CDR.cz - Vybráno z IT

6 způsobů, jak využít technologie pro lepší spánek

Zdroj: Shutterstock

Spánek je důležitý pro naše fyzické a duševní zdraví. V průběhu něj se regeneruje tělo i mozek. Nedostatek nebo špatná kvalita spánku může mít negativní dopady na naši produktivitu, koncentraci, kreativitu, emocionální stabilitu a celkovou pohodu. Naštěstí existují technologie a metody jejich využití, které nám s tím mohou efektivně pomoci.

Technologie pro spánek zahrnují různá zařízení a aplikace, které jsou navrženy tak, aby sledovaly, zlepšovaly a podporovaly zdravé spánkové návyky - tzv. dobrá spánková hygiena. Mezi ně patří například nositelné i nenositelné sledovače spánku, chytré matrace, polštáře, masky na spaní, brýle blokující modré světlo, chytré osvětlení, reproduktory a další.

Sledujte svůj spánek

Prvním krokem k lepšímu spánku je pochopit, jak dobře nebo špatně spíte. K tomu vám mohou pomoci sledovače spánku - zařízení nebo aplikace, které měří různé aspekty vašeho spánku, jako je doba trvání, hloubka, fáze, kvalita a kontinuita. Tyto informace vám mohou poskytnout přehled o vašem spánkovém vzorci a odhalit možné problémy nebo nedostatky.

Sledovače spánku mohou být nositelné nebo nenositelné. Nositelné sledovače spánku jsou obvykle hodinky nebo náramky, které snímají váš srdeční tep, pohyby a další biometrická data v průběhu spánku. Zatímco ty nenositelné jsou obvykle senzory nebo kamery umístěné na vaší posteli nebo v ložnici, které snímají vaše dýchání, zvuky a další environmentální data.

Některé příklady sledovačů spánku jsou:

  • Fitbit Charge 4 - Tento nositelný sledovač spánku je zároveň fitness náramek, který měří vaše kroky, kalorie, vzdálenost a další. Během spánku měří vaši spánkovou fázi (lehký, hluboký, REM), kvalitu a kontinuitu. Také vám poskytuje spánkové skóre a tipy pro zlepšení. 

  • Sleep Tracker - Jedná se o nenositelný sledovač, který je součástí chytré matrace Eight Sleep, která také reguluje teplotu a tvrdost vaší postele pro personalizovaný spánkový zážitek. Během spánku měří váš srdeční tep, dýchání, pohyby a teplotu. Spánkové skóre poskytuje též. 

Optimalizujte své osvětlení

Zdroj: Shutterstock

Světlo je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují náš spánek. To totiž ovlivňuje naši biologickou hodinu - vnitřní mechanismus, který řídí naše cykly bdělosti a spánku. Světlo nám signalizuje, kdy je čas vstát a kdy je čas jít spát.

Obecně platí, že bychom měli být vystaveni jasnému světlu během dne a tmavému prostředí během noci. To pomáhá udržovat naši biologickou hodinu v souladu s přirozeným rytmem dne a noci. Pokud je tomu naopak, může dojít k poruše biologické hodiny, která může vést k problémům se spánkem.

Technologie nám mohou pomoci optimalizovat naše osvětlení tak, aby podporovalo náš spánek. Zde si uvedeme konkrétní varianty: 

  • Chytré osvětlení - Mezi chytré osvětlení patří hlavně žárovky nebo lampy, které lze ovládat pomocí aplikace nebo hlasového asistenta. Umožňují vám nastavit barvu, intenzitu a časování světla podle vašich potřeb. Například můžete nastavit chytré osvětlení tak, aby se zapnulo ráno s jasným bílým světlem, které vás probudí a dodá energii. Nebo můžete nastavit chytré osvětlení tak, aby se vypnulo večer s teplým oranžovým světlem, které vás uklidní a připraví na spaní.

  • Budící světlo - Budící světlo je speciální lampa, která simuluje východ a západ slunce. Pomáhá vám probudit se přirozeně a usnout snadněji tím, že postupně zvyšuje nebo snižuje intenzitu světla podle nastaveného času. Například můžete nastavit budící světlo tak, aby se zapnulo 30 minut před vaším plánovaným probuzením s jemným červeným světlem, které se postupně změní na jasný bílý světlo. Nebo můžete nastavit budící světlo tak, aby se vypnulo 30 minut po vašem plánovaném usnutí s jasným

  • Brýle blokující modré světlo - Tento typ světla vydávají elektronická všechny počítače, telefony, tablety nebo televize. Modré světlo může potlačovat produkci melatoninu - hormonu, který reguluje náš spánek. Pokud se vystavujeme modrému světlu před spaním, může to narušit naši biologickou hodinu a ztížit nám usnutí. Tyto speciální brýle filtrují modré světlo a chrání naše oči. Pokud je nosíme před spaním, můžeme zlepšit naši produkci melatoninu a usnout snadněji.

Zdroj: Shutterstock

Ztište hluk

Hluk je dalším faktorem, který může narušovat náš spánek. Může pocházet z různých zdrojů, jako jsou doprava, sousedé, domácí zvířata nebo spoluspáči. Hluk může snižovat kvalitu a délku našeho spánku, probouzet nás během noci nebo způsobovat stres a podrážděnost.

Pomoci s tím určitě mohou:

  • Chytré reproduktory - lze je ovládat pomocí aplikace nebo hlasového asistenta. Umožňují vám přehrávat různé zvuky nebo hudbu podle vašich preferencí. Například můžete přehrávat bílý šum, přírodní zvuky nebo relaxační hudbu, které vám pomohou uvolnit se a usnout. Také můžete nastavit časovač nebo alarm pro zastavení nebo změnu zvuku podle vašeho plánu.

  • Špunty do uší - Špunty do uší jsou jednoduchá zařízení, které se vkládají do uší a blokují vnější hluk. Mohou být vyrobeny z různých materiálů, jako je pěna, silikon nebo vosk. Povětšinou jsou jednorázové, nicméně existují i pro opakovatelné použití. Pokud je používáte před spaním, mohou vám zajistit tiché a nerušené prostředí pro spánek.

Nastavte teplotu

Teplota ovlivňuje naše tělesné teplo a pocení, což má vliv na naše pohodlí a relaxaci. Obecně platí, že bychom měli spát v chladném prostředí s teplotou mezi 15 a 20 stupni Celsia. Pokud je teplota příliš vysoká nebo nízká, může to způsobit potíže s usnutím nebo probuzením. To lze však také snadno regulovat například: 

  • Chytrým termostatem - Jedná se o zařízení, které lze ovládat pomocí aplikace nebo hlasového asistenta. Umožňuje vám nastavit teplotu v ložnici nebo v celém domě podle vašeho plánu. Například můžete nastavit chytrý termostat tak, aby snížil teplotu před spaním a zvýšil ji před probuzením. Také můžete nastavit chytrý termostat tak, aby se přizpůsobil vašim návykům a preferencím.

  • Chytrou matrací nebo polštářem - Umožňuje vám nastavit teplotu na vaší posteli podle vašich potřeb. Kupříkladu můžete nastavit chytrou matraci nebo polštář tak, aby se ochladil nebo zahřál podle vaší tělesné teploty. Také je můžete nastavit tak, aby se lišil pro každou stranu postele, pokud máte různé preference s vaším partnerem.

Zdroj: Shutterstock

Zkuste meditaci

Meditace může zlepšit náš spánek tím, že snižuje stres, úzkost, deprese a bolest, které mohou narušovat náš spánek. Je to velmi účinná technika, která zajisté může zlepšit naši biologickou hodinu posilováním našeho usínání a probouzení

Technologie nám mohou pomoci meditovat před spaním nebo během spánku. Jednou z nich mohou být všemožné meditační aplikace, které nabízejí různé meditační programy, cvičení a zvuky pro různé účely a úrovně. Například můžete použít meditační aplikaci k poslechu relaxační hudby, průvodce dechem nebo progresivní relaxace před spaním. Nebo k poslechu hypnózy, afirmací nebo binaurálních beatů během spánku.

Dále existují meditační headsety, které se nosí na hlavě a snímají mozkové vlny pomocí elektrod. Podobné zařízení vám umožňuje kontrolovat a ovlivňovat váš mozkový stav pomocí zvuků nebo vizuálních podnětů. Například můžete použít meditační headset k poslechu zvuků, které se mění podle vaší úrovně relaxace nebo soustředění před spaním. Popřípadě k poslechu zvuků, které se synchronizují s vaší spánkovou fází během spánku.

Omezte elektroniku

Ironicky je pro lepší spánek zcela nejideálnější odprostění se od technologií. Elektronická zařízení, jako jsou počítače, telefony, tablety nebo televize, mohou narušovat náš spánek různými způsoby. Mohou vydávat již zmíněné modré světlo, které potlačuje naši produkci melatoninu. Vydávají hluk, který nás ruší nebo probouzí. Mohou vyvolávat stres, úzkost nebo vzrušení tím, že nás zapojují do práce, sociálních médií nebo zábav. 

Zdroj: Shutterstock

Diskuse ke článku 6 způsobů, jak využít technologie pro lepší spánek

Žádné komentáře.