CDR.cz - Vybráno z IT

5 základních chyb nováčka v kryptoměnách

Zdroj: Shutterstock

Kryptoměny jsou digitální měny, které nabízejí nejen možnost rychlých, levných a částečně či úplně anonymních plateb po celém světě, ale také rozsáhlých investic. Nicméně nejsou bez rizik. Jsou velmi nestabilní, nejsou regulované žádnou autoritou a často se stávají terčem různých podvodníků nebo hackerů. Proto si v následujícím článku představíme 5 nejčastějších chyb, kterých by se měl nováček v kryptoměnách vyvarovat.

Vyvarujte se podvodným projektům

Některé kryptoměnové projekty jsou založeny na lži a slibují nereálné zisky nebo řešení problémů. Je tedy důležité provést důkladný průzkum projektu před investicí a vyhýbat se anonymním nebo podezřelým týmům, webům nebo nabídkám.

Jedním z typických příkladů těchto kryptopodvodů jsou takzvaná ICO (Initial Coin Offering), což je způsob, jakým nové kryptoměny získávají kapitál od investorů. Investor dostane určitý počet tokenů (jednotek kryptoměny) za své peníze (např. bitcoiny nebo dolary). Problém je v tom, že mnoho ICO je jen zástěrkou pro okrádání investorů. Projekt nemá žádnou reálnou hodnotu, technologii nebo budoucnost. Jednoduše zmizí s penězi investorů a nikdy nedodají slibované tokeny.

Tyto projekty se často objeví z ničeho nic, domluví se na reklamě s celou řadou influencerů, kteří projekt zpropagují či pouze zmíněj na své sociální síti. Chtějí tak vytvořit rychlý růst povědomí kryptoměny, nechat cenu vyšplhat na mnohonásobek a posléze prodat tokeny, které si přivlastnili při zakládání celého projektu. Všichni, kteří tak nakoupili v průběhu, pak už prodávají jen bezcenné tokeny. 

Kryptoměn je dnes několik desítek tisíc. Kolik jich dokážete vyjmenovat z hlavy? Naprostá většina zemřela či byly pouze podvodem. Že zrovna vy trefíte tu správnou, je jak sázka do sportky. 

Jak ropoznat podvodné ICO?

  • Tým nebo osoba, která stojí za projektem je anonymní nebo má falešné profily na sociálních sítích.
  • Nemá žádnou webovou stránku, bílou knihu (dokument popisující cíle a fungování projektu) nebo roadmapu (plán do budoucna).
  • Slibuje nereálné zisky (např. 1000 % za měsíc) nebo řeší problémy, které neexistují nebo jsou nesmyslné (např. decentralizovaná pizza).
  • Obsah takového projektu má častokrát špatnou gramatiku, pravopis nebo prezentaci. Je to kvůli tomu, že podvodník informace překládá překladačem do různých jazyků a vznikají tam nesmysly.
  • Projekt ignoruje otázky nebo kritiku od uživatelů nebo odborníků.

Zdroj: Shutterstock

Pokud na takový projekt narazíte, raději se mu vyhněte obloukem a investujte jen do ověřených a kvalitních projektů s dobrou reputací a komunitou.

Neobchodujte na pochybných burzách

Burza je místo, kde můžete nakupovat a prodávat kryptoměny za jiné kryptoměny nebo za fiat měny (např. koruny, eura nebo dolary). Funguje jako prostředník mezi kupujícím a prodávajícím a účtuje si za to poplatek. Burza rovněž uchovává vaše kryptoměny na svém účtu (tzv. hot wallet), dokud je nepřevedete do své peněženky. 

Problém je v tom, že burza není vaše peněženka. Nemáte nad svými kryptoměnami plnou kontrolu a musíte důvěřovat burze, že je ochrání před krádeží nebo ztrátou. Bohužel se stalo už několikrát, že byla napadena hackery a ukradla jim miliony dolarů v kryptoměnách. Nebo že burza zkrachovala nebo zmizela i s penězi všech jejích uživatelů.

Jak vybrat bezpečnou a spolehlivou burzu?

  • Země, ve které burza sídlí - může ovlivnit její bezpečnost, regulaci a daňové záležitosti. Je lepší vybírat burzy z renomovaných zemí s dobrou právní ochranou a transparentností. Například burzy z USA, Evropské unie nebo Japonska jsou obecně považovány za spolehlivější než burzy z Číny, Ruska nebo jiných zemí s nižší úrovní právního státu.
  • Poplatky - každá burza si účtuje poplatek za každou transakci, kterou provedete. Poplatky se mohou lišit podle typu transakce (nákup, prodej, vklad, výběr), velikosti transakce nebo typu měny. Je dobré proto porovnat poplatky různých burz a vybrat si tu s těmi nejnižšími, aby vaše obchody mohly být co nejvíce čisté.
  • Nabídka - každá burza nabízí různé kryptoměny a fiat měny k obchodování. Některé burzy se specializují převážně na hlavní kryptoměny jako Bitcoin, Ethereum nebo Litecoin. Jiné burzy nabízí širší spektrum kryptoměn včetně těch méně známých nebo nových. Je dobré vybrat si burzu, která nabízí kryptoměny, které vás zajímají a které jsou dostupné ve vaší fiat měně.
  • Bezpečnost - každá burza by měla rozhodně mít nějaké opatření pro ochranu vašich peněz a údajů. Mezi tyto opatření patří například šifrování dat, dvoufaktorová autentizace, ověřování identity, studená úložiště (uložení kryptoměn na offline zařízeních), pojištění fondů nebo audit. Je dobré zkontrolovat, jaké bezpečnostní opatření má burza a jak často je aktualizuje.
  • Podpora - každá burza by měla mít nějakou formu podpory pro své uživatele. Podpora by měla být dostupná 24/7, rychlá a profesionální. Dále by měla být schopna řešit vaše dotazy, problémy nebo stížnosti. Měli byste si proto zkontrolovat, jakou formu podpory má burza (e-mail, telefon, chat) a jakou má reputaci mezi uživateli.

Mezi bezpečné a spolehlivé burzy můžeme například zařadit Coinbase, Binance, Kraken nebo Bitstamp.

Dávejte si pozor na zabezpečení peněženky

Peněženka je místo, kde uchováváte své kryptoměny. Umožňuje přijímat a posílat kryptoměny pomocí vašich veřejných a soukromých klíčů. Veřejný klíč je jako vaše číslo účtu, které sdílíte s ostatními. Soukromý klíč je naopak vaše heslo, které nikdy s nikým nesdílíte.

Zdroj: Shutterstock

Je důležité si dobře zabezpečit svou peněženku a chránit své soukromé klíče před ztrátou nebo krádeží. Pokud ztratíte nebo vám ukradnou váš soukromý klíč, ztratíte i přístup k vašim kryptoměnám a nikdo vám je už pak nemůže vrátit.

Existují různé typy peněženek:

  • Online peněženky - jsou uloženy na internetu a jsou přístupné přes webový prohlížeč nebo mobilní aplikaci. Jsou velmi pohodlné a snadno použitelné, ale také velmi náchylné k napadení hackerů nebo zneužití poskytovatelem služby. Mezi ně můžeme zařadit například Coinbase, Blockchain.info nebo MyEtherWallet.
  • Software peněženky - jsou uloženy na vašem počítači nebo mobilním zařízení a jsou přístupné přes speciální program nebo aplikaci. Jsou bezpečnější než online peněženky, ale stále mohou být ohroženy viry, malwarem nebo fyzickým poškozením zařízení. Příklady software peněženek jsou například Electrum, Exodus nebo Jaxx.
  • Hardware peněženky - jsou uloženy na speciálním zařízení, které je izolované od internetu a má vlastní displej a tlačítka. Jsou nejbezpečnější typ peněženky, protože vaše soukromé klíče nikdy neopustí zařízení a jsou chráněny proti hackerům i fyzickému násilí. Nejznámější a nejoblíbenější hardware peněženky jsou například Ledger Nano S, Trezor nebo KeepKey.
  • Papírové peněženky - jsou uloženy na papíře, na kterém je vytištěn váš veřejný a soukromý klíč ve formě QR kódů. Jsou také velmi bezpečné, protože vaše soukromé klíče nejsou nikde digitálně uloženy. Musíte však dbát na to, aby se papír nepoškodil, ztratil nebo neskončil v nesprávných rukou. Mezi nimi jsou například Bitcoin Paper Wallet nebo Ethereum Paper Wallet.

Jak si zvolit tu nejvhodnější peněženku pro své potřeby?

  • Množství a typ kryptoměn - některé peněženky podporují jen určité kryptoměny, jiné podporují více kryptoměn najednou. Je dobré vybrat si peněženku, která podporuje kryptoměny, které vlastníte nebo plánujete vlastnit.
  • Frekvence a velikost transakcí - některé peněženky jsou vhodné pro časté a malé transakce, jiné pro vzácné a velké transakce. Vybírejte si peněženku, která odpovídá vašemu stylu obchodování nebo ukládání kryptoměn.
  • Úroveň bezpečnosti a pohodlí - některé peněženky nabízejí vyšší úroveň bezpečnosti za cenu nižší úrovně pohodlí a naopak. Volte takovou, která vám poskytuje dostatečnou ochranu vašich kryptoměn a zároveň vám umožňuje snadno s nimi manipulovat.

Obecně platí, že čím více kryptoměn máte a čím méně s nimi obchodujete, tím byste měli volit bezpečnější typ peněženky (např. hardware nebo papírovou). Naopak čím méně kryptoměn máte v jednu chvílí a čím častěji s nimi obchodujete, tím byste měli volit pohodlnější typ peněženky (např. online nebo software).

Přehnané spekulace a emocionální obchodování

Kryptoměny jsou velmi nestabilní a jejich hodnota se může výrazně změnit v krátkém čase. To může být lákavé pro spekulanty, kteří chtějí rychle zbohatnout nebo získat adrenalin. Nicméně spekulování s kryptoměnami je velmi riskantní a vyžaduje hodně znalostí, zkušeností a disciplíny.

Zdroj: Shutterstock

Jednou z nejčastějších chyb spekulantů je emocionální obchodování. To znamená, že neobchodují podle racionálního plánu, ale podle svých pocitů, nálad nebo impulsů. Emocionální obchodování může vést k tomu, že spekulant:

  • Kupuje na vrcholu - když vidí, že cena kryptoměny stoupá rychle a nechce ji propásnout. Tím však riskuje, že koupí kryptoměnu, která brzy spadne a způsobí mu ztrátu.
  • Prodává na dně - když vidí, že cena kryptoměny padá rychle a chce se jí zbavit. Tím však riskuje, že prodá podhodnocenou kryptoměnu, která brzy vzroste a ztratí tak obrovskou příležitost.
  • Obchoduje příliš často - když se snaží využít každého malého pohybu ceny a nechává se unést adrenalinem. Tím však riskuje, že zaplatí vysoké poplatky za transakce a ztratí přehled o trhu.
  • Obchoduje bez plánu - když nemá žádnou strategii, cíl nebo limit pro své obchody a nechává se vést náhodou nebo intuicí. Tím však riskuje, že udělá špatné rozhodnutí a ztratí kontrolu nad svými penězi.

Jak se těmto emociálním chybám vyvarovat?

  • Vzdělávejte se - čtěte o kryptoměnách, sledujte trh a učte se od zkušených obchodníků. Získejte si dostatečné znalosti a sebevědomí pro své obchody.
  • Mějte plán - stanovte si svou strategii, cíl a limit pro každý obchod. Dodržujte svůj plán a nechte se ovlivnit vnějšími faktory nebo emocemi.
  • Buďte disciplinovaní - dodržujte své pravidla a limity. Neobchodujte více, než si můžete dovolit ztratit. Nechte si čas na odpočinek a relaxaci.
  • Buďte realističtí - nepřeceňujte své schopnosti nebo možnosti trhu. Nepředpokládejte, že budete vždy úspěšní a rychle bohatnout. Přijměte své chyby a učte se z nich.

Sledujte aktivně trh

Kryptoměny jsou velmi dynamické a inovativní. Každý den se objevují nové informace, události nebo trendy, které mohou ovlivnit jejich hodnotu nebo fungování. Proto je důležité neustále se vzdělávat a sledovat trh.

Pátou nejčastější chybou nováčků je totiž nedostatečné vzdělávání a sledování trhu. To znamená, že nevědí mnoho o kryptoměnách, které mají nebo chtějí mít. Neznají jejich historii, technologii, výhody nebo nevýhody. Nejsou si plně vědomi rizik spojených s jejich používáním nebo investováním.

Důsledky mohou být pro nováčky následující: 

  • Prodá špatně kryptoměnu - aneb když si nevybere správný čas nebo způsob prodeje své kryptoměny. Může prodat kryptoměnu příliš brzy nebo příliš pozdě, nebo za špatnou cenu nebo na špatné burze.
  • Zmešká příležitost - nevšimne si zajímavého projektu, události nebo trendu, který by mohl zvýšit hodnotu jeho kryptoměny nebo mu nabídnout nové možnosti.
  • Udělá chybu - například si neověří informace, které čte nebo slyší o kryptoměnách. Může poté snadno uvěřit falešným nebo zavádějícím zprávám, radám nebo názorům.

Jak se tomu úplně vyvarovat

  • Čtěte o kryptoměnách - najděte si spolehlivé a kvalitní zdroje informací o kryptoměnách. Čtěte o jejich historii, technologii, výhodách a nevýhodách. Snažte se pochopit jejich principy a fungování.
  • Sledujte trh - najděte si nástroje a služby, které vám umožní sledovat cenu, objem a sentiment trhu. Sledujte vývoj a trendy na trhu a reagujte na ně podle své strategie.
  • Učte se od ostatních - najděte si komunitu nebo skupinu lidí, kteří se také zajímají o kryptoměny. Vyměňujte si s nimi názory, zkušenosti a rady. Buďte ale opatrní a kritičtí vůči tomu, co slyšíte nebo čtete. Nedůvěřujte slepě nikomu a ověřujte si informace z více zdrojů.

Diskuse ke článku 5 základních chyb nováčka v kryptoměnách

Středa, 24 Květen 2023 - 21:01 | Driscoll | Naprosto souhlasím. Pokud se někdo chce vyvarovat...
Středa, 24 Květen 2023 - 20:37 | Derryk | Úplně základní chyba nováčka v kryptomněnách, a...
Středa, 24 Květen 2023 - 20:33 | corwin78 | Ježíš to je článek jak noha. ICO už jsou nějakou...

Zobrazit diskusi