CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Seagate: 500 GB v tabletu? Není problém.

Stejně nikdy nebude na tabletu tolik místa, aby se mi tam vešly všechno video a hudba z domácího archívu (~10TB), takže mi přijde snaha cpát do tabletu harddisk trochu nesmyslná. S přehledem mi stačí 4 GB na systém, 12GB data, spíš bych ocenil zvýšení rychlosti kopírování dat na tablet aspoň na maximum USB2 ~30 MB/s, Nook HD+ zvládá pouze ~5MB/s

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jedna z možností je sdílení přes LAN/net, ale to také vyžaduje nějaké nelevné zdroje. Je zbytečné tam cpát 10 TB (a nosit videotéku v tabletu), ale aby se tam vešel jeden film je taky blbost. Navíc neustále přepisovat flashové úložiště...
Pokud jde o rychlost USB, levná zařízené jsou vždy pomalá, a není to chyba USB. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedinou vadou na kráse SSD je opravdu jen cena. Kapacita ani náhodou. To že se větší kapacity v SOHO segmentu nevyrábí není proto, že by to nešlo, ale právě kvůli té ceně.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To bych mozna uz ani netvrdil .... SSD jsou jenom pametove cipy z automaticke linky, ktere se daji chrlit v neomezenem mnozstvi, prakticky zadarmo. HDD jsou mechanicke a o dva rady slozitejsi zarizeni. Pro firmu bude v realu nejspis levnejsi vyrobit 4TB SSD nez HDD, ale o tom to dnes neni. HDD je mechanicka vec a co maji velke HDD, prakticky to same musi mit i maly HDD. U polovicniho SSD je tam realne jen pulka cipu a stoji tudiz cca pulku. Ja tvrdim, ze ve velkoobchodnim segmentu na urovni vyrobcu HW bude nejspis 512GB HDD stejne drahy jak 256GB SSD (minimalne 128GB) a to opravdu neni duvod na prechod na HDD:)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem bohužel výrobce, abych toto mohl vyvrátit, ale ceny paměťových čipů jsou opravdu řádově vyšší, než kolik stojí nějaká ta plotna na HDD. Jen se podívej, kolik stojí 32 GB DDR3. MLC jsou řádově primitivnější, tedy snazší na výrobu, a stojí stejně řádově méně... Ceny jsou sice pravděpodobně dost přemrštěné, ale rozhodně ne dvojnásobkem..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nerikam, ze je to obecne dvojnasobek, ale u tak malych velikosti to dvojnasobek bude. Urcite je daleko levnejsi vyrobit 32GB SSD nez 32GB HDD ..... a to nemyslim konecnou cenu, ale cenu pro vyrobce. U 4TB HDD vs. SDD si osobne myslim, ze bude levnejsi vyrobit to SSD, ale prodavat se bude jiste mnohonasobne draz nez to HDD. Nicmene u velikosti jako 256GB SSD a 512GB HDD bych to tipoval na stejnou cenu. Jak rikam, u toho 500GB HDD jsou vsechny ty veci okolo, motorek, cteci hlavy, poradne pouzdro atd atd v podstate stejne jako u 4TB disku .... u SSD je to v podstate jen ten cip a jestli je tam jeden, tak stoji jako jeden a pokud 10, tak stoji jako deset. Existuje hranice, kde je HDD stejne drahe jako SSD. Cekal bych, ze ta hranice bude nekde u 128GB, velkoobchodni nakupni cena hotovych SSD bude pod litr, kdyz se vemou jen ty cipy s nejakym jednoduchym rozhranim (eMMC?), tak urcite nebudou pro HW vendora drazsi nez 500 korun a troufnu si tvrdit, ze nejlevnejsi HDD bude stat taky zhruba tak nejak.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V případě 32GB narážíme na fakt, že to nemůžeme porovnávat. Nejmenším HDD je takový, kolik je aktuálně kapacita jedné plotny v daném formátu. Vyrobit menší HDD v daném formátu je blbost, nelze to, nedělá se to, není k tomu důvod. Je jasné, že poloviční HDD stojí více než polovinu právě kvůli těm věcem, jako motorek, hlavy, atd. Proto by 32GB HDD byl asi o dost dražší. U SSD je vlastně jen řadič, a i ten může být menší pro menší SSD.
Důležité je také říct, že nejlevnější je to, co se vyrábí nejmasověji. Je tu mnoho faktorů, které s cenami hýbají, a rozhodně tu nepanuje linearita, abychom mohli vynášet podobné závěry. Chvilku trvá vykoumat, jak nacpat na stejnou plotnu více dat, první kusy jsou pak drahé, ale za chvíli je cena stejná, jako byla předtím, nebo mírně vyšší. Přidat klidně pátou a šestou 1TB plotnu do HDD je rozhodně levnější, než přidat dalších 8 čipů k 16čipovému 512GB SSD. Tedy nemyslím si, že by 4TB SSD mohlo kdy být stejně drahé, jako 4TB HDD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Chrlení čipů z automatické linky prakticky zadarmo..."
Bohužel to tak jednoduché není. Fabrika s konkurenceschopným výrobním procesem vyjde na jednotky mld $. Zdrojové 30cm wafery tuším v řádu stovek $. Výroba čipů pak trvá nejméně měsíc, následuje řezání, testování, balení do pouzder atd. NAND obvody jsou sice konstrukčně jednoduché, ale v žádném případě to nejde "prakticky zadarmo".

Když si vezmete dnes nejlevněší 64Gbit TLC čip, např. dle burzy zde
http://www.insye.com/DP/NANDFlashSpotPrice.aspx
Stojí minimálně 3 $. do 4 TB jich potřebujete 500, takže i ten nejhorší 4 TB SSD dnes nemůže stát méně než 1500 $, tj. 29 000 Kč. 4TB HDD stojí u nás včetně DPH 4 000.

Vzhledem k tomu, že konkurence na poli HDD je bohužel malá, ale u výrobců čipů dost velká, nedá se čekat, že by ceny čipů byly nějak nadsazené a byl prostor pro dramatické snížení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proc je u HDD v tabletu zminovan android, fakt nechapu. Nebo je to nejaky posledni zachvev tehle platformy? Zene jsem koupil tablet s androidem a je pravda, ze na tehle platforme by se vetsi misto hodilo. Flashku pripojit neumi, nahrat do nej vic nez 4GB fajl nejde. O pripojeni sdileneho adresare se cloveku muze jen zdat. Dostal jsem tam sice nejakou aplikacku, ktera se ke sdilenemu disku nejak dostane, ale je to tristne pomale pokud nejsem 10cm od wifiny. Takze ano, tam by to jisty vyznam melo ......
A ted zpatky do reality .... je to relativne laciny shit s androidem, takze se k nemu tak chovam, urcite s nim nezachazim jak s notebookem s HDD, takze nevim, jak by tam HDD prezil. Je to uplna utopie, navic 100g vaha navic je taky hodne moc. Tolik nevazi ani baterka ve vetsich tabletech .....
Kdyz to vemu z ryze customer segmentu, tak pulgigove SSD vyjde na necelych 8 tisic. Velkoobchodni cena nebude vyssi nez 4. Kdyz se veme, ze cenu 8k jsem "vykouzlil" z ceny necelych 2k za 128gb SSD, kde jsou radice, obaly a tak, takze realna cena 512gb SSD bude tak kolem dvou tisic, pri zanedbatelne hmotnosti, extremni rychlosti, odolnosti a spolehlivosti. 128GB do tabletu bohate staci, 256 je luxus a pul tera je naprosta zbytecnost ...... za ten jejich 500gb disk si jiste seagate taky neco rekne, takze ve finale bude ten jejich 500gb stejne drahy jak dostacujicich 128 SSD nebo dokonce 256 .... nehledne na fakt, ze do tabletu by HDD dal fuckt jen magor. Seagate uz nevi co by, tak vymysli kraviny, misto aby se drzel segmentu, kde nema konkurenci (4+TB) .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je skutečná sena SSD, druhá věc je cena tabletu se 128 GB SSD. Prosím ukázat, nějaký, který bude stát, jako ten s 16GB, když by tablet se Seagatem měl být levnější (a věřím, že bude).

Android je zmiňován proto, že si to vymyslel sám Seagate, a že Dynamic Data Driver Software podporuje (zatím) jen Android. Protože Android sám o sobě je tak debilní, že není schopen podporovat skoro nic. Android je omyl, mezikrok možná.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

At to bude jakkkoliv, ja bych si tablet s HDD urcite nekoupil, ani kdyby stal petinu:o)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jj interni pamet na OS, hdd na zbytek, popravde, mam v tabletu interni pamet, zabudovane 16GB neco a 32GB SD card ... a ani to neco ani ta SD neni uchvatne rychla, rekneme ze neni pomala, pokud to da na 20MB/sec ten HDD tak je to v poho a rek bych, ze da beztak neco kolem 50MB/sec ... coz je mnohevm vice, nez levne male SSD.

SSD mam v netbooku a tam je to ultra pomale (16GB) a v nasu od intelu a ta ujde

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo takze to urychleni nechci, stejne by to jen zpomalovalo

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To je další věc - to, co se používá jako současné flash paměti v mobilech a tabletech (a dříve v netboocích) zdaleka není tak rychlé, jako jsou běžně i nejlevnější SSD. Respektive, mělo by se to také označovat SSD (jelikož to funguje stejně), ale používají se tam daleko pomalejší čipy, a to proto, že vydrží více, stojí méně, a protože každý u mobilu kouká, kolik to má GB, né kolik GB/s.
Pomalu se to mění, ale až od příchodu smartphonů, které si kupují i geeci, kteří mají SSD v počítači/notebooku. Stalo by se to hned, kdyby byly smartphony x86 kompatibilní, a né nějaký zpátečnický ARM s lagovacím padroidem. A stejně se tak postupně stane. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zpátečnický ARM. :-))) Nějak uniká, co je na ARMu zpátečnického. Mě přijde velmi progresivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba všechno to, co jej liší od x86. Například instalace operačního systému (lze-li tak androidu říkat) se podobá jailbreakování. Však ARM to bude mít spočítané hned s Atomem Z3000, s nímž se žádný ARM nemůže poměřovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co má instalace Androidu společného s ARMem? Vždyť Android běhá i na x86. Problém Androidu je to, že aplikace běží v Javě a ne v nativním kódu CPU. Čím to asi je, že papírově slabší iHračky jsou na omak svižnější než drojdí kousky.

Mohu se osmělit k otázce, v čem že to spočívá lepšejcnost x86 architektury oproti ARMu?

Předpokládám, že ATOM konec ARMu nebude, protože licenční politika ARMu je úplně někde jinde než u Intelu. Třeba pro Samsung, Apple ale i jiné je možnost začlenění libovolného ARM jádra (jader) do jejich SOC stěžejní. Mohou si i upravovat návrh, aby jim co nejlépe seděl. U Intelu musí koupit CPU a severní můstek a mají z toho prd.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Android běhá na x86, ale Windows neběhá na ARMu... :) RT nepočítám, to vlastně ani není Windows. A dostat tam i něco kompatibilního je stále daleko složitější, než dostat třeba linux na x86 počítač. Celá tahle mobilní platforma je úplně zprzněná.

Už jen v tom, že je "všehoschopná".

Je otázka, jak moc se třeba Samsungu vlastně vyplácí vývoj a výroba SoC, když jej mohou koupit celé, hotové, a není důvod, aby jim nevyhovovalo...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Windows... Svatý grál. Ne díky. Plná windows fakt v telefonu ani tabletu nechci. Chci tam lehký OS co nezabere víc než 1GB úložiště, neporoste, nebude se svinit odpadky. Pro Windows si pustím desktop.

Aha. Všehoschopná... Ehm, koukám, že tomu stále vůbec nerozumíte a ve znalostech fungování ruzných konstrukcí CPU jste nepostoupil od minulých dikusí.

Vývoj SOC není nic extrémě časově náročného, pokud zrovna nezkouší nějaký inovační prvek. Jsou to předem navržené moduly co se "frknou" do jednoho celku. Někde to pojmenovali jako "vývoj procesoru v týdnech". Švába si Samsung umí vyrobit sám, musí zaplatit licenci ARMu, popř další licencované technologie co jsou na SOC osazené a zbytek je jeho profit. Když koupí švába od Intelu, profit maže ke konkurenci. Nové Atomy mají stát kolem 32 - 37 USD.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

windows na ARMu nebezi proto, ze jsou zmrsene a de fakto neprenositelne, verze pro cokoliv jineho nez x86 je osekana, ci nebezi kupa aplikaci.

ARM je moderni RISC CPU, ktery si nenese spatne veci jak X86, je od pocarku udelan jako RISC se stejne dlouhymi instrukcemi, zpracovani instrukci mimo poradi etc. coz ma sice i x86 zacal s tim od pentia do dneska, ale ARM malo zere a vykon staci. Puvode byl ARM urcen do malych zarizeni a vykonnejsi byl MIPS, dnes je vykonnejsi ARM, duvod proc se investovalo do ARMu je fakt, ze MIPS je sice free, ale vykonne instrukce ne, zatimco ARM je free cely a votom to je ;-)
atom je pomalejsi nez ARM a moderni vykonny intel CPU by vystavil tablet behem kratke doby ...

ARM se instaluje jako kazdy jiny RISC, nepotrebuje zastaraly BIOS, ma svuj FW, coz je vlastne uz taky spise OS, nebot ma drivery pro HW a neni tak nizkourovnovy jako BIOS na x86, dokonce bezi paralelne s OS.

Android je linux, jen ma java/davik userspace, jde tam dat tez MeeGoo a nebo Linux, Ubuntu stavi nad kernelem androidu, cizm si zajistila funcni moduly a FW pro specificky HW.
Tedy mobilni ubuntu jde dat na jakykoliv 4jadrovy mobil s 2GB ram ... jde asi i slabsi, ale nema to smysl, nebot onen mobil se pro pripojeni pres dock promeni v PC s monitorem, klav. a mysli.

Mi osobne Android vyhovuje, mam stary tablet a vymenim ho za lepsi s 4jadrem 1000mAh bat. a retina IPS displayem, ted mam 1jadro s 1GB RAM s IPS displ.

Jsem na UX zvykli, mam vude linux, instaloval jsem jej i na HP-Itanium2 pro HPUX (nema grafiku, takze pres COM port, tunelovany pres LAN) a delal jsem i s HP-UX, SUN/Sparc ci Alpha ... takze FW s commandline mi nedelal nikdy problem, naopak casto umi bezet po LAN a sprava je pak lepsi, taky se da menit nastaveni HW za behu ...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.