CDR.cz - Vybráno z IT

Můj první chytrý telefon: iOS 7 a iPhone 5 [3]

iphone-5-ios-7
I v roce 2013 stále najdeme spoustu lidí, kteří se smartphonům brání (například viz místní diskuse), sám jsem jedním z nich. Přišel čas na změnu. Postavili jsme všechny vedle sebe!

Kapitoly článků

2.  Zkušenosti s Apple iPhone 5

iPhone 5 je bez pochyby nejslabší ze všech čtyř hardwarově – má pomalejší procesor i grafiku a nejmenší operační paměť. To by měl v praxi být problém pro multitasking, ale díky skvělým optimalizacím to tak nebylo až do příchodu iOS 7, kde už to občas zadrhne.

Je trochu s podivem, že ani iPhone 5S nemá lepší displej – totiž na iPhone 5 je to sice Retina 2, ale DPI 326 je tak trochu málo v porovnání se 441 u Samsungu a lehce prohrává i s BlackBerry (328) a Nokií (332), které se lidi smějí, že má tak malé rozlišení a že má Windows Phone takovéhloupé limity. Osobně jsem zastáncem názoru, že vyšší DPI má smysl. Zároveň jsem ale názoru, že tohle DPI ve smartphonu stačí a ve hrách jde stejně jenom o to, jak dobře vás hra zabaví v patnáctiminutové frontě v Tescu. Koukat na FullHD film tu také nemá smysl (navíc je větší než celá paměť smartphonu).

iphone5-2

iPhone je takové lehké (z těchto 4 nejlehčí a nejtenčí) a kompaktní zařízení, ovládatelné pohodlně jednou rukou, které navíc s klidem vydrží týden ve stand by, 4 dny dokáže žít s tím, že občas dostane přes WiFi nějakou zprávu od zbytku světa, ale při aktivním používání má také problém vydržet 2 dny a hraní ho vyždíme také za pár hodin. Je to ale obdivuhodné, když má takřka poloviční baterku oproti Samsungu, že? Nemohou za to jen slabší procesory a menší rozlišení, ale i optimalizace aplikací.

Tlačítka aplikací jsou typicky také nahoře, ale díky menšímu displeji a kompaktnějšímu tvaru se s iPhonem pracuje daleko pohodlněji než s Galaxy. Fyzická tlačítka jsou robustní a nechtěné stisknutí hrozí málokdy – jsou i dobře umístěna a vůbec se smartphone dobře drží v ruce. Horší už je to po připojení sluchátek a držení na šířku. Při držení na šířku také dochází k zakrytí reproduktoru, který je na spodní straně a deformaci zvuku, takže sluchátka jsou nutnost.

iphone5

Ta jsou na druhou stranu velice dobrá. Jde o zvláštní a pro mě novou konstrukci s pokusem o bassreflex a ačkoliv nejsou špuntová, dokážou hrát i dobré bassy. Horší je, že nemají žádnou izolaci okolního hluku a přeřvat motor v autobuse MHD je nad jejich síly. Ačkoliv i špunty mají nevýhody, výhodou je, že posloucháte sami. Vážně mě unavuje, když jsem nucen být v blízkosti někoho, kdo poslouchá totální techno vypatlávky a jeho sluchátka hrají více ven než dovnitř, přičemž on si ještě tu bezbassovou hudbu užívá. Takové jsou bohužel i tyhle.

Na druhou stranu, potěší konektor Lightning, který nahrazuje USB a je oboustranný, tedy skvěle blbuvzdorný – správně otočit microUSB je prostě otázkou dlouhých sekund. Výhodou je v tom případě i vyšší přenosová rychlost dat mezi smartphonem a počítačem, ale jelikož činnost iTunes je opět černá skříňka a s iPhonem nelze nakládat jako s datovým úložištěm (je tak vidět, ale je blokované), nelze to úplně efektivně ověřit. Zdá se to ale při připojení do USB 3.0 výrazně rychlejší.

ios-7-na-iphone-5

Technicky u iPhonu překvapí i absence technologií jako NFC, WiFi Direct, 4G sítě nebo Gorilla Glass – krycí sklo je nějaké, nikdo vlastně neví jaké. Patrně je docela odolné, ale když smartphone nešikovně upadne z metru, je s ní amen, což bohužel zažívá kolega Jirka Moos. Od té doby nosí mobilní suspenzor typu „sumo“. Na internetu najdete i spoustu stížností jak se iPhone 5 v kapse ohýbá. Je fakt, že plast je celkem pružný, ale hliník se ohne a zůstane a jeden by čekal, že tomu ohybu bude vzdorovat více, ale on je fakt velice měkký!

Neexceluje ani fotoaparát, 8 MPx už dneska umí kdejaká hračka za 5 tisíc korun a pohleďme například na ultrakrutě pojmenovaný Karbonn Titanium X, který za 6 tisíc strčí celý iPhone 5 do slotu pro SD kartu. „Co to je, ajFón pět? Pche! Já mám Karbon Titánium deset!“. Následuje tedy ukázka schopností 8MPx fotoaparátu:

jáPhone_denjáPhone_nocjáPhone_šero
iPhone 5 v noci řádně šumí, ale v šeru alespoň něco vyfotí, byť barvami mimo. Dost mě překvapilo, že při nahrávání jaksi nejde autofocus - tedy zaostrí na začátku a pak už nepřeostřuje...


Výrobce Apple
Model iPhone 5
Operační systém iOS 7.0
Rozměry 123,8 x 58,6 x 7,6 mm
Hmotnost 112 g
Procesor Apple A6, 2x 1,3 GHz
Grafika PowerVR SGX543MP3
Operační paměť 1 GB
Vnitřní paměť 16 GB
Vnější paměť není
Displej 640x1136 px, 4" Retina 2 IPS
Ochranné sklo tvrzené sklo
Moderní sítě 3G, LTE
BlueTooth 4.0
WiFi 802.11a/b/g/n
Konektivita oboustranný Lightning
Senzory proximity, gyroskop, akcelerometr, světelný
 
GPS A-GPS, digitální kompas, Glonass
Rozlišení fotoaparátu 8 MPx
Blesk LED
Přední kamera 2 MPx
Další informace autofocus, FullHD video, stabilitace obrazu, HDR
Baterie 1440 mAh Li-ion
Očekávané vlastnosti 3,5 mm jack, WiFi hotspot, DLNA
Další vlastnosti tři mikrofony
 
SIM formát nano
Cena 17 449 kč

Poděkování:
 

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme internetovému obchodu Alza.cz:
Alza

www.alza.cz

 

 

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Zkušenosti s Apple iPhone 5

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Můj první chytrý telefon: iOS 7 a iPhone 5 [3]

Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 14:50 | Tomáš Bohuněk | protoze to musis porovnavat najednou. ja co jsem...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 14:12 | Spirit_pcf | Preco je ta GPS sporna? Je zname, ze HTC mali a...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 13:46 | Tomáš Bohuněk | A tento ucel snad clanek splnil, nebo S4 jako...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 13:28 | Spirit_pcf | A to je prave to. On je povazovany, ale iba...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 12:43 | Tomáš Bohuněk | samozrejme nemam vzmluvu po duvody, proc jsem...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 11:00 | Fotobob | MacOS 9 byl pěkně zastaralý, ale podobné...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 08:01 | Spirit_pcf | Spatny napad to hned byt nemusi, mna skor mrzi,...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 01:09 | JoHnY3 | Zadna mira urceni se neda od uzivatele...
Neděle, 15 Prosinec 2013 - 20:42 | John Doe | Celkem se bavím, že "smartphone" za...
Neděle, 15 Prosinec 2013 - 20:16 | prophet | Alebo tablet.. preco nie? K iPadu pouzivam Alesis...

Zobrazit diskusi