CDR.cz - Vybráno z IT

3D tisk ve stavu beztíže! Tiskárna Made In Space na ISS vytiskla první předmět

nepřehlédněte
Firstprint 3 D Nasa
Rok 2014 se zapíše do historie. Na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) byl na 3D tiskárně vyroben první trojrozměrný objekt. Je to vůbec poprvé, co se tisklo ve 3D ve vesmíru.

3D tiskárna Made In Space byla na ISS dopravena dříve v tomto roce. Astronaut Barry Wilmore ji zprovoznil 17. listopadu a provedl na palubě stanice první kalibrační test, který byl následován druhým testem s příkazy poslanými ze Země. Jak na svých stránkách oznámil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), 3D tiskárna v 21.28 Greenwichského času (GMT) dne 24. listopadu 2014 vytiskla svůj první zkušební předmět.

Firstprint Nasa

"Je to první krok k využití služeb podobného přístroje mimo povrch Země. Vesmírná stanice je jediným místem, kde lze tuto technologii ve vesmíru vyzkoušet," sdělil k úspěchu projektový manažer NASA Niki Werkheiser.

Firstprint 3 D Nasa 1

3D tiskárna Made In Space je tedy plně funkční a připravena v případě nutnosti kosmonautům tisknout náhradní součástky. Jejím prvním vytištěným objektem byla kopie štítku z boční strany této tiskárny, což je malý obdélníček s nápisem Made In Space. Celý proces byl dirigován pozemšťany z planety Země.

3 D Print Graphic

Wilmore si všiml drobných rozdílů v chování tiskárny na Zemi a ve vesmíru, takže další pokusy by měly být zaměřeny na odhalení otázky, zda jsou odchylky zapříčiněny stavem beztíže nebo něčím jiným. Všechny vytisknuté předměty budou poslány na Zemi při nejbližším návratu zásobovací rakety, aby se mohly srovnat s totožnými trojrozměrnými objekty vytisknutými na 3D tiskárně v pozemských podmínkách.

Získané poznatky se budou týmu NASA hodit pro přizpůsobení druhé 3D tiskárny Made In Space, která má být poslána na ISS v příštím roce. Tento model by měl být později dostupný i pro komerční využití.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tisk ve stavu beztíže! Tiskárna Made In Space na ISS vytiskla první předmět

Pondělí, 1 Prosinec 2014 - 01:09 | Kostel | No to co bylo předvedeno ke konci videa mě o...
Pátek, 28 Listopad 2014 - 17:45 | Kedar Míša | No, princip je stejný, ale materiál, z kterého...
Pátek, 28 Listopad 2014 - 11:10 | peca | Tak určitě je rozdíl v tisku "dutin"....
Pátek, 28 Listopad 2014 - 10:53 | DRK | Není mi jasné kde chtějí u FDM tisku hledat...

Zobrazit diskusi