CDR.cz - Vybráno z IT

Konečně jsem vybral můj první chytrý telefon: Finální verdikt [6]

smartphone-platform-comparison
Nedávno jsem se rozhodl, že přišel čas mého prvního smartphonu. Abych se prý rozhodl správně, kluci z redakce mi na zkoušku objednali čtyři platformy a já jsem si po čtrnácti dnech konečně vybral!

Vybírání bylo těžké, protože každý systém je jiný a má jiné nedostatky a jiné přednosti. Po prostudování diskusí pod uveřejněnými články je však potřeba uvést pár detailů na pravou míru.

Konkrétně to, že multitasking podporují všechny systémy v tom smyslu, že všechny mají seznam běžících aplikací dostupný: Android přidržením tlačítka Domů, iOS dvojitým stiskem stejného tlačítka a u Windows Phone 8 a BlackBerry už víme. To ale žádným způsobem nemění fakt, že na Androidu jsou aplikace zabíjeny jak si LMK přeje a také se spouštějí se, jak je jim libo. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale s tím teda problém mám.

Dále by asi jen totální neznalec jako já nenalezl záložky a taby v IE na WP8. WP8 se týká i pár dalších problémů, jako domnělá nemožnost ořezu na GSM abecedu, na nastavení vyzváněcích melodií pak Nokia poskytuje aplikaci. V iOS se zase Akcie (atd.) dají vypnout přes Oznamovací centrum. Nicméně smyslem chytrého telefonu je, že je chytřejší než vy a umí vám tedy radit, aby vaši práci zrychlil. Potřebujete-li k němu jakkoliv velkou příručku, něco je špatně.

galax

A Android (předně ten od Samsungu) má právě takový problém, navíc je tak trochu jako Tamagotchi, o které se musíte starat. Smartphone si ale kupujete proto, aby byly všední činnosti rychlejší a ne abyste měsíce hledali aplikace a další měsíce je učili chovat se správně. Kontrola nad jejich během je prakticky nulová i přes křivdu s možností přidržet tlačítko a dostat se na seznam běžících aplikací - je nepřípustné, abych v půlce dne zjisti, že je smartphone z neznámého důvodu (a bez příčiny) vybitý, nebo že polovina spuštěných aplikací byla usmrcena.

Tamagotchi

Je to sice svět neomezených možností, ale kdo po něm skutečně touží, kdo má z té volnosti nějaký užitek? Možná první týdny euforie, že všechno můžete, ale úplně vidím, jak vás to za měsíc začne spíš otravovat. Však kolik z vás si Tamagotchi koupilo podruhé? Od Smartphonu rozhodně nepotřebuji velkou modifikovatelnost, ani tunu aplikací. Chci rychlost, přehlednost a čistotu, takže Android mojí volbou nebude.

rustdroid

Na BlackBerry mi vůbec nesedla HW QWERTY klávesnice, psalo se mi na ní méně pohodlně, než jsem doufal, a opravdu mě štve, že je QWERTY a nemodifikovatelná. A jak je operační systém skvělý pro práci, já hodlám používat i multimédia – v autobuse nebo MHD chci mít možnost pohodlně si přečíst nějaký dokument nebo třeba email, podívat se na video na Youtube a poslouchat pohodlně hudbu – hudbu určitě a bez debat a tady BlackBerry dost selhává – není to multimediální zařízení, ačkoliv mu multimédia nevadí.  Rozhodně je i strach z nejistoty o budoucnost platformy, takže mi nesedí ani BlackBerry 10 OS.

rotbbry

Měl by to být tedy rozstřel mezi iOS 7 a Windows Phone 8. V diskusi pod úvodním článkem mě však překvapilo, že všichni diskutující by zvolili Windows Phone 8. Čekal jsem naprostý hate WP8, neboť jsem se s ním doposud setkával. Nicméně iOS mi nesedl vzezřením, ani filozofií – aplikace má sice super a vyladěné, ale většinu placených. Nelíbí se mi na něm klávesnice ani problémy s rychlostí.

lag

Kde ale iPhone 5 vítězil, byl komfort při používání – jeho rozměry jsou totiž naprosto ideální pro ovládání jednou rukou, není příliš široký. Tady dostává na frak Nokia, BlackBerry i Galaxy (nejde o problém OS, ale u Applu máte tak nějak výhodu, že nemusíte měsíc trávit výběrem konkrétního smartphonu), jenže je tu dilema, že těch pár desítek px navíc se určitě hodí a dostatečně vyvažuje vzniknuvší nepohodlí.

Na notebooku mám Windows 7 a Windowsu 8 jsem dal šanci asi 5x, přičemž nejdéle soupeřil s formátováním disku 2 dny, pak opět podlehl. Dost jsem si tedy Windows Phone znechucoval a předpokládal jsem, jak bude otřesný (WP7 byl). Ale jak mě dlaždice v desktopu pily krev, ve smartphonu mě naprosto dostaly – je to přesně to, co očekávám a chci. Smartphone je přesně místo, kam dlaždice patří, žádný jiný systém totiž na stejném prostoru neukáže více, natož pak ve stejně jednoduché a decentní formě.

W8no

Stejně tak, jak mi na desktopu pily krev nesmyslné aplikace jako Lidé, nic nefunguje na smartphonu lépe než právě tato aplikace, která na tom malém displeji s nemožností používat okna sjednotí vše do jedné přehledné obrazovky, na které se rychle orientuje a rychle se s ní pracuje. A když k tomu přidáte bezkonkurenční balík Office a pověstné offline mapy od Nokie, dostanete skvělý a funkční celek, který se dá jako Smartphone používat hned bez doinstalování jediné další aplikace.

09

Celkem jsem měl stažené 4 aplikace a dělal jsem všechno, co bych tak kdy chtěl se Smartphonem dělat. Jmenovitě Facebook (MS), Digitally Imported, Baterie a Hill Climb Racing. Office s OneNotem má prakticky vše, co můžete potřebovat při tvorbě poznámek a ta integrace s Windows je prostě úžasná.

To hezké na Windows Phone 8 je, že za ním stojí Microsoft a tedy že máte jistotu nějaké té trvanlivosti – minimálně rok bezpečnostních oprav, nových funkcí, atd., ale aniž by každý měsíc vyšla úplně jiná verze systému a hromada věcí přestala fungovat. A vlastně i jasný cíl, kam se chce Microsoft dostat – Threshold aneb kompletní unifikace prostředí do té míry, že aplikace bude jedna, pracovat se všemi třemi grafickými rozhraními (smartphone, tablet, desktop) a její činnost bude jednotná. Už se o to pokouší právě Windows 8 s rozhraním Metro (tedy Modern UI), ale to je pouze pro tablety a vývojáři zatím skřípou zuby. Ale dejme tomu čas. 

MS

On ten Windows Phone 8 prostě funguje. A Nokia udělala velice dobře, že se s MS spojila. Že Nokia umí udělat skvělý telefon je nezpochybnitelné a ani Microsoftu nelze upřít, že umí udělat skvělý produkt, jen nikdy napoprvé. I když Windows Phone 8 zatím leccos chybí, podívejte se, jaký udělal skok od Windows Phone 7 a co všechno se naučil. Jak čistě a hladce v něm všechno funguje. Jak jsem si myslel, že i na desktopu přejdu na Apple (dostal jsem vztek, jak Windows pořád nefunguje), dnes jsem nainstaloval Windows 8.1 na notebook a Ježíška jsem poslal do e-shopu pro krásnou en1020tku :).

P1040194

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Konečně jsem vybral můj první chytrý telefon: Finální verdikt [6]

Úterý, 31 Březen 2020 - 10:33 | Tina Petersen | Ahoj, jmenuji se "Tina Petersen" Jsem z...
Neděle, 19 Leden 2014 - 11:45 | Xspy | Unikátní životnost 7 mi stačila k tomu abych se...
Úterý, 14 Leden 2014 - 09:46 | Petr Tvarog | A ještě jedna drobnost BTJ nauč se číst. Já těch...
Úterý, 14 Leden 2014 - 09:40 | Petr Tvarog | Fakt BTJ ? A co tě udivuje ? Že ty stroje fungují...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 23:35 | BTJ | Me stacil ten 3.5 roku stary telefon, ktery mas...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 22:07 | Petr Tvarog | Jo jo, že mne tvoje argumentace BTJ nijak...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 21:12 | BTJ | Jop, je to cerne na bilem .... jses debil .....
Pondělí, 13 Leden 2014 - 19:22 | Petr Tvarog | Dnes by to bylo naopak. Bývá tam hláška "...
Pondělí, 13 Leden 2014 - 19:09 | Petr Tvarog | V celku trefné a správné konstatování :-)
Pondělí, 13 Leden 2014 - 18:54 | Petr Tvarog | BTJ, ty jsi ale troll excelentní ??? Starat se o...

Zobrazit diskusi