CDR.cz - Vybráno z IT

Activision odkoupí tvůrce Candy Crush za 5.9 miliardy dolarů

Candy Crush Uvodni
Málokomu by asi unikla celosvětově hraná hra Candy Crush. Minimálně uživatelé Facebooku nejspíš znají/zažili spamující notifikace od některých přátel. Inu, tvůrci této oddechovky, King.com, byli odkoupeni Activisionem za neskutečných 5.9 miliardy dolarů.

Podobné novinky nejsou lehce stravitelné, dáme si tedy chvilku odpočinku, který využijeme k rychlé rekapitulaci podobně velkých transakcí ve videoherním průmyslu. Nejčerstvějším příkladem je odkoupení studia Lucas Arts, které dost možná znáte díky Star Wars, společností Disney, která za něj dala 4 miliardy dolarů. To je pořád o 1.9 miliardy méně, než cena, za kterou koupil Activision Kings.com.

Dále tu máme odkoupení Mojangu, to byste naopak mohli znát díky indie hře Minecraft, kvůli které utratil Microsoft 3.9 miliardy dolarů, jen aby mohl vlastnit zmíněnou značku. Vzpomenout si můžeme také na to, jak si Facebook pořídil Oculus Rift za 5.5 miliardy dolarů... vlastně zapomeňte na to, ze všech těch přirovnání a financí se točí hlava ještě více.

Jednou z prvních otázek, která jistě napadne každého zvídavého čtenáře je, proč společnost, která vlastní tituly jako Call of Duty, Destiny, Warcraft, StarCraft, Skylanders aj. odkupuje zrovna tvůrce Candy Crush? A důvod je vlastně poměrně prostý - ačkoli je Activision jednou z největších "šelem" na poli PC a konzolí, tak v oblasti mobilních platforem má jen malé slovo. Odkoupit tedy špičku App Store hierarchie je dobrým krokem, jak si takový vliv získat.

Candy Crush 3Candy Crush 4

I když vše zdánlivě vypadá růžově, tak se najde spousta skeptiků (oprávněně), kteří se bojí, že King.com měl zkrátka štěstí a podobnou magii již nebude schopné opakovat. King.com díky Candy Crush vydělalo v loňském roce 2.4 miliardy dolarů, z čehož 661 milionů dolarů byl skutečný profit. Za předpokladu, že se čísla v následujících letech nezmění, bude Activisionu trvat několik roků, než se mu vložené peníze vrátí.

Jestli se skutečně bude jednat o lukrativní investici nebo o pošetilý krok z chamtivosti, se dozvíme až v budoucnu. Zatím se můžeme akorát snažit násilím zavřít naše ústa, která jsou stále dokořán. 

Vše by mělo být oficiálně sjednané do jara příštího roku.

Zdroje: 

Pavel Vevera

Členem redakce inGamer.cz byl od samotného založení v roce 2012. Původně působil jako multisekční redaktor, přispívající jak články, tak video tvorbou, nakonec se však ustálil na textech. Jako externista od 1. ledna 2014 pokračuje v rámci herní rubriky CDR.cz, kam se redakce i část obsahu inGameru přesunula.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Activision odkoupí tvůrce Candy Crush za 5.9 miliardy dolarů

Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 11:10 | Mali | No vzasade si koupily prava na pouzivani skinu a...
Středa, 4 Listopad 2015 - 12:15 | Dizz | Dle meho odhadu je Candy Crush uz davno za...

Zobrazit diskusi