CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Adobe končí s Creative Suitem, nyní už jen Creative Cloud + 5 mýtů nejen o novém Photoshopu

Odkdy dělá CDR PR Adobe? Resp. nikde jsem si nevšiml označení reklama.

Je krásné jak růžově jste to popsali, velké množství lidí včetně mě naopak tohle licencování nasralo a rozhodně si novou verzi kupovat nebudu a doufám že nejsem sám. Těch pár let se starým CS vydržím a do té doby doufám konečně vyroste nová konkurence, kterou Adobe všechnu zabilo, nebo zjistí že přestřelili a vrátí se k rozumné politice.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

49,99 USD vs. 61,49 € tomu rikam business :( jako nabizi se bonusova otazka muze us uzivatel pouzivat Creative Cloud predplaceny v US v evrope? Muze si evropan objednat predplatne v US?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proc by to neslo? Jak myslis, ze jsem kupoval W8 v akci? Za evropske ceny? Nejsem blazen. Je treba ale najit vhodny proxy server v USA, coz je otazka peti minut ....
Otazka ovsem je, jak to dat v CR do nakladu, kdyz tam uvedes americkou adresu ..... ale asi v tom problem nebude, budes mit fakturu a tu si das do nakladu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To že to fyzicky jde neznamená, že je to legální... Mám pocit, že už u krabicových verzí mělo Adobe v licenci omezení, že se US verze nesmí v Evropě používat

V každém případé - i když pominu tento skvělý kurs USD - Euro, tak se to řadě lidí pěkně prodraží. Malí uživatelé neaktulaizují vždy na nejnovější verzi a vzhledem k cenám používali jednu verzi třeba 5 let. A teď si spočítejte, na kolik vyšla jedna krabicová licence a na kolik vyjde 5 let platit. a rázem jde o zdražení v řádech stovek procent!!!

Mimochodem - znám studia, kde se z bezpečnostních důvodů kritické počítače k Internetu připojovat nesmí. Mám to chápat tak, že nyní buď mají smůlu, nebo musí tato opatření zrušit? Nebo to lze řešit jinak?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Maji smulu. Bezpecnost firmy Adobe je prece dulezitejsi nez bezpecnost nejakeho pitomeho studia. A vubec, jak si to predstavuji, delat na adobe produktech veci, ktere adobe nemuze videt?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pocitam, ze to budou mit reseno jako microsoft, pomoci KMS nebo neceho podobneho. A vzdy to resi crack ze?:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A to je ten duvod proc uz nepujde koupit klasickou krabicovou verzi studia se prekotne do predplatneho nehrnula a tak holt krabice zrusi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvoje americke Windows 8 ale maji jednu nevyhodu - kdyz ti to bude nekdo kontrolovat, na jedinem dokumentu co k nim mas mas primo napsano, ze nesmis licenci pouzivat delsi dobu mimo uzemi USA a je urcena pouze pro US obcany.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to teda nevim, ja si cetl celou licenci k tomu a nic takoveho jsem tam nevidel. Mas nejaky odkaz?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No super, už vidím jak na našich slavných linkách poběží DTP cloudy... uáááá :-)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo napsat, že Creative Cloud nemá s cloudem nic společného :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je trend, který bude výhodný pro dodavatele software a nevýhodný pri uživatele. Firmy co jim business právě šlape do tohoto vlaku s chutí naskočí, ale sytém je to podobný, jako spotřební půjčky. A teď vůbec nejde o nějaké kopírování, ale o nákladech obecně.

Varianta classic: investuji nějakou horentní částku do SW a tím se stanu VLASTNÍKEM LICENCÍ. Za rok, dva to mohu zopakovat. Když se nedaří, nic se nekoupí, SW funguje dále. Když je firma dočasně v platební neschopnosti, SW jí funguje. Máte doma např PowerMaca G4 kvůli nějaké SCSI mašině a APS 5 tam stále funguje, legálně bez problémů. Často můžete liceci prodat jiné osobě po odaktivaci a odinstalaci.

Zamračená varianta: Jsem vlastníkem ÚČTU, mohu si pronajmout licenci. Když se daří, není problém to uplatit, když se něco zadrhne, jsem po vypršení předplaceného období v háji. Software se blokne a můj business končí.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

hmm. přeji adobe krásnou a pěkně bolestivou smrt. pěkně pomaloučku vykuchat, spálit pošlapat, zničit..... je mi jedno jak, hlavně ať dou do ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že Adobe CZ začalo pumpovat peníze do PR článků. Navíc neoznačených - ty bývají dražší....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O PR článek se nejedná, jen jsem chtěl na rozdíl od jiných článků poukázat i na klady. Nový styl licencování se nemusí všem líbit, nicméně mnohým může vyhovovat a jiným možná ne. Proto je zde prostor pro diskuzi. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vyhovovat to nemůže nikomu protože to předplatné pro většinu vyjde dráž než kompení trvalá licnece! Většina studií které dělají tisk používá balík CS design a ten vyjde na 32000,- v té ceně je Photoshop,indesign,akrobat a ilustrator a předplatné na dva roky přijde na 36000! Když jsem byl asi před půl rokem na předvadečce Adobe tak z celého sálu grafiků se nepřihlásil nikdo kdo by předplatné používal nebo to tom uvažoval každý kdo umí do pěti napočítat si spočítá že je to finančně nevýhodné možná je to trochu výhodnější pro ty co si kupovali kompletní balík každé dva roky, ale pro většinu grafiků je to předražený!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Aha takže se jedná o profesionální nestranní a vyvážený článek. IoL sem se pobavil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Promiňte, ale pokud mám věřit, že se v tomto článku nejedná o nepříliš dobře skrývaný PR a co víc tomu co píšete i sám věříte, tak vás musím považovat za člověka poněkud naivního, který snadno skočí na kdejaký špek jen když se mu pěkně vymaluje.

Nové licenční podmínky a celý slavný Creative Cloud je výhodný jen pro málokoho, včetně velkých grafických studií.
I když nakonec nejspíš značná část firem, které programy CS (nyní nově CC) nutně potřebují ke své činnosti, na nové podmínky přistoupí, bude to pouze z nouze, rozhodně ne proto že by jim tato změna byla vhod. Ti, kteří budou moci, zůstanou co nejdéle u stávajících verzí. I potom si je jistě mnozí rádi ponechají jako nouzovou alternativu do budoucna.

Zároveň však zesílí snahy, nejen u amatérů, soukromníků a malých studií, o nalezení použitelných alternativ. Zároveň snad také zesílí finanční i vývojářská podpora alternativních programů. Alespoň tohle snad bude pozitivní stránka celé věci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K jednotlivým bodům:
1. Zákazníci uvažují zcela logicky. Je to jednoznačně chyba Adobe, že cpe buzzword Cloud, kam nemá.
2. Kdypak asi Adobe odstaví aktivační servery pro staré verze?
3.,4. Smlouvu jsem nečetl, ale Adobe by byla asi první firma provozující úložiště, která si nenárokuje u ní uložená data. Pokud je to tak, tak je to asi jediný pozitivní bod. Jestli o data zákazník přijde nebo ne, nemá cenu řešit. Data si má zálohovat. Jestli bude mít jen jen jedinou kopii někde v Internetu tak by si o ně naopak zasloužil přijít.
5. V článku se píše, že nové funkce budou implementovány kontinuálně. Tím jde nějaké verzování do kytek. Bod má na mysli asi jen historické verze.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano to je velmi presne, hlavne 1 bod.
Pokud vim, tak aktivacni servery jiz odstavili a vydali upgrade, ktery je nepotrebuje, ale to se bavime myslim o CS2 nebo tak neco.

Jeste muze prijit jina zakernost, nekompatibilita formatu, to je taky mozna zbran.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Servery odstavili jen pro CS2. Místo toho si zákazník musí stáhnout upravenou verzi, která aktivaci nevyžaduje. Ale je ochuzená o některé věci, jako např. češtinu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

U Adobe pocitaji spatne, pro EU zakazniky se jedna o zdrazeni a to dokonce i tehdy, kdyz zakaznik nechce updatovat a mit 5lte starou verzi, tak je upne v knedli zeano ;-)

Muj kamarad spocital, ze je to zdrazeni o 20% proti tomu, co mel doposud, pokud chtel byt up-to-date. Pokud ne, tak je to jeste drazsi.

Adobe ted naopak nemusi inovovat vubec, predtim museli vydavat nove verze a donutit zakazniky, aby si je koupili, ted nemusi NIC, protoze si je kazdy rok proste koupit MUSI.

.... no nic, ja stejne pouzivam Gimp takze no stress, ja se jen smeji z linuxu.

Adobe si je mozna jista svoji neotresitelnou pozici, ale ma silneho konkurenta CS6 ... lide tam zustanou, co jen to bude mozne a pak se uvidi, podle me Adobe bude muset zlevnit. Kurz 1$=1e + DPH uz je jen tresnicka na dortu, ktera dokaze totalne nasr*

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přestože Gimpu fandím, tak konkurentem bohužel ve většině případů není. Za prvé poněkud ustal jeho vývoj a hlavně neumí vcelku zásadní věci. Například práci v barevném prostoru CMYK atp.
Pevně věřím, že se to brzy změní, bylo by to potřeba jako sůl

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je fakt že ten chybějící CMYK je vnímán v DTP jako mínus, na druhé straně dnes už asi nepotkáte RIP který by nedokázal regulérně schroustat RGB data. Takže jak to bylo před lety, že když zákazník dodal data v RGB tak se automaticky volal k tisku protože to někdy lezlo flekaté jak hyena, to už dnes vůbec neplatí (pokud samosebou někdo v řetězci zpracování není velký frajer a nehoní profily :-) A naopak, třeba soudobé vícebarevné plotry dokonce mají mnohem raději RGB data, protože dokáží víc vytěžit barevný prostor než z CMYKu.
Osobně se mi tohle plánované předplácení vůbec nelíbí, takže tajně doufám že se to někde zadrhne, nejlépe na masivním odporu uživatelů, ale to bych byl moc velký idealista :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Není to tak docela jednoduché. Spousta mašin a ripů sice žere RGB data, ale grafik tím ztrácí kontrolu nad výsledkem, pokud tedy není osobně přítomen. Zde jde zejména u předtiskovou přípravu fotografií. Vzhledem k tomu, že velká část gamutu (s/Adobe)RGB se nevejde do CMYKu, pak vůbec není možné vyhodnotit a dokorigovat výsledek, když se nemůžeme podívat co s tím převod udělal. Většina lidí od ripu tohle neřeší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, i samotná tato maličká oblast DTP by stála za diskuzi ale už bychom byli moc OT :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

I kdybych souhlasil s tím, že dnes už ve CMYKu dělat nebudu, tak mraky podkladů v něm zkrátka udělané jsou a GIMP je ani neotevře, abych je do RGB převedl... Zkrátka při práci s ním se naráží často na problémy v úplně základních operacích, že opravdu pro Photoshop není konkurencí (stejně jako Inkscape pro Illustrator). A je to velká škoda

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Plně s vámi souhlasím. Nicméně řeč není vůbec o konkurenci, toliko o případné alternativě, kterou může být koneckonců i Corel G suite...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já se musím adobe zastat.

Dlouho jsem váhal, zda si předplatné pořídit (za 36 EUR, vlastním photoshop CS6), ale jsem z něj naprosto nadšený. Nikdy bych si normálně nepořídil třeba illustrator a nakonec jsem překvapen, jak často ho používám.
Taky se mi moc líbí adobe muse. Dřív jsem měl webovky ve wordpressu, ale přešel jsem na muse - tvorba obyčejného webu už snad nemůže být snazší - navíc jsem byl velmi překvapen s podporou - registroval jsem se do beta programu pro muse a koukal jsem, jak adobe naslouchá zákazníkům. Téměř vše, co lidé požadovali jako nové funkce, se objevilo v nové verzi.
Chápu, že pokud někdo užívá jen Photoshop, tak se mu to nevyplatí, na druhou stranu když má člověk k dispozici i ostatní software, tak ho pravděpodobně dříve či později využije stejně.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, to mu říkám výhodná koupě.
Problém není v tom, že pro někoho může mít tohle licencování smysl, ale v tom, že Adobe totálně zazdilo profi komunitu, kterou surově tlačí do nevýhodného pronájmu softu a nedává žádnou alternativu majitelům, který vlastní některý balík CS a jejich podnikání je na něm závislé. Konkrétně pro mně to znamená podstatné zvýšení ceny a nemožnost projít ke konkurenci, protože ji Adobe zničilo. Takže jak napsal někdo přede mnou, přeji akcionářům a vedení Adobe, aby pořádně narazili.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Licenci na Photoshop ani jiné z balíku nevlastníš, ale máš jí zapůjčenou na předplacené období. To je ten rozdíl oproti koupi, kde bys jí měl na vždy.

Ale budiž, zřejmě patříš mezi cílovku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problém není, že existuje Adobe Cloud. To je služba a licencování, které některým zákazníkům vyhovuje. Problém je, že už je JEN Cloud.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Cena předplatného, dostupnost produktů, různá omezení, licence apod. se mohou měnit. A je zjevné, že Adobe své pozice využívá a podmínky zpřísňuje a ceny tlačí nahoru. Není důvod se domnívat, že tento trend nebude pokračovat.

Nedovedu si představit, že bych dělal pracovní věci v něčem, kde nebudu mít jistotu, že to za pár let mohu za rozumných podmínek otevřít a pokračovat v práci (nějak to zase použít, dělat tam změny apod.). Převod do konkurenčních formátů je většinou nereálná. Těžko si představit, že bych knihu v InDesignu převedl do jiného formátu, který vše zachová a půjde editovat. Největší úspěch by byl asi se starší verzí InDesignu, pokud nebudu používat žádné novinky. PDF nelze rozumně editovat. Obdobně nějaký návrh ve Photoshopu s mnoha vrstvami, efekty apod. Nebo vektorové návrhy v Illustrátoru apod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.