CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Akcionáři Twitteru žalují Muska, porušil 50 let starý zákon pro cenné papíry

Tomu chlapovi by díky mOvcím prošlo i pojídání batolat v bílý den na Time Square, takže nějak nevím, co žalující strana sleduje? Prachy z něho nevytřískají a za podstatně větší prohřešky mu orgány dozorující burzu nic neudělaly....... kecám. Dostal pokutu a musel slíbit, že přestane blinkat ty svý hemzy, když udělal trestnou kulišárnu u Tesličky (už si nepamatuji podrobnosti, ale myslím, že nějakou úvahou, že Teslu někomu prodá řádně zahýbal akciemi, přitom to nebyla pravda a žádné jednání o prodeji nevedl).

No jsem zvědav. V podstatě jakékoliv příkoří, které nastane Muskovi mi rozjasní den :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zákony tam mají, soudy nejspíš také. Nevím proč se tomuto incidentu věnuje tolik pozornosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože je to jeden z nejbohatších lidí na světě a v posledních letech i nejviditelnější?
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale aj pre ine dovody.

Twitter je znamy svojvolnym rozhodovanim o spravnosti chovania autora a blokoval hromadne aj politicky nevhodnych ludi. To robil aj FB, Google a ine vplyvne spolocnosti.

Musk by sice v spravnej rade mohol zacat navrhovat (vlastne) zmeny, ale kedze media papagajuju rovnaku zadanu temu, tak by sa tymto kontroverznym navrhom nevenovalo dostatocne mnozstvo pozornosti. Aj ked jeho "vlastne" zmeny, nemusia byt hned tie spravne, ale mozu ist proti srsti ludom v spravnej rade, a publicita ich rozhodnutia by im prekazala.

Musk nielen, ze odmietol vstup do spravnej rady zo spominaneho dovodu (v clanku), ale oslovil dalsieho vplvyneho akcionara na spolupracu. Toto sposobilo dalsi jemny narast akcii Twitteru. Akcionar ale odmietol spolupracu a akcie Twitteru zacali vyrazne klesat, a toto sposobilo problem vsetkym... pokles hodnoty. Dalsi drobni akcionari, ale za tieto straty prave vycitali spravnej rade.

Do toho ale hned vysla sprava, ze jeden zo spravnej rady zrazu ziskal nad 10.25% akcii (rychlo prikupoval padajuce akcie, aby spomalil padanie akcii). Strach je predzvestou ich padu.

Kedze tlak a potencialny pokles hodnoty twitteru a riziko resp. strach, ze si Musk prikupi (po zlave) dalsie velke mnozstva akcii ho narychlo obvinili z porusenia stareho zakona, ktory rychlo ich pravnici vyhrabali. S medializaciou tohto uz nebol problem a pokusaju sa z Muska urobit porusovatela zakonov, pricom nic "vazne ohrozujuce" mu z tohto porusenia nehrozi. Sice si zo spravnej rady vytiahli take to steblo, ktoreho sa mozu drzat, no nevidia, ze sa topia sami - ich chovanim si priviazali dalsi kamen k noham.

Nielen ze tieto spolocnosti stratili velke mnozstva zakaznikov (na FB dokonca ku koncu minuleho roku zaznamenal prvy pokles: t.j. pokles narastu novych zakaznikov voci rastucemu trendu odchadzajucich zakaznikov), dokonca svojim spravanim umoznili vznik velkeho mnozstva alternativy. V tejto situacii uz kazde oficialne vyjadrenie sposobuje len pozdrzanie padu akcii, ktore su vyrazne nadhodnotene. Staci, aby znama osobnost na ten ich strach sliapala - rozhodnutia uz urobia sami.

Este sa zabuda, ze jeden dost velky akcionar (zo Saudskej Arabie) tychto velkych spolocnosti, ktoremu uz nemaju co ponuknut a hrozi, ze sa na zaklade zmeny smeru trhu, rozhodne predat padajuce "*ovno", co sposobi nebyvaly pokles hodnoty tychto firiem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"porusenia stareho zakona, ktory rychlo ich pravnici vyhrabali"
na americkém trhu cenných papírů platí regulace dlouhodobě, a EM ji neporušil poprvé. Zákony platí pro všechny!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zákony platí pro všechny, ale jestli byly porušeny rozhoduje soud.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jako? Soud rozhoduje až v konečné instanci. Před tím vede vyšetřování a vznáší obvinění dohled nad trhem - regulátor - Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států
viz. např. https://byznys.hn.cz/c1-66494980-sef-tesly-elon-musk-celi-kvuli-tweetu-o...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ha ha ha :) po 10-tich mesiacoch je to fakt zabava citat take komentare.
"EM ji neporušil poprvé."
Teoreticky ano, ale nikto ho neodsudi, pretoze velke spolocnosti robia rovnake svinstva v este vacsom rozmere.
Je pekne vidiet, ako im zverejnil vsetky tie "statne" a "demokraticke" dohadovacky s velkymi firmami za ututlanie pravdy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jednom případě: Když někdo v USA zaplatí za mimosoudní vyrovnání, pak není souzen, protože trestem je pro něj ten flastr, který musí zaplatit. To snad nemůže být tak těžké pochopit.
Ve druhém případě se žalobci nepodařilo prokázat Muskovi úmysl a doložit způsobenou škodu: "Na jednu stranu předsedající soudce uznal názor protistrany, že Muskův krok byl lehkovážný, zavádějící a manipulativní. Na druhou stranu bylo hlavně na žalobci dokázat, že šlo o jasný úmysl a také prokázat, že existovala přímá spojitost mezi osudným prohlášením a finanční újmou kvůli propadu akcií Tesly."
Svými výroky Musk poškozuje především drobné investory Tesly. Pokud máte poznatky, že "velke spolocnosti robia rovnake svinstva v este vacsom rozmere", pak by to americké žalobce určitě zajímalo, protože se před velikostí společnosti nezastaví - viz např. Enron.
Podle toho "im" máte dost zjednodušené vidění světa. Kdo jsou to "oni"?
No, a z toho odhalování "pravdy" zbylo po půl roce jen další muskovo velkohubé plácnutí do vody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za třetí reagovali tak rychle a silně, že to skoro vypadalo, jako by to na něj měli už připravené a byli sehraní a domluvení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vám už jen zbývá zjistit, kdo to řídí? Ilumináti, Soroš, ještírci, ... ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čihák

Ale teď vážně. Mezitím se odkrylo, že vláda spojených států a její tajné služby dávají sociálním sítím instrukce, aby banovaly toho, kdo jim odporuje. Zprávy o tom už mají dílů jak Dallas a novyny se už ani nenamáhají o tom informvat, protože toho bylo tolik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Noviny stále informují o tom, že někdo odporuje vládě/vládám. Problém je, že mnozí i naprosto bez jakých koliv věcných důkazů, ale takové to informování se jim zase nelíbí. Protože jde o kampaň, etc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte že se dočkáme i nějakého vyjádření druhé strany, nebo se dočkáme moderní žurnalistiky psaní polopravd, které mají ovlivnit nálady společnosti bez ohledu na realitu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo je ta "druhá strana"? Musk? Ten se vyjadřuje na vlastním kanále naprosto nezadržitelně. A to i k věcem, do kterých mu nic není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.