CDR.cz - Vybráno z IT

3D tiskárna zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici letos v srpnu

iss_sts119
Pozemské testy 3D tiskárny prošly závěrečnou sadou dle specifikací NASA na výbornou, nic tak již nestojí v cestě vyslat zařízení k reálnému otestování za gravitační pole naší Země. Na cestu k ISS se vydá již letos v srpnu.

3D tiskárna Made In Space se vydá ve druhé polovině letních prázdnin ke hvězdám, přesné datum zatím není známo, čímž definitivně uzavře jednu kapitolu vývoje 3D tisku. První mise má jednoznačnou náplň: vyzkoušet funkčnost zařízení v mikrogravitačních podmínkách. K Mezinárodní vesmírné stanici ji dopraví soukromá společnost Elona Muska SpaceX pomocí kosmické lodi Dragon s Falcon 9 raketami. Celý tento projekt je ukázkovým příkladem kooperace soukromého a vládního segmentu, které na základě symbiózy (finance – vývoj na straně vlády) posunuly konečně jakési imaginární inovační kolo zase o pár metrů dál.

3 D Iss Print

Zkouška v reálném vesmírném prostředí má rozklíčovat praktické a potenciálně budoucí pravidelné využívání 3D tiskáren v kosmickém prostoru. Právě od technologie 3D tisku se slibuje do budoucna zefektivnění a celkové zlevnění náhradních dílů a komponentů, které by jinak musely být dodávány ze Země. Jakmile bude tiskárna v prostorách ISS nainstalována, bude automaticky vytisknuta sada 21 zkušebních náhradních dílů a nástrojů, které se vrátí na Zem k analýze. Souběžně s tím budou tytéž nástroje vytisknuty stejným zařízením i přímo na Zemi, kde je budou následně technici porovnávat a testovat.

"Absolvování závěrečné zkoušky a dopravení zařízení do mikrogravitačních podmínek jsou významné milníky, které ale v konečném důsledku povedou k ještě smysluplnějšímu - možnost pro každého ne Zemi si vytisknout cokoliv na Mezinárodní vesmírné stanici," řekl Made In Space CEO Aaron Kemmer. "To je bezprecedentní přístup do vesmíru."

Iss Cubesat

Vypuštění CubeSat z ISS

Pokud se nyní trochu podivujete nad citací, proč by jednotlivci či nějaké firmy měli mít potřebu cokoliv vyslat do vesmíru, existuje hned několik důvodů. Dozajista je to samotná „zvlášnost/unikátnost“ a zajímavý marketingový tahák. Jeden však obecný příklad za všechny je CubeSat, malé satelitní zařízení o váze 1,3 kg. Toto zařízení mohou podniky, univerzity, nebo právě i jednotlivci vyslat na oběžnou dráhu za účelem různorodých experimentů. Samotné sestavení těchto minisatelitů není zas tak obtížné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jejich tisk a montáž přímo v kosmickém prostoru však ušetří spoustu času a peněz, kterých by bylo nutné vynaložit na Zemi.

Cubesat

CubeSat

A jelikož jsou lidé dosti kreativní, když chtějí, jistě se postupem času objeví další zajímavé projekty, které se třeba prosadí ve velkém měřítku i za pomocí crowdfundingu. V tomto ohledu tak bude zajímavé sledovat, jaké přijdou další tvůrčí aplikace pro "Made In Space" závody a jak až moc hluboko se dostaneme, když soukromý sektor má přístup k takovým klíčovým technologiím. 

Zdroje: 

3dprintmadeinspace, space #1 a #2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku 3D tiskárna zamíří k Mezinárodní vesmírné stanici letos v srpnu

Žádné komentáře.