CDR.cz - Vybráno z IT

10 zajímavostí o Minecraftu: Zamachrujte před svými dětmi

nepřehlédněte
Minecraft je sandboxová videohra vyvinutá švédskou firmou Mojang Studios. Hru vytvořil Markus „Notch“ Persson a jedná se o kulturní fenomén považovaný za jeden z nejdůležitějších milníků v herní historii. Je k dispozici téměř na všech zařízeních počínaje počítači až po chytré telefony. Mnoho zahraničních škol dokonce používá Minecraft k výuce různých předmětů pro děti.
Zde je 10 nejlepších faktů o Minecraftu, o kterých možná nevíte. 

 1. Minecraft byl vytvořen za pouhých 6 dní

Tvůrce Minecraftu - Notch aka Markus Persson - vytvořil první verzi Minecraftu během pouhých šesti dnů. Hra měla primárně jen dva typy bloků: trávu a dlažební kostky. Hráči mohli těžit nebo umisťovat kterýkoli z těchto bloků, a také si mohli přivolat nehratelnou postavu, která jen pobíhala kolem. V té době se hra jmenovala „Cave Game" místo ikonického názvu Minecraft. Notch hru původně vydal na fóru TIGSource v květnu 2009 jako nezávislý vývojář. Po vyslechnutí zpětné vazby od uživatelů se Notch rozhodl hru aktualizovat.

2. Unikátní hráč jménem DeadMau5

Někteří hráči Minecraftu mají na svých účtech něco velmi jedinečného. Může to být například jejich jméno nebo pláště. billyK_ je jedním z takových hráčů - dlouhou dobu žádal Mojang, aby do hry přidal želvy. Jeho přání nakonec bylo vyslyšeno a želvy byly přidány do aktualizace 1.13 aquatic. Je tu ale ještě jeden hráč, který má unikátní skin, jejž nelze nijak získat.
 
Pokročilí hráči jistě budou vědět o DeadMau5. Dead Mouse je populární DJ a producent elektronického a progresivního housu a byl velkým fanouškem Minecraftu. Tvůrce Minecraftu - Notch - byl zase velkým fanouškem jeho tvorby, a tak pro něho vytvořil speciální skin myších uší a jeho nickname se tak zobrazuje o něco výše než u ostatních hráčů.
 

zdroj

 3. Minecraft a jeho první NPC postavy 

Každý Minecraftový svět má své vesničany, což jsou nehratelné postavy, které se spawnují ve vesnicích a mají své vlastní povolání. Hráči s nimi mohou obchodovat, nebylo tomu tak však odjakživa. V raných verzích bylo jen málo nehratelných postav a měly opravdu zvláštní vizuály - celkem byly čtyři: Beast Boy, Steve, Black Steve a Rana.
 
Tyto postavy byly přidány v indexu verze 0.31, nicméně v další aktualizaci byly opět odstraněny. Dodnes nikdo neví, proč byly přidány a proč byly odstraněny - na to může odpovědět pouze Mojang.
 

zdroj

4. Herobrine 

Z názvu Herobrine nejednomu hráči běhá mráz po zádech. Říká se o něm, že je mrtvý bratr Notche. Dle původní creepypasty vytváří Herobrine náhodné stavby, jako jsou písečné pyramidy v oceánech a dlouhé 2x2 tunely. Také odřezává ze stromů všechny listy.
 
První fotografie prvního kanonického pozorování Herobrine byla zveřejněna na paranormální tabuli 4chan v srpnu 2010, ale získala jen malou pozornost. Uváděla, jak se Herobrine objevil v něčí hře pro jednoho hráče a zasypal mapu různými pyramidami a tunely. Příspěvek byl mezitím smazán. Je to první médium, které ho pojmenovalo Herobrine.
 
Teprve později se popularita Herobrine zvýšila, když Brocraft stream Copeland vyphotoshopoval Herobrine do několika snímků obrazovky, které pak ukazoval jeho chatu. Příběh se mu zalíbil a přál si být jeho součástí. Poté, co získal převážně dobré reakce, se rozhodl zinscenovat hoax.
 
V e-mailu později všechno vysvětlil: Herobrine ve hře nikdy neexistoval. Proč v něho však všichni věřili? Díky pranksterům z Mojangu. V poznámkách k aktualizaci 1.6.6 Mojang dodal: „Removed Herobrine“. 
 

5. Naučte se chemii díky Minecraftu

Minecraft nekončí jen u hraní si. Stal se také vzdělávacím nástrojem. Mnoho učitelů po celém světě používá Minecraft jako vzdělávací nástroj, který pomáhá studentům učit se. Tato verze se nazývá Minecraft Education Edition a každý, kdo má oficiální vzdělávací účet Office 365, si může tuto edici stáhnout zdarma.
 

6. Minecraft se nechal inspirovat hrou Infiniminer 

Infiniminer je open-source hra pro více hráčů založená na stavění a kopání, inspirovaná hrami Infinifrag, Team Fortress 2 a Motherload, ve které hráč hraje jako horník hledající minerály hloubením tunelů pomocí procedurálně generovaných bloků. Podle Notche byla Infiniminer hrou, kterou chtěl vždycky dělat.
 

zdroj

7. Creeper vznikl omylem 

Pokud existuje postava nenáviděná všemi hráči Minecraftu, pak je to určitě creeper. Tiše se plíží za hráči a ničí jejich tvrdou stavební práci ve zlomku sekundy. Tato výbušná postava však byla ve skutečnosti omyl. Notch se totiž nechystal vytvořit takové monstrum - pokoušel se vytvořit prase, ale při zadávání kódu omylem zaměnil čísla na požadovanou výšku a délku. Výsledkem byla zrůdnost, kterou nyní znají všichni hráči.
 

 

zdroj

8. Úplná replika Dánska 

Hráči Minecraftu dokáží být se svými výtvory velmi kreativní. Nic se však asi nevyrovná dánské agentuře pro geodeta, která ve hře kompletně zmapovala celé Dánsko v měřítku 1:1 a zveřejnila ji.
Dle zpravodajského webu DK stojí za projektem dva muži: Simon Kokkendorf a Thorbjørn Nielsen. Oba přitom dodali, že chtějí tento působivý model použít pro vzdělávací účely dětí.
 

zdroj

9. Ghast je ve skutečnosti kočka

Ghasti jsou velké, medůzám a duchům podobné stvoření, kteří se vznášejí v prostoru a „plivou“ firebally. Co však mnoho lidí neví je, že ty skřípavé zvuky, které vydávají, jsou ve skutečnosti nahrávky kočky zvukového designera Minecraftu. 
 

10. Sám Minecraft občas nedokáže napsat své jméno správně 

Při každém 10 000 spuštění hry se v nabídce objeví nápis Minecraft špatně – místo toho se vypisuje jako „Minceraft.“ Nejsme si jisti, zda se jedná o závadu nebo vtip... všimli jste si už této pravopisné chyby?
 

zdroj

Diskuse ke článku 10 zajímavostí o Minecraftu: Zamachrujte před svými dětmi

Žádné komentáře.