CDR.cz - Vybráno z IT

Zemřel Stephen Hawking, se smrtelnou nemocí bojoval do 76 let

Největší vědec současného století, nástupce Einsteina a Newtona, zemřel ve svých 76 letech. Již před půl stoletím mu však lékaři předpovídali, že se nedožije 30 let. Slavný vědec tak přežil sám sebe.

Podle mluvčí rodiny Stephena Hawkinga, brilantního britského teoretického fyzika, který po dlouhá léta bojoval se zákeřnou nemocí, zemřel v úctyhodném věku 76 let. 

Stephen Hawking byl považován za největšího žijícího vědce a fyzika na světě, nástupce Newtona a Einsteina. Byl kosmologem, astronomem, matematikem a také autorem mnoha knih, z nichž např. Stručná historie času se prodala s více než 10 miliony výtisky. Jeho život se dočkal i filmového zpracování, zvaném Teorie všeho, v hlavni roli s Eddie Redmaynem. 

Spolu se svým kolegou Rogerem Penroseem dokázal spojit Einsteinovu teorii relativity s kvantovou teorií, která tvrdí, že prostor a čas by měly mít počátek ve velkém třesku a konec v černých dírách. Dále prohlásil, že černé díry nejsou zcela černé, ale vyzařují záření. 

Hawking trpěl ALS (amyotrofická laterální skleróza), což je neurodegenerativní onemocnění obyčejně známé jako Lou Gehrigova nemoc, která je smrtelná a na kterou se během několika let umírá. Tuto nemoc mu diagnostikovali v roce 1963, když mu bylo pouhých 21 let. Dle lékařů mu již tehdy zbývalo jen pár let života, předčil však veškerou diagnózu a setrval ještě dalších 50 let. 

Jeho nemoc je zároveň vysvětlením, proč byl celý svůj život paralyzovaný, odkázán na svůj vozíku a schopen hýbat jen několika prsty a koutky úst. Bez počítačového komunikátoru nedokázal ani mluvit a v ostatních aspektech života byl naprosto závislý na ostatních a dalších technologiích. 

Věřil, že lidé mohou z dlouhodobého hlediska přežít, pokud si podmaní a kolonizují vesmír. Zároveň však varoval před genetickým inženýrstvím a hlavně umělou inteligencí. Za svůj život obdržel nespočet významných ocenění a vyznamenání. Po svém odchodu zde zanechal tři děti a tři vnoučata.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Zemřel Stephen Hawking, se smrtelnou nemocí bojoval do 76 let

Žádné komentáře.