CDR.cz - Vybráno z IT

Známe první detaily o Playstation 5. Staré hry nevyhazujte, ještě se budou hodit

Po letech čekání, nekonečných spekulací a šťavnatých drbů, tu konečně máme první oficiálně potvrzené informace o první konzoli nové generace od Marka Cernyho, hlavního architekta a producenta PS4 a PS Vity. A teď má na starost i prozatím bezejmenného nástupce.

Asi nejradostnější novinkou je vyslyšení přání mnohých hráčů týkající se zpětné kompatibility. Nová konzole – nazývejme ji tradičně PlayStation 5, ačkoliv tento název zatím nebyl oficiálně potvrzen – totiž bude schopná díky využití stejné architektury přehrát i hry z PlayStationu 4. To mimo jiné naznačuje také, že nový model bude mít stále i mechaniku, neboť fyzickým médiím ještě úplně neodzvonilo.

Zpětné kompatibility se ale nedočkají jen hry samotné, ale i současný systém PSVR, který bude možné využívat i s novou konzolí. O tom, jestli se chystá i nová generace virtuální reality, se ale Mark nechtěl v rozhovoru zmiňovat.

Dočkáme se samozřejmě i mnohem silnějšího stroje, jehož základem bude již tradičně CPU od AMD, tentokrát osmijádrový zástupce řady Ryzenů se 7nm architekturou Zen 2. Grafickou kartou bude vlastní varianta z řady Radeon Navi a překvapivě bude i jako první konzole podporovat i ray-tracing, který se stále více rozšiřuje i do nových herních titulů. Mimořádná pozornost je tentokrát věnována i zvuku, který se podle slov Cernyho mezi minulými generacemi příliš nezměnil. Výsledkem tohoto snažení je prý precizní systém umožňující lepší vnímání zvuků ze všech různých stran, což hráče mnohem více vtáhne do víru dění.

Kromě toho se ale od vydání PS4 změnily i nároky na úložiště a na ty bude nový systém taktéž bravurně reagovat. Hráči toužili po možnosti SSD již dlouho a prosby byly vyslyšeny, PS5 ho již bude v základu obsahovat. Jako demonstraci na devkitu konzole, který ještě ani zdaleka není tak výkonný, posloužil letošní Marvel’s Spiderman, kde se načítání při rychlém cestování zkrouhlo z 15 vteřin na neuvěřitelných 0,8 sekund. Mimo načítání se ale vyšší rychlost disku dotkne i rychlosti kamery a pohybu ve hrách samotných, jelikož rychlost renderování nebude omezována pomalým čtením dat z disku. 

Samozřejmostí je i rozlišení 4K, na jehož detailní vypilování se plánují ještě zaměřit, konzole ale bude podporovat až 8K. Co se týče služeb, cen nebo i případných her, tam zůstávají zatím všechna esa ještě stále v rukávu a nikdo ze Sony o nich nechce nic prozrazovat. Jako i u předchozích generacích bude přechod na novou pozvolnější a hry budou vycházet duálně na starší PS4 i na nového nástupce. Důležité je také zmínit, že konzole se určitě nedočkáme letos, ale pokud můžeme věřit některým ze spekulací, možná již bude PlayStation 5 k prodeji alespoň v průběhu příštího roku.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Známe první detaily o Playstation 5. Staré hry nevyhazujte, ještě se budou hodit

Neděle, 21 Duben 2019 - 01:07 | Xspy | In case you missed it: AMD has now officially...
Středa, 17 Duben 2019 - 15:46 | Gaunter | Chceš teda povedať že Windows10 menej...
Středa, 17 Duben 2019 - 12:01 | NRX | "Hráči toužili po možnosti SSD již dlouho a...

Zobrazit diskusi