CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 5 základních chyb nováčka v kryptoměnách

Ježíš to je článek jak noha. ICO už jsou nějakou dobu pryč, teď by spíš měl varovat přes NFT nesmysly.
Já bych dal nováčkům jiné rady:
- Nikdy neinvestujte do kryptoměn.
- Pokud přeci jen investujete do kryptoměn, investujte jen peníze, které můžete ztratit, nejspíš se to stane.
- Pokud do kryptoměn investujete peníze, o které si nemůžete dovolit přijít, není vám pomoci a neříkejte, že vás nikdo nevaroval.

Pokud vás zajímají digitální peníze, tak jedině Bitcoin.
Ale nekupujte ho, pokud nerozumíte tomu co to je. Nastudujte si jak funguje, vlastnosti které mu dávají hodnotu a hlavně jak fungují poplatky, ať vás něco nemile nepřekvapí. Uvědomte si, že pokud máte Bitcoin na své (ideálně hardwarové) peněžence je jen váš, když se budete chovat správně, nikdo vám ho nevezme, ale pokud o něj vlastní chybou nebo neznalostí přijdete, ani vám ho nikdo nevrátí.
Doporučuji také nastudovat si něco o penězích a měnách, dostanete užitečný background.
Nekupujte ho ze špatných důvodů. Pokud si chcete koupit Bitcoin s tím, že ho za půl roku prodáte a strašně na tom vyděláte, tak se zklamete. Bitcoin jsou peníze a bitcoineři ho nechtějí měnit zpět za fiat, ale pokud možno v budoucnu utrácet přímo Bitcoin. Bitcoin neberte jako krátkodobou spekulaci, spíše jako spoření na více let. Nakupujte metodou DCA, tedy menší částky, ale pravidelně.

Mimochodem, i pokud vas Bitcoin nezajímá a třeba si o něm ani nemyslíte nic dobrého, tak si ho zkuste koupit, převeďte si ho na peněženku, vyzkoušejte si ho, dříve nebo později se vám to bude hodit.

A nakonec pár základních věci:
- Nikdy nenechávejte svoje Bitcoiny na burze, vždy je nad nějakou významnou částku proveďte na svoji peněženku.
- Ideálně nakupujte anonymně (burzy anonymní nejsou, právě naopak), pro menší částky jsou dobré bitcoinmaty nebo aplikaci vexl.
- Seed vaší peněženky nikdy nezapisujte do počítače, vždy do mějte napsaný jen na papírku, nebo na specializovaném zařízení pro uchování seedu a dobře ho uschovejte.
- Seed nikdy nikomu nesdělujte, kromě vás ho nikdo nepotřebuje a nesmí znát.
- Pamatujte na budoucnost, pokud třeba zemřete a nezajistíte předání vašich Bitcoinu příbuzným, přijdou o ně - dobrá metoda jak toto ošetřit je Shamir backup, který podporuje třeba hardwarová peněženka Trezor.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Úplně základní chyba nováčka v kryptomněnách, a vůbec včemkoliv, je věnovat pozornost článkům jako je tento. Nováček v kryptoměnách a nejen v nich by se měl poučit z článků autorů, kteří se v oboru pohybují a jsou schopni podat rady na základě osobních zkušeností. Abych neplácal také jen jalové kecy:: kryptomates.cz www.kryptonovinky.cz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Pokud se někdo chce vyvarovat chybám při nákupu nebo prodeji "kryptomněn", tenhle článek pro něj rozhodně není a měli by se poučit z článků autorů, kteří se v oboru "kryptomněn" vyznají na základě zkušeností.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.