CDR.cz - Vybráno z IT

Můj první chytrý telefon: BlackBerry 10 OS a BlackBerry Q10 [5]

blackberry-q10-logo
Nedávno jsem se rozhodl, že přišel čas mého prvního smartphonu. Abych se prý rozhodl správně, kluci z redakce mi na zkoušku objednali čtyři platformy, dnes čtete poslední čtvrtou zpověď ze zkušeností s BlackBerry 10 OS na BlackBerry Q10.

Kapitoly článků

1.  Operační systém BlackBerry 10: zkušenosti z používání

BlackBerry kope úplně jinou ligu. Každý jej zná kvůli hardwarové klávesnici, ale málokdo jej kdy držel v ruce. Ani v celodotykové verzi Z totiž není přímým konkurentem ostatních platforem. Navíc je mnohými považován za mrtvou platformu. Je tu ale mezi námi spousta konzervativců a pro ně přineslo BlackBerry naprosto bezkonkurenční smartphone: Q10.

Pozn. redakce CDR: Tento článek NENÍ objektivní recenzí BlackBerry 10 OS. Je to subjektivní zpověď člověka, který se systémem začíná. 

Smartphonů s hardwarovou klávesnicí na trhu sice pár je, ale jsou takové ošklivé a divné a hlavně archaické z hlediska hardwaru i softwaru. Q10 hraje ale celkem vyrovnaný souboj s dnešními nejlepšími smartphony, neb je na úrovni Lumie 1020. Blackberry ale nejede na výkon, jede na použitelnost, na efektivitu práce.

01

Multitasking jako nikde, to je nový operační systém BlackBerry 10. Pokud něco urychlí práci, pak jsou to gesta a zkratky. BB10 podporuje nejvíce gest ze všech a polovina věcí v menu má nějakou klávesovou zkratku – bonus s hardwarovou klávesnicí. Gesta listování do stran moc nepřekvapí, zbytek je ale multifunkční. Vytažením shora získáme na domovské obrazovce menu s ovládacími prvky (WiFi, BlueTooth, atd), jsme-li v aplikaci, najdeme tam její konkrétní nastavení.

0203

To nejzajímavější ale přichází tažením zdola nahoru – aplikace se zmenší, vleze do okna a při uvolnění spadne do mřížky běžících aplikací (zobrazí max 4). Pokud prst neuvolníte, můžete ji zase zpátky dolu maximalizovat. Smysl je v tom, že v byznysu chcete rychle získat přehled, co se děje, a BlackBerry má na toto speciální HUB a notifikační ikony. Ony ikony se zobrazí právě, když aplikaci jen „nadzvednete“ a hned vidíte počet nepřečtených zpráv, emailů, stavů z Facebooku, atd. Ovládání gesty bohužel není konzistentní u všech aplikací (někde stejný tah vyvolá úplně jinou reakci).

040506

Zahozením aplikace (nebo obrazovky) doprava se dostanete do HUBu, který mezitím prošel modifikací, o které se na internetu nedočtete. Nicméně v něm najdete všechny notifikace. Dalším tažením se odkryje seznam všech typů notifikací a novinka - Priority HUB, kam spadne vše, čemu (např. v HUBu, ale i zvlášť) nastavíte vysokou prioritu – zprávy od šéfa nebo manželky. Pro každou notifikaci je pak možné zvlášť nastavit reakci telefonu – totiž zvuk, vibrace, blikání stavové LED diody, atd. Díky neustále „prudící“ diodě se nestane, že přijde sms od naštvané a nedočkavé manželky, na kterou během dokončování práce na emailu zapomenete, protože se bude připomínat tak často, jak si budete přát.

070809

Trochu smutné je ale například mazání notifikací (po přečtení nezmizí, jen zešednou), kdy musíte na jedné přidržet prst, (pak označit další) a následně zvolit mazání. Zahazování by bylo lepší, ale mohlo by dojít ke kolizi s gesty přecházení mezi obrazovkami, možná proto zde není. Následné mazání je doslova viditelné, asi 5 položek za sekundu, pfff.

1011

BlackBerry určitě vyžaduje ze začátku hodně učení, zvláště pokud jste jej nikdy neviděli, ale pokud si manuál projdete (nebo všechna tlačítka), odvděčí se vám schopnostmi a rychlostí práce, o které se může na ostatních systémech jen zdát. Klávesové zkratky nejsou jen pro grafiky. A taky nefungují jen pro tlačítka v menu, ale i například při spouštění – napíšete „text jirka“ a na displeji už stačí jen ťuknout, a píšete sms Jirkovi. S hardwarovou klávesnicí to jde dobře.

1214

Klávesnice je též kapitola sama pro sebe. Jak už jsem podotkl v úvodu, jde o plýtvání místem v případě, že máte smartphone jako multimediální zařízení. Ve chvíli, kdy jej máte jako pracovní nástroj zejména pro vyřizování emailů na cestách, neexistuje pro mě lepší volba (kromě notebooku). Klávesnice je qwerty a je potřeba si na její layout zvyknout, po pár hodinách už ale budete psát mnohem rychleji než na dotykovém displeji. Je to ale trochu individuální, neb klávesy jsou na můj vkus trochu tvrdší a na starších BlackBerry bývaly větší.

Jednou rukou se tedy nepíše tak pohodlně, jako oběma, klávesy kladou poněkud velký odpor. Speciální znaky jsou pak rozmístěny trochu nečekaně (backspace jednou rukou prakticky nejde stisknout) a překvapilo mě, že čísla nejsou na horním řádku, ale jsou v levém bloku 3x3. Nevýhoda je, že i když náhodou získáte jinou softwarovou klávesnici, popisky na té fyzické se jaksi nezmění. Pak už je jen na vás, jak si zvyknete. Diakritika se píše dost neohrabaně. Nevýhodou je fakt, že smartphone nemá žádná funkční tlačítka, a když něco vytuhne, tak klávesnice nepomůže.

A také, jak si zvykne samotný smartphone na vás, protože se od vás bude učit psát a to velmi rychle a efektivně, daleko rychleji, než ostatní systémy. Už po pár dnech vám začne dobře napovídat, ovšem vždy poradí jen 3 možná slova. Tato nápověda je ovšem tak vtipná, že můžete napsat sloh, aniž byste vlastně vůbec napsali jediné písmenko – napovídá slova, ještě než vůbec začnete psát. Vychází při tom z vaší předchozí komunikace a špehuje vám naprosto vše, od emailu po poznámky. Lze to samozřejmě vypnout. Nicméně je to lepší a ideální je naučit systém diakritiku, protože je to dobré na emaily a ořez na GSM není problém.

kb

Dost ale o psaní, zpět k práci. Multitasking je zde asi nejrychlejší, protože jen aplikaci zvednete a z mřížky 2x2 vyberete jinou, případně další čtveřice jsou směrem dolů. Aplikací, se kterými můžete pracovat, je pak hromada jednak proto, že BlackBerry situaci nepodcenilo, a jednak proto, že umí pouštět androidí aplikace (zatím jen verzi 2.x, ale na cestě je podpora pro verzi 4.x). Kompatibilita není vždy stoprocentní, ale rozhodně je to příjemný bonus.

Horší je to se hrami, multimédii a internetem – čtvercový displej prostě není při širokoúhlém trendu to pravé. Při širokoúhlém videu využíváme displej o úhlopříčce 2,5“, polovina displeje jsou černé pruhy. Fakt hrůza na to koukat. Weby jsou krátké a tak nějak se zdají příliš vzdálené a vůbec se delší dokumenty špatně čtou (a bolí z toho oči). Na širokoúhlém čtyřpalci si vpohodě zobrazíte PDF nebo web na šířku a čitelně vidíte celé řádky, tady bohužel ne. A pokud už to hry podporují, většinou nahoře a dole jsou jen prázdné prostory, zbytečně vytěžující grafiku při renderování.

1615

Multimédia přitom systém zvládá velice dobře, jak youtube, tak PDF, nebo i hry – pro BlackBerry Q10 kupodivu existuje i Real Racing 3, přitom není pro Windows Phone 8, kterých je rozhodně více a nejsou to smartphony pro businessmany. Běží naprosto čistě a plynule, snad lépe než na Galaxy s mnohem výkonnější grafikou i procesorem, kdy se patrně renderuje při stejném rozlišení.

17

BlackBerry je rozhodně hlavně pracovní nástroj (něco jako ThinkPad), ovšem konečně moderní, takže naprosto bezkonkurenční ve své kategorii. Bohužel proslýchá se, že je BlackBerry mrtvé a že brzy skončí s produkcí (odprodej HTC) a bude jen poskytovat podporu, takže těžko říct, jak moudré může být do budoucna pořízení této platformy. Nejedna firma se teď BBry zařízení hromadně zbavuje a to i přes BBry Balance, což je funkce, která z jednoho smartphone vlastně udělá dva - ten druhý je jako váš firemní se sandboxem a plnou firemní bezpečností, naprosto oddělený od toho druhého. Jen máte dva telefony v jednom a s jedním číslem. BBry k tomu poskytuje vlastní server, ale hoši z IT říkají, že je to tragédie, ale že ho „nechají dožít“.

Kapitoly článků
1.  Operační systém BlackBerry 10: zkušenosti z používání

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Můj první chytrý telefon: BlackBerry 10 OS a BlackBerry Q10 [5]

Čtvrtek, 19 Prosinec 2013 - 10:23 | borowitz | "Pozn. redakce CDR: Tento článek NENÍ...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 23:32 | George eLzyx | dle mého názoru je lepším řešením vysouvací...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 13:21 | logout | Spíš bych řekl, že u těch ostatních je to víc...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 11:09 | Ladislav László | Pobavila mě věta "BlackBerry je hlavně...
Středa, 18 Prosinec 2013 - 10:47 | corwin78 | Mě tato série článků připomíná ten vtip, jak si...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 15:40 | Tachy | Dobrý den, měl bych dotaz ke všem testovaným...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 14:21 | JoHnY3 | Jen tak pro zajimavost: - BB 10 ma v sobe server...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 14:05 | JoHnY3 | BB urcite klavesnici a la HTC Vision delat nebude...
Úterý, 17 Prosinec 2013 - 13:50 | BTJ | Jedine rozumne reseni je vytahovaci klavesnice...

Zobrazit diskusi