CDR.cz - Vybráno z IT

Jak jsem si vybral svůj první chytrý telefon: Souboj čtyř platforem [1]

smartphone-platform-comparison
I v roce 2013 stále najdeme spoustu lidí, kteří se chytrým telefonům brání, sám jsem jedním z nich. Nedávno jsem se však rozhodl, že přišel čas na změnu. Abych se prý správně rozhodl, kluci z redakce mi na zkoušku objednali smartphony hned čtyři...

Jsem šťastný i nešťastný vlastník nelevného Sony Ericssonu W595 z roku 2008 – jde o nejvyšší model řady a radost dělá fakt, že neumí vlastně ani Javu. Umí telefonovat, umí posílat smsky, umí něco mizerně vyfotit, zobrazit nějaký jpeg či přehrát mp3 v případě, že s sebou nosíte i redukci ze speciálního „konektoru“ na jack, a nakonec prostě funguje. Vrásky na čele vám však přivodí rychlostí, kdy nejen předinstalované 3D hry používající s bídou 256 barev, ale i 2D animované grafické rozhraní systému se seká, laguje, a rychlost reakcí odpovídá asi kombinaci Intel Atom + Win Vista + 1GB RAM.

Čtěte další díly: 

se-w595

A tak mě kluci z redakce hodili do jámy lvové a zasypali Samsungem Galaxy S4 s Androidem 4.2, Applem iPhone 5 s iOS 7, Nokií Lumia 1020 s Windows Phone 8 a BlackBerry Q10 se systémem BlackBerry 10 a hardwarovou klávesnicí.

Dali mi týden: nauč se to používat a vyber si, co takovému zapšklému konzervativci, jako jseš ty, sedne. A musím říct, že jsem si vybral k mému překvapení asi tu nejméně pravděpodobnou variantu. Tato série článků by tedy měla být takový přehled přímého srovnání platforem, popis všech zásadních vlastností, a dojde i na praktické ukázky vlajkových lodí a následné zhodnocení. Nerozhodným by měla ukázat cestu, Nevěřící Tomáše by měla uklidnit.

Pointou tohoto týdne mobilů je skutečnost, že málokdo měl kdy možnost mít všechny platformy zároveň v ruce na dobu delší než pár minut na showroomu. Těžko se totiž můžete správně rozhodnout, co je lepší, dokud jste vše neměli. Taková volba totiž rozhodně není objektivní. Já jdu tedy do tohoto testu se skutečností, že fakt nevím, a dávám tedy všemu úplně stejnou šanci. Doufám, že i vám toto srovnání pomůže.

souboj-platforem-1

Dopředu prozradím jen jediné: žádný není dokonalý, ale vzít z každého něco a k dokonalosti se budeme blížit.

Očekávání

Google Android

Na trhu jednoznačně dominuje Android od Googlu. Jeho největší předností je asi totéž, co platí pro Windows na desktopech: rozšířenost, dostupnost aplikací a her. Android se rychle dostal do čela, a rychle utekl dostatečně daleko, aby panovala určitá jistota o jeho pozici. Jeho silnou nevýhodou je však rychlost. V desktopech tento přebytek máme značný a můžeme si to dovolit, ale v mobilu válčíme o každý Hertz a prakticky i o každou vteřinu životnosti baterie a Java zde není zrovna to pravé, neb oběma zdroji opravdu plýtvá.

Týden smartphonů na CDR - Android Logo

Trochu s tím jde bohužel ruku v ruce i druhá nevýhoda, a to je vliv výrobce smartphonu. Není to jen hromada nesmyslných a překrývajících se aplikací, které můžete vyházet (a systém signifikantně zrychlit), ale i samotný systém je mnohdy velmi modifikován až zdemolován.

Apple iOS 7

Druhý největší podíl má Apple, ale nelze úplně říci, že by to bylo díky iOS 7. Nejen co si přečtu na různých fórech, ale i když se někoho zeptám, všichni aktualizaci na iOS 7 nenávidí a smutné je, že dokáže lagovat i na nejdražším iPhone 5S. Někde se stala chybka.

Snímek obrazovky 2013-12-09 v 9.45.20

Mnoho lidí volí Apple kvůli jednoduchosti a smysluplnosti. Na druhou stranu čeho se vám zde tak úplně nedostane je kompatibilita s Microsoftem a zbytkem světa. Půl hodiny budete hudební iTunes nutit spolupracovat s FLAC, než pochopíte, že nejde o bug, ale vlastnost. Potěší jednoduchost instalace aplikací a celkově příjemně ovadatelné prostředí.

Windows Phone 8

S Windowsy je to trochu složité, protože je spousta lidí nemá rádo už jen z principu. Spousta lidí na ně nadává přestože je nikdy neměla. Za to, že není rozšířený po vzoru staršího brášky z desktopů, může nejspíš Steve Ballmer, který dovolil Microsoftu zaspat, a nechat vlak mobility objet celou planetu.

 

Snímek obrazovky 2013-12-09 v 9.45.33

Podle mě se dlaždice na smartphone hodí úplně přesně. Problém nastane ve chvíli, kdy chcete přistoupit ke všem svým aplikacím. Žádné 4 (nebo více) plochy, mezi kterými rychle přeskakujete, tady najdete jen vertikální seznam. A šance na změnu? Nulová. Bohužel to je obecný problém (byť zároveň blbuvzdorná výhoda) Windows Phone 8 – velmi malá možnost přizpůsobení. Ne že by na tom iOS 7 byl lépe, ale uživatelé Apple po tom nějak moc netouží.

Blackberry OS

BlackBerry je u nás víceméně okrajová záležitost a viděl jsem snad jen 3 lidi s tímto zařízením. Je populární hlavně v Americe a v Kanadě (teď se navíc zviditelnil odmítnutím „srdečné“ nabídky maestro Biebera), ale i tak netrhá rekordy v podílu na trhu.

Týden smartphonů na CDR - Blackberry 10 Logo

Systém samotný je velice zvláštní – je rozhodně filozoficky úplně jiný, než všechny ostatní, a je to velice příjemná alternativa. Nejvíce je BlackBerry známé pro hardwarovou klávesnici, a i když už dělají čistě dotykové smartphony, záměrně jsme zvolili Q10, abychom si to vyzkoušeli. Dotyková klávesnice má výhodu v tom, že když ji nepoužíváte, můžete z ní udělat prostor pro zobrazení dalších informací (větších videí, atd). Ale zase nedává hmatovou zpětnou vazbu, není ovladatelná po slepu a obvykle není ani tak rychlá a přesná.

Struktura testu:

Poděkování:
 

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme internetovému obchodu Alza.cz:
Alza

www.alza.cz

 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak jsem si vybral svůj první chytrý telefon: Souboj čtyř platforem [1]

Pondělí, 13 Leden 2014 - 19:38 | Petr Tvarog | JP01 zaručené neznamená že ty aktualizace taky...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 01:11 | Jendouch Padouch | tomuhle rikas odpoved? on te polozi argumentama a...
Středa, 11 Prosinec 2013 - 23:03 | De | Android vychází asi nejlépe. Dá se přizpůsobit k...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 21:22 | John Nagger | Ty jsi lama roku.
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 18:45 | Petr Vrtílka | Tak ono uz je to podstatne vic nez 4%,v CR...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 17:49 | JP01 | Aha, já si nevšiml, že se bavím s trollem, tak to...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:28 | a b | ja osobne by som vybral nokiu
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 15:04 | John Nagger | A ještě tu o karkulce prosím :) Rozdíl mezi...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 11:42 | ludom ludom | eLzyx: kde si prišiel na tú blbosť s BB???...
Úterý, 10 Prosinec 2013 - 10:40 | JP01 | Jen se směj. Právě proto, že je WP 8 u většiny...

Zobrazit diskusi