CDR.cz - Vybráno z IT

Jak více optimalizovat pro dotek? Acer se zamyslel a prohodil touchpad s klávesnicí

Acer Aspire R7 - úvodní foto
Acer představuje zařízení, které spojuje výhody notebooku, tabletu či dotykového all-in-one. Jde o základnu notebooku s prohozeným touchpadem a klávesnicí, na níž je 15,6" displej pohyblivě připevněn na revolučním držáku se dvěma klouby.

Počítačů spojujících více zařízení do jednoho se na trhu objevuje nespočet a většinou se jedná o přístroje, které kloubí mobilitu placatého a lehkého tabletu spolu s efektivním psaním na přídavné hardwarové klávesnici. Setkat se také můžeme s otočným kloubem displeje a několika dalšími koncepty.

Acer se ale vydal svou vlastní cestou a přišel tak s velmi zajímavým a šikovným držákem displeje "Ezel", který je polohovatelný a zároveň dostatečně stabilní při dotykovém ovládání displeje. Jeho upevnění zajišťuje dvojice kloubů, kde jeden kloub je na základně počítače a druhý drží displej. Takovéto řešení pak umožňuje poměrně zajímavé kousky. Snadným pohybem můžete displej otočit zády k vám a přítlačením sklopit nad klávesnici, čímž vznikne v podstatě dotykový (za to ale těžký) tablet. Displej si také můžete přitáhnout blíže k vašim očím nad klávesnici a notebook pak bude připomínat spíše all-in-one počítač.

Acer Aspire R7 - img1Acer Aspire R7 - img2

S inovativním držákem přišla ale velká a nevídaná změna – touchpad byl prohozen s klávesnicí. Při jeho ovládání tedy musíte natáhnout ruce přes klávesnici a držet je ve vzduchu, jelikož by vaše dlaně mohly nechtěně stisknout některé klávesy. Používání touchpadu zde ale nebude díky dotykovému displeji tak časté, jako u běžných notebooků. Samotná klávesnice je bíle podsvícena a sahá až na samý spodní okraj základny, čímž budou vaše dlaně při psaní pohodlně položeny na stole.

Polohovatelný displej má úhlopříčku 15,6 palce, je multidotekový a zobrazuje FullHD rozlišení (1920 x 1080 pixelů). Operačním systémem jsou pro dotykové ovládání výkonného stroje asi nejvhodnější Windows 8. Uvnitř hliníkového unibody těla běží svižný dvoujádrový procesor Intel Core i5 s taktem 1,8 GHz tiše spolupracující s operační pamětí o velikosti 4 GB (max 12 GB). Úložiště je volitelné mezi klasickým plotnovým diskem s kapacitou 1 TB a rychlejším SSD diskem o velikosti 256 GB. Grafický výkon obstará dedikovaná grafika nVidia GT 750M a pomocí HDMI výstupu ho můžete přenést i na větší obrazovku či televizi.

Acer Aspire R7 - img4Acer Aspire R7 - img5

Mimo konektoru HDMI nabídne levá strana Aspire R7 ještě dvojici USB 3.0 portů, audio/video port a také univerzální konektor, ze kterého za pomoci redukce vytvoříte VGA či USB port a také třeba Ethernetový vstup internetu. Na pravé straně odhaluje svoji zdířku čtečka paměťových SD karet, vedle ní konektor USB verze 2.0, a pak už jen síťový konektor pro napájení. Bezdrátová připojení zastupují Wi-Fi a Bluetooth. Chlazení je u Aspire R7 řešeno kvůli vysokému výkonu komponent aktivně, tedy za pomoci větráčku, jehož výdechy jsou po obou stranách zadní hrany notebooku.

Acer Aspire R7 - img3

Hodí se také zmínit, že Aspire R7 nabídne kromě špičkového výkonu a širokých možností využití také kvalitnejší zvuk technologie Dolby Home Theater se čtveřicí 8W reproduktorů.

Operační systém Windows 8
Displej 15,6" IPS, multidotekový
1920 x 1080px, FullHD
Procesor Intel Core i5, 1.8GHz, dvoujádrový
Operační paměť 4 GB (až 12 GB)
Grafická karta nVidia GT 750M, 967 MHz
Úložiště 1TB HDD nebo
256GB SSD
+ čtečka SD karet
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 3.0
2x USB 3.0
1x USB 2.0
HDMI
Univerzální konektor
Audio 4x 8W reproduktory (Dolby Home Theater)
3,5mm jack
Rozměry 37,7 x 25,5 x 2,8 cm
Hmotnost 2,4kg
Dostupnost Červen 2013
Cena 35 000 Kč

Pokud vás tento hybridní kříženec mezi notebookem, tabletem a AiO zaujal, můžete si ho pořídit za cenu 35 000 Kč. Otázkou zatím zůstává, jak bude použití "Ezel" kloubu fungovat v praxi, a také to, jestli vydrží každodenní namáhání při manipulaci s notebookem. Na americký trh přijde Acer Aspire R7 zhruba v polovině měsíce května, v České republice bychom mohli jeho příchod očekávat na začátku června.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak více optimalizovat pro dotek? Acer se zamyslel a prohodil touchpad s klávesnicí

Úterý, 7 Květen 2013 - 12:40 | Tomáš Bohuněk | Vysouvání by určitě bylo fajn, ale bylo by celkem...
Úterý, 7 Květen 2013 - 12:35 | peca | Chápu, jak je to myšlené, ale displej to k očím...
Úterý, 7 Květen 2013 - 12:08 | Tomáš Bohuněk | Je to myšleno za předpokladu, že displej lehce...
Úterý, 7 Květen 2013 - 12:07 | Tomáš Bohuněk | Když jsem si v recenzi Samsungu 900X (http://cdr....
Úterý, 7 Květen 2013 - 10:37 | peca | "Displej si také můžete přitáhnout blíže k...

Zobrazit diskusi