CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 3D tisk ve stavu beztíže! Tiskárna Made In Space na ISS vytiskla první předmět

Není mi jasné kde chtějí u FDM tisku hledat nějaké rozdíly. Na princip samotný to nemá vůbec žádný vliv (materiál je ihned po výstupu z trysky nanese na přechozí vrstvu a nemá kam uhnout) . Jediné na co se používá gravitace je vymezení vůlí u osy z ale nato stačí předepjatá matice....

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

No, princip je stejný, ale materiál, z kterého tisknou je jiný a tam už můžou být rozdíly (vyhřívaná komora, podložka, "přímé" chlazení vytisknutého materiálu, samozřejmě teplota,...). Jestli je to nějakej spešl materiál, tak bych se nedivil, kdyby tam byli úpravy :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě je rozdíl v tisku "dutin". Ve stavu beztíže (mikrogravitace) asi nebude problém s tím, že by vytlačený materiál klesal směrem k podložce. Určitě ne tak rychle, jako na zemi. Takže je možné překlenout větší mezery, než v podmínkách zemské přitažlivosti :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No to co bylo předvedeno ke konci videa mě o kvalitě tisku zrovna nepřesvědčilo. Jak tryska hrne kopce přeteklého materiálu. To už RepRap kvalitně postavený z Al profilů dokáže předvést lepší výsledek. Jisté zkušenosti s 3D tiskem technologií FDM, obsluhou, servisem a nastavováním tiskárny mám. Toto muselo být točené na nějakém špatně seřízeném prototypu. Takto vytištěný výrobek by vyžadoval značné dokončovací práce, které produkují velké množství prachu, což si nahoře dovolit nemohou.
FMD technologie mi nepříjde jako dobrá volba. V ose Z vykazují výtisky vždy menší pevnost v ohybu.
Bez druhé trysky na tisk podpůrného materiálu se nedají tisknou složitější modely což by byla většina náhradních dílů.
Spíš bych se přikláněl k technologi tisku na bázi použití polymerů tvrzených UV a v případě potřeby dosažení vyšší pevnosti tak ještě "dopéci" v peci. Tato technologie dosahuje vyšší přesnosti a pevnosti.
Vzhledem k nulové gravitaci by nešlo použít tisk "z misky" s polymerem, ale nanášení polymeru po vrstvách tiskovou hlavou z nádržek a ihned vytvrzovaného UV. Podpůrný materiál se dá rozpustit a vyplavit i z míst, z kterých by nešel ani nějak "vyšťourat". V prostoru bez gravitace nutno použít odstředivku a pootáčení dílu pro vyprázdnění všech dutin.
Praxe ukáže co se osvědčí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.