na pulty knihkupectví můžeme poděkovat právě jemu.

Christopher již od útlého dětství poslouchal od svého otce pohádky o hobitovi Bilbu Pytlíkovi a o Dnu pytle, které v knižní podobě vydal J.R.R. Tolkien již v roce 1937 v době, kdy bylo Christopherovi pouhých třináct let. Podle nejrůznějších zpráv to byl právě Christopher, kdo vytvořil mnoho původních map virtuálního světa svého otce, Středozemě. Tyto mapy pak jeho otec vložil do své trilogie Pán prstenů v roce 1955.

Po smrti svého otce v roce 1973 začal spravovat dílo svého otce a pokoušel se vydat dosud nevydané spisy. Mnohdy měl však velké problémy, protože J.R.R. Tolkien například poměrně často měnil jména postav v průběhu děje. Podle záznamů zrekonstruoval téměř tři desítky děl z nichž lze jmenovat například Pád Gondolinu, Artušův pád, Legendu o Sigurdovi a Gundrún nebo List od Nimrala.

Christopher také hájil „rodinný majetek,“ když například zažaloval společnost New Line Cinema, která natočila slavnou trilogii, protože prý odmítla vyplatit dědicům Tolkiena předem slíbený podíl z tržeb filmu. Soudní spor byl nakonec ukončen v roce 2009 na základě mimosoudního vyrovnání.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zemřel Christopher Tolkien. Život zasvětil doplňováním příběhů z Pána prstenů

Úterý, 21 Leden 2020 - 07:36 | Derryk | hm: Na tom něco je. Jak se na to šéf tvářil, když...
Neděle, 19 Leden 2020 - 13:42 | totojane | hm : protože prý odmítla vyplatit dědicům...

Zobrazit diskusi