CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k 5D úložiště udrží data 13,8 miliard let: Kdo si je přečte, až tu lidstvo nebude?

Sklo neni krystalicka latka - tzn krystal skla je nesmysl. Sklo za pokojove teploty tece. Sice velmi pomalu ale presto tece. Dusledek je mozno videt ve starych okennich tabulkach - maji horni cast slabsi a dolni cast silnejsi. Duvod je prave teceni skla ve smeru gravitace. To se bude dit i ulozisti. Myslim tedy ze po nejake dobe bude takove uloziste necitelne. Dobu lidskeho zivota ale prezije zcela urcite.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

To že sklo teče je pouze rozšířený mýtus. Aby sklo "steklo" alespoň a pár atomů, je potřeba asi 10 miliard let (dají se na to najít různé vědecké práce). A to, že staré skla mají jinou tloušťku je dané pouze výrobním procesem, který se v dané době používal.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Kecy. Šikmo opřená okenní tabule se za pár desítek let vlivem gravitace prohne tak, že je to vidět pouhým okem.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

A co má toto společného s (ne)tekutostí skla? Takhle se ti prohnou i některé krystalické materiály, když z nich uděláš tabuli nebo tyč a šikmo ji opřeš.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Jenže sklo by při své pevnosti nemělo.

Druhá věc je, že sklo stářím mění strukturu, částečně krystalizuje. Takže když třicet let opřenou prohnutou tabuli otočíš, aby se narovnala, neudělá to - zůstane v původním oblouku. To třeba ocelový plech neudělá. Sklo je srandovní materiál.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

jj a sklenari vi ze narezat stary sklo je takrka nemozny

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

To bych přičítal pružnosti materiálu. Ohyb má pramálo společného s tekutostí.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

No pružnosti materiálu rozhodně néééé, Drápale...
Pružný materiál se po odstranění zatížení zase vrátí do původního stavu. Tady skutečně dochází k trvalé deformaci a sklo skutečně "teče" jen si to člověk nesmí motat dohromady s tekutinou. Prostě sklo časem mění svoje vlastnosti a je schopné se i deformovat a lidi tomu říkaj "tečení"..

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě si dávali dávní sklenáři tu práci a skla otáčeli tlustší stranou dolu. Jelikož jsem tekutosti skla nevěřil tak jsem si to byl asi před 7mi lety při jedné příležitosti oměřit - a skutečně všechny náhodně vybraná skla v jednom hodně starém objektu byla dole tlustší.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Vědci s námi nesouhlasí. Nejspíš to budou sociologové nebo polární ekologové.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

No a právě proto se takovéhle fámy šíří: někdo tvrdí, že to změřil, paper neuvede, Internet se toho chytne. Určitě nejste první.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Ono asi záleží i na samotném chemickém složení. Není sklo jako sklo. ;)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

To jako že je sklo tekuté i sklo netekuté?

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

To jako že je sklo varné a nevarné... ;)
Ono pojem "sklo teče" je něco jako říct, že "každá hornina je nehořlavá", což očividně neplatí (uhlí).
Skel známe celou řadu a přesvědčivé srovnání "tekutosti" více druhů jsem ještě nikde nezaznamenal.
Např. sklo "Gorila Glass" třeba už vůbec téct nemusí. ;)

Mi je v zásadě jedno zda sklo teče nebo ne, ale je hezké pozorovat, jak se o tom usilovně hádáte. :D

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, to s okenními tabulkami je mýtus.
Prý ta nestejná tloušťka skla je daná tehdejší výrobní technologií a ne u všech tabulek je ta nejsilnější část dole.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

"Zapsat" 360TB dat do krystalu umi kde kdo ... ale umi to i (efektivne) precist? Tu otazku myslim zcela vazne, ono neco nekam nabouchat a overit mikroskopem, ze tam fakt neco je, je uplne odlisne od toho, jestli to budou umet precist.

Jinak cela tahle sranda i zminka o budoucich generacich, zcela jiste vyvolava hlubokou filozofickou myslenku: Nejsou nahodou v dnesnich krystalech ulozene informace predeslych zaniklych civilizaci?:o) Kdyz se nad tim clovek zamysli, je vcelku hloupe ukladat data pro budouci civilizace a nepodivat se, jestli presne to, neudelala civilizace pred nami:o)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

O moc jiné to není, jen musíš vědět kam si tu informaci uložil. http://fotografroku.ifotovideo.cz/image.php?id=110981&size=0

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

jako ze na zemi kdysi byly jine vyspelejsi civilizace po kterych ovsem nezustalo zhola nic jen mozna zaznamy v krystalech? koukam pan je jeste vic na hlavu nez kdejaky panbickar se svou kreativistickou teorii. ta myslenka overit si data na krystalech by snad pripadala v uvahu snad pro nejake extrasolarni krystaly

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nooo, přestože je taková možnost nepravděpodobná, není nevyloučitelná. Nejstarší památky po lidské civilizaci jsou staré pár tisíc let. Pak už člověk moc civilizovaný nebyl, tak je to slabé. Každopádně třeba egyptské pyramidy, pár tisíc let, řekněme +-5000. Ať se hezky dělají násobky. :-) Za 50 000 let, desetinásobek doby, tam bude jen hromada kamení, za 500 000 let už to bude k nenalezení a nerzopoznání a za 5 0000 000 let se začnou projevovat tektonické a geologické vlivy, kdy se Egypt může ocitnout v moři nebo v "Himálaji", prostě terén se přetvoří a zmizí pod novými vrstvami nebo zajede do hlubin zemské kůry když dosáhne tektonického zlomu. Do doby vyhynytí dinosaurů je to ještě 12x tak dlouho. V tomto měřítku se schovalo lecos z čeho nenajdeme zkamenělé kosti (jakože z dnešních lidí zkamení málokdo).

To jen taková abstraktní úvaha beroucí v potaz čas na téhle neustále morfující planetě. :-)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Wow, ty mas dost .....

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Muzu vsechny ubezpecit, ze se ukladani netyka ceskych knihoven, archivu a muzei. Kdybyste videli, jak se naklada s digitalnimi daty v ceskych archivnich institucich, tak byste se necemu podobnemu hodne zasmali.

+1
+40
-1
Je komentář přínosný?

Tomu věřím...

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Kdo tomu bude ty miliardy let topit na 190°C?

Přežije záznam v 6D úložišti tepelnou smrt vesmíru?

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Tepelná smrt vesmíru nastane až dloooooooooooooooooooouho po zániku Slunce. No, a protože zánik Slunce bude pro nás dost horký, tak nemá smysl uvažovat o tepelné smrti vesmíru.

Leda že bychom v té době už byli schopni cestovat do vzdálených oblastí vesmíru a tedy zánik Slunce přežít úplně někde jinde. Teoreticky to možné je, ale pak není logický nadpis jedné z kapitol v tomto článku "Data přežijí naší civilizaci...".

Každopádně předpokládám, že v archivu budou uloženy i nějaké čtečky s rozumným návodem. :-)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v čem bude uložen ten návod? Návod jsou také data. Také v 5D úložišti? :-)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Návod bude muset být tak jednoduchý, aby nemusel být vytištěn na papíře. Si myslím, že není až tak složité vymyslet třeba pohybové čidlo, které čtečku samo spustí. No, a když se čtečka spustí, tak už se dotyčný bude moci podívat na videjko, které mu ukáže, co má dál dělat.
Vzpomeňte na Vesmírnou odyseu od Arthura Clarka, jak to měli vymyšlený ti kluci nebeští, co na Zemi přivezli onen známý tmavý kvádr.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

"Data přežijí ... sluneční soustavu..."
Kdo takovej blud může šířit? Autorovi doporučuji, aby si o předpokládaném zániku Sluneční soustavy něco přečetl.

http://www.astro.cz/clanky/slunecni-soustava/zanik-zeme-za-7-6-miliardy-...
http://www.national-geographic.cz/clanky/tak-zemre-slunce-pruvodce-smrti...
a mnoho dalších

Bych chtěl vidět, jak nějakej krystal přežije tu sluneční výheň.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Doporucuji vam taky si neco precist, treba https://en.wikipedia.org/wiki/Voyager_program

Data muzou slunecni soustavu snadno prezit tak, ze je nahrajeme na krystal a vystrelime na sonde do meziplanetarniho prostoru - to muzeme udelat rovnou. Pripadne, aby se to lepe hledalo, behem par set let patrne budeme schopni ten krystal dat doprostred toho srdce na Plutu - tam tu vyhen taky prezije.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Něco podobného jsem napsal ve svém předešlém příspěvku.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych to mírně upravil, sklo rozhodně netvoří krystaly. A po zániku sluneční soustavy nic neudrží protože z planety nic nezbude (pohltí ho slunce). Leda by je někdo poslal někam do vesmíru.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

To že sklo není tekutina ještě neznamená že není pravda že "teče"... Jen si pod tím člověk nesmí představit normální proud tekutiny. Sklo časem prostě změní svoje vlastnosti a po čase například nejde normálně řezat/lámat...
není to zrovna vědecký článek ale třeba si k tomu najdete další zdroje..:
http://www.tyden.cz/rubriky/veda/priroda/je-sklo-pevna-latka-nebo-tekuti...

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Každá látka v průběhu času mění své vlastnosti, to není nic nového. Fyzikální vlastnosti skla se začínají formovat při jeho zpracování, ještě když je v "horké" fázi. Myslím, že kvalitu skla, co se týče výdrže, určuje zejména proces chladnutí. Kdysi dávno skláři neměli tak kvalitní komorové nebo dlouhé pásové chladící pece, jako je tomu dnes. V těchto pecích sklo chladne velmi, velmi pomalu. Kdyby výrobek ze skla chladl rychle, vydržel by ve stabilním stavu pouze velmi krátkou dobu. Samozřejmě, že na kvalitu skla má vliv i jeho složení.

V současné době je technologie na úplně jiné úrovni, než před stovkami let. A to se týká jak chemického složení, tak i tepelného zpracování. To, že se staré sklo nedá řezat, je možná pravda, ale nikdy jsem neviděl žádnou praktickou ukázku, která by porovnala řezání skla zcela totožného složení o stáří několika století a skla "mladého". Takže si myslím, že pokud je pravda, že staré sklo se špatně řeže, tak je to primárně díky tepelnému zpracování při jeho výrobě. Velice pochybuji o tom, že naše současné pozemské technologie umožňují měření tečení skla, pokud k němu vůbec dochází. Jsem v tomto ohledu velice skeptický, protože sklo je amorfní hmota.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.