CDR.cz - Vybráno z IT

T-Mobile končí s rozšiřováním 3G sítě, pokrytí je prý dostačující

Jeví se vám titulek mého příspěvku jako nevkusný oxymóron? Kdepak, mobilní operátor, který prý pro nás udělá vše, co nám na očích vidí ("kuku kuku"), je přesvědčen, že dosavadní pokrytí 3G sítě je dostačující a další investice do něj je promrhanou obchodní příležitostí. Nu, asi jinej gang, co?!
blog
3G

Budoucnost mobilního internetu opět nabírá na zajímavých obrátkách; společnost T-Mobile tento týden na novinářské konferenci (kam jsme bohužel nebyli pozváni a jak jsem se díval, nejsme zdaleka sami, takže by mě docela zajímalo, kdo tam pozván teda byl, protože žádný jiný velký server informace z tiskovky nepublikoval) mimo jiné uvedla, že rozšiřování 3G sítě bylo již ukončeno, energii a finance chce směrovat do rozšiřování LTE a zrychlování stávající sítě.

Podle slov výkonného ředitele, Franka Meywerka, se další investice do expanze 3G mobilního internetu finančně nevyplatí, rozumnější je se aktuálně zaměřit na zrychlování (tedy samozřejmě ve vztahu k technologii HSPA+ 42) a prioritně investovat do LTE.

Sami se můžete níže podívat na mapku pokrytí 3G signálu naší zemičky. Podle vlastního měření T-Mobile pokrývá tento signál 85 % populace (pozor, ne území), přitom stejná společnost v zahraničí nabízí pokrytí okolo 99 % a již podstatně delší dobu. Z územního hlediska je náš stát pokryt z necelých 50 %. Jaká je kvalita a stabilita, je věc druhá.

3Ghspa
Na levém obrázku aktuální pokrytí 3G (růžová barva), na pravém obrázku pokrytí HSPA+ 42 (modrá barva). Aktualizováno ke dni: 5. 2. 2013

Co to tedy znamená?

To, že jsme a zřejmě i nadále zůstaneme státem s nejhorším pokrytím 3G v civilizované Evropě. Na zbylém území můžeme být rádi alespoň za (v lepším případě) EDGE. A to se s největší pravděpodobností už nezmění. Investice do zrychlování a rozšiřování je sice fajn, ale vzhledem ke zkušenostem, které jsme za ty roky s výstavbou dosavadní infrastruktury mohli sledovat a nasbírat, to nevypadá příliš nadějně jako blízká budoucnost. Nemluvě o tom, že LTE bude vyžadovat i podporu ze strany koncových zařízení, na co se T-Mobile slovy svého výkonného ředitele také rád odvolává. Konkrétně parafráze: "My jsme připraveni budovat síť čtvrté generace, záleží na výrobcích koncových zařízení."

pokryvac

Pojď mi hop!

Budoucnost pokrytí ČR vypadá jako tělo velmi promiskuitního dalmatina. Tu najdeme 3G, tu HSPA+, tu LTE plácek a ve vlaku či na dálnici buďme rádi za EDGE. Místo abychom se snažili inovovat a dnes již nelukrativní sítě nadobro zrušili a nahradili celorepublikově těmi novými, raději budeme pokračovat podle starého scénáře. Ne nadarmo platíme největší spojovací poplatky pomalu v celé EU a máme zde málo operátorů, kteří by se mohli vzájemně na budování sítě participovat (přitom to jeden čas takhle fungovalo mezi T-Mobile a Telefónicou, Vodafone se vždy držel stranou). Je zcela logický předpoklad, že rozšiřování sítě čtvrté generace nebude zajisté plošné - opět se bude soustřeďovat do velkých měst, kde se to finančně vyplatí. Jak sám T-Mobile uvádí, LTE síť využije stávající frekvence původně určené pro GSM a 3G. "Ježkovo voči!" Na zbylém území buďme rádi, že se alespoň nějak připojíme.

Zdroj: mobinfo.cz

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu T-Mobile končí s rozšiřováním 3G sítě, pokrytí je prý dostačující

Středa, 20 Únor 2013 - 20:26 | Tomas Marny | parazit T-mobile uz stavi LTE od 2oo8 :)) http://...
Neděle, 17 Únor 2013 - 20:18 | Fotobob | Co se divíme... Vlastně ani nemůžeme nadávat na...
Neděle, 17 Únor 2013 - 14:11 | BTJ | Jako je to logicky krok, proc budovat 3G sit,...
Neděle, 17 Únor 2013 - 10:15 | Noxik | Jeste meli dodat, ze hodlaji prolobovat zakon,...
Neděle, 17 Únor 2013 - 10:08 | corwin78 | T-Mobile jsou a vždycky myli tragédi, ale ostatní...
Sobota, 16 Únor 2013 - 18:14 | Paul MuadDib | Jsme v čechách takže se není čemu divit. Všechny...

Zobrazit diskusi