CDR.cz - Vybráno z IT

Adobe Flash Player definitivně přestal fungovat na Windows 10

Už v roce 2017 společnost Adobe ohlásila blízký konec jednoho z nejslavnějších internetových přehrávačů. Flash oficiálně skončil 31. prosince 2020, avšak systémy se ho zbavují dodatečně ze všech zákoutí.

Ve zlatých devadesátých let, kdy se tvořily první webové stránky, byl Adobe Flash ohromnou inovací. Tato multimediální softwarová platforma se používala k produkci animací, bohatých internetových aplikací, desktopových aplikací, mobilních aplikací, mobilních her a videopřehrávačů webového prohlížeče. Ke zobrazování tohoto obsahu na počítači se používal přehrávač Adobe Flash Player.

YouTube jednu etapu svého života využíval Flash k přehrávání svých videí a v té době se nikdo nemohl vyhnout flashovým hrám, miniaplikacím, protože tato platforma zažila svůj obrovský rozmach. Až tak, že stala zranitelná - ukázalo se, že je plný chyb, které by se daly zneužít. Těchto chyb za ta léta narůstalo, a tak přišlo HTML5, které funguje přirozeně bez dodatečných doplňků a využívá se prakticky všude, od videa, 3D hry na webových stránkách i v internetovém bankovnictví. 

Společnost Adobe ve spolupráci s technologickými giganty plánuje ukončit podporu Flash Playeru již několik let, nyní se tyto plány podařilo zdárně dokončit. Aktualizace systému Windows 10, která má Flash Player definitivně vypnout, nemá vliv na žádné programy třetích stran a doplňky prohlížeče Chrome nebo Edge, ale i tak se Microsoft a Google snaží o odebrání doplňku Flash ze svých webových prohlížečů a vypnout jej všude natrvalo.

Pokud se pokusíte otevřít obsah Flash Player ve Windows 10, systém automaticky zablokuje obsah a zobrazí se varovná ikona, viz níže. Jejím nakliknutím otevřete varovnou stránku, ve které je zřetelným způsobem vysvětlen konec životnosti aplikace Flash Player. Adobe samo doporučuje software Flash Player ručně odebrat.

Flash Playeru spatřila světlo světa 1. ledna 1996. Vývojáři jsou dlouhodobě nabádáni, aby přešli na HTML5, takže obsahu založeném na platformě Flash naštěstí mnoho nenajdeme, i když některým nebude po chuti svůj obsah přepisovat na novou platformu. Už teď existuje možnost emulace, ale je to vůbec k něčemu, když už Flash nikdo nepoužívá? 

Umělci mohou vytvářet grafiku a animace Flash pomocí programu Adobe Animate, tedy dříve známý jako Adobe Flash Professional. 

Zdroje: 

Jiří "Sirik" Vlach

Redaktor CDR/DIIT. Když nepíšu sem, natáčím na Youtube kanál, zmíněn níže a když ani tam nejsem, tak buď prokrastinuju, nebo se o někoho starám. ;)

Mafia pod lupou TV | Youtube

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Adobe Flash Player definitivně přestal fungovat na Windows 10

Pondělí, 25 Leden 2021 - 17:12 | Robin Seina | A bude ještě fungovat přehrávání souborů *.swf?
Pondělí, 25 Leden 2021 - 12:32 | PeZa PeZa | Doby kdy na Atari/Comodore jednodussi hra mela 8-...
Pátek, 22 Leden 2021 - 10:38 | WIFT | Sranda byla, že já se snažil dostat Flash z...
Pátek, 22 Leden 2021 - 09:10 | JML | Jenom taková drobnost, v článku se vzpomíná co...

Zobrazit diskusi