CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Alternativa pro Continuum? MaruOS jako androidí telefon s Debianem na monitoru

Tak continuum funguje snad taky tak, ze na telefonu zustane WM ne? Osobne continuum povazuju za docela velkou blbost, jelikoz bezi na armu a nepobezi tam plnohodnotny OS, ale tak aspon jsou tam plne officy a tak a nejak se to aspon snazi tvarit jako pokrokova vec, ikdyz blbost ..... jiste teda netreba vykladat, co si myslim o tomhle a jaky zivotni cyklus to asi ceka ... nejak mi unika ta vyhoda pusteneho oklesteny arm linuxu v nejake virtualce na androidu, kde nebude patrne fungovat zadna akcelerace atd a to nemluvim o cilove skupine asi tak 10 lidi, kteri si to mozna poridi ... maximalne jako "geekovina" a pujde v tom rozjet mozna, kdyz moc, tak terminal .... coz hadam, ze na androidu jde taky (i na pripojenem monitoru), akorat k tomu nemusi clovek tahat dalsi bastl.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

"... nejak mi unika..."

No tomu se tu nikdo nediví. ;)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

to ze continuum na win10 je na nic, protoze tam nepustis desktopove aplikace, ale jen metroidni je pravda, ovsem to je problem microsoftu, protoze reseni MaruOS je takove ze jde o regulerni desktopovy system s regulernima desktopovejma aplikacema na regulerni praci...

- arm linux neni oklesteny, jedna se o plhodnotny desktop system
- nebezi ve virtualu, ale v kontejneru, tedy nad totoznym jadrem a s totoznym pristupem k hardware
- rozjet tam pujdou desktopove verze firefox, libreoffice, gimp. kodi/xmbc, atd, resp. vsechen opensource software v arm verzi, podobne jako na Rapsberry Pi...

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono i pro to continuum je uz vetsina noveho SW psana v novem API, ale jo, je to na hovno. Ceka se na surface phony s x86 a plnym knedlikem.
Tak arm linux je samozrejme oklesteny o vetsinu ovladacu, vetsi sw neni psana s ohledem na arm a podobne. Proste nebude to tak jednoduche jak linux pro x86, a to ne, ze by desktopovy linux na x86 byl nejaka slava. Cimz se potencialni zajemci smrsknou jeste exponencialni radou, s pripoctenim androidich hazarderu se furt nejak dostavam k celkovemu cislo 10ti potencialni "zakazniku" tohoto systemu:o)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ovladače si můžeš dohrát (jako moduly nebo je dát do jádra a překompilovat). Jinak opravdu doporučuju mrknout se třeba na to Píčko / raspbian - jede tam normálně prakticky veškerý software, který je dostupný ke kompilaci, jedinou brzdou je výkon a množství paměti, jiank tam není oproti Debianu na x86 žádný rozdíl. Chápu, že pro člověka, který viděl jenom WinRT a continuum, to může být do jisté míry šokující, ale budeš se s tím muset srovnat. :-)

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Neuc orla litat .... byl velky problem sehnat upravene zdrojaky pro ARM pro USB wifi dongl. Prakticky veskery SW ale neni ani zdaleka veskery SW, ale ano, tech zakladnich 10 linuxovych programu + shell tam jede, to jo. Akorat nevidim duvod, proc to mit v telefonu. Vzdyt ono, co si pamatuju, tak slo na rootnutem lagroidu se normalne prihlasit na konzolu, nainstalovat zakladni balik utilit a clovek mohl valit .... jiste i nejaky xserver by sel a na tom pustit nejaky firefox .... a zvlaste diky tristni rychlosti v tom nevidim absolutne zadny zazrak. Dokazu si predstavit vyuziti u x86 atomu a plnotucnych windows v mobilu ..... mozna kdyby tam byl linux, tak tech par lidi, co tomu holduje na desktopu, proc ne. Ale nejaky pomaly debian na armu, prosimte ....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Musíš srovnávat "univerzální" aplikace (by MS) a to, co je k dispozici pro Debian / ARM. Tam bych si dovolil tvrdit, že je ten Debian opravdu řádově lepší. :-)

Co mi na tom vadí principiálně nejvíc je nucení fullscreen režimu u MS a nutnost napsat všechny aplikace úplně znovu od píky. Já když pracuju, tak mám otevřených hromadu oken, mám je nějak naskládané a funguju. Když si představím že bych měl nuceně provozovat browser, email, terminál, Skype a třeba nějakou další aplikaci s vynuceným fullscreenem, tak to podle mě musí být pěkná ergonomická katastrofa. To se na mě nezlob, ale zlaté LXDE s Debianem na ARMu.

Dnes bych to na svém telefonu nechtěl - zejména 2GB RAM jsou na to málo, ale u telefonů to roste hrozně rychle nahoru. Ne že bych to v budoucnu nějak vyhledával, ale až přijde ta doba, že to výkonově utáhne, tak logicky nastane otázka proč bych měl nosit notebook, když to stejné zvládne telefon a nabídne plný desktop. V práci i doma mám monitor, myš a klávesnici. Ale se současným přístupm MS to na jejich platformu rozhodně nevidím. :-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak to uz jsi nejaky ten patek pozadu. Univerzalni aplikace nemusi byt fullscreen ....... ale nebyl by to microsoft, kdyby zas nedojebal to, ze v desitkach defacto zadna neni fullscreen, coz je totalne napicu treba u tabletu. Jeste bude treba doladit. Ale univerzalni aplikace nejsou jenom o dotyku. Je to o tom, ze je to nove a bezpecne API, nemusis se bat aplikaci stahnout a nainstalovat, bude vzdy v sandboxu, je tam jednotny obchod atd. Uvadim priklad total commander .... nikdy si ho nekoupim, abych musel nekde lozit na nejake stranky, posilat nekam penize pres bankovni ucet, pak nekde ukladat licenci .... ale az to bude ve storu a koupim jednim kliknutim a bude to navzdy moje, tak proc ne?
V modern api neni problem udelat autocad, ale asi se to bude opruz pouzivat na telefonu:) Ale zas pak neni problem krom klasickeho mysoidniho frontendu udelat treba dalsi dva modely .... jeden pro velky tablet, kde roztahnes menu a umoznis ja nevim, treba tisk nebo nejake repozicovani, proste, co zvladnes prstem a pak jeste jeden uplne oklesteny GUI model pro telefon, kde to zjednodusi jen na prohlizeni. V tomhle ja vidim obrovsky potencial a defacto nevidim duvod dnes psat aplikace pod necim jinym.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Tím nucením fullscreen jsem myslel fungování v rámci současného continua. Že nemusí být fullscreen vím, ale proč do prčič nedali do continua normální desktop, kde bych těmi okny mohl šoupat po ploše?

A druhý fail je, že univerzální aplikace nejdou spustit na jejich v současnosti největší platformě - Windows 7. Kdyby to backportovali aspoň na sedmičky (a neříkej mi, že to nejde, celé metro je vlastně jenom velký sandbox, jsem přesvědčený, že při troše snahy by to šlo i na XPčka), tak by to konečně začalo být pro vývojáře aspoň trochu zajímavé, takto jdou spustit "univerzální" aplikace jenom na cca pětině všech desktopů, což je proti myslím 95% podílu win32 v tomto segmentu dost málo, o procentu zastoupení v mobilech se ani nemá cenu bavit.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ale to mas naprosto popletene, on existuje zcela bezplatny "patch/upgrade" pro W7, i W8, kde jedou univerzalni aplikace naprosto v pohode, takze to sis trosku nabehl:o)))
Jak to funguje na continuu, to nevim, ani jsem ty clanky necetl, pripadne mi to jako blbost, kdyz tam neni x86 CPU.
Osobne si myslim, ze "MS to mysli uprimne":) Ne, vazne, tah, ktery zacal s W8 byl proste genialni. S W10 to dotahl do konce.
+ pro uzivatele
a) bude mit bezpecne aplikace => extremni navyseni celkove bezpecnosti
b) bude moct aplikaci v pohode koupit
c) bude moct aplikaci provozovat na kazde platforme
d) ve finale muzou byt aplikace levnejsi

+ pro vyvojare
a) muzou aplikaci nabizet pro daleko vic platforem a vyvijet pouze jednu aplikaci
b) oslovi daleko vic lidi
c) diky jednoduchemu nakupu v obchode se aplikace legalne dostane k vice lidem => muze ji nabizet levneji

+ pro MS
a) zbavi se podpory starych windows, kdyz bude udrzovat jednu stale aktualni vetev, kde updaty budou zdarma (proto jsou taky updaty ve W10 defacto vynucene, ja to povazuju za spravne)
b) vydela procenta z prodeju aplikaci ve storu

Ja si nemuzu pomoct, ale princip jednech stale aktualnich windows (da se rict 'as a service') a univerzalnich bezpecnych aplikaci, bude vyhodny pro vsechny.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale ještě mi vysvětli, kde teda udělali soudruzi chybu, že to ještě všichni nepoužíváme, když je to tak výhodné. :-) Jestli jsi náhodou nezapomněl taky uvést mínusy toho řešení.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

"mínusy toho řešení" - a ty jsou?
Jinak nepouzivani vidim duvod v tom, ze desitky jsou jeste nedotazene, defacto nevysly jeste na mobily, neni to pro tablety, na desktopu to taky jeste potrebuje vychytat muchy a hlavne, hlavni boom prechodu zacne mesic pred koncem free upgradu, kdy zacnou opozdilci upgradovat:)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Takovou radost, že nám MS nechá sedmičky a nebude furt vnucovat upgrade, už nečekám...

Každopádně pokud budou uvažovat v MS jako ty - že je to vlastně všechno úžasné, tak aby náhodou postupně neostrouhali. Já vidím mínusy: uzamčení na platformě, uzamčení ve vývojových nástrojích, uzamčení v daných programovacích jazycích (proč nejde psát třeba v Perlu?), uzamčení v daných frameworcích (dají se dělat aplikace pro konzoli, nebo třeba v OpenGL / Vulkánu?), nemožnost jednoduchého skriptování (v notepadu něco napíšu a uložím a tak by vznikla moje jednoduchá univerzální aplikace) atd. Ale to jsou moje věci, je to subjektivní, nicméně očividně si v tom každý zatím najde mínusy, jinak by v tom už všichni dávno fičeli.

Proč nemáme všechny ty věci, co používám, zatím jako univerzální aplikace? Kde je univerzální FF, LO, Gimp, Thunderbird, 7-zip, git, Skype, PuTTY, Zoner, imgburn, TeamViewer, všechny ty VPNky, pspad, steam, ... Kolik z nich se kdy převtělí do "univerzální" aplikace? Možná tak to Skype časem přepíšou, ale to bude z výše uvedeního seznamu asi tak vše.

Ty třeba už používáš v nějaké větší míře "univerzální" aplikace? Které? Kolik sis jich koupil? A když ne, tak proč?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Na ty surface phony s x86 budete asi cekat hodne dlouho, kdyz intel mobilni cpu zarizl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, že málo RAM to zatím zabije. Na druhou stranu je to aspoň plnohodnotný OS, takže mi to dává trochu větší smysl, než continuum.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

V microsoftu jsou uplne na hlavu. Kdyby nacpali do telefonu plnohodnltny windows stejne jako do kterehokoliv tabletu za 1800 z tesca tak by spousta lidi chrochtala blahem. Stacila by jedina vec. Aby zarizeni na vystupu prez kabel ukazovalo normalni desktop a na integrovanem monitoru telefonni desktop. At mi nikdo netvrdi ze v tom je nejaky problem. Continuum je nesmysl. Proc teda rusili winRT kdyz to je vlastne to same? Desktop win na armu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ten tablet z teska je x86.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

No vsak. Kdo chce plnohodnotny windows na armu? Nikdo a ms to moc dobre vi. Proto zrusili RTcka. Proste X86 telefon s plnohodnotnyma windowsama a na telefonnim display defaultne telefonni dlazdice. Na kabelu pak plnohodnotny okna

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Taky se tomu divim, kdyz to stoji dve petky, kdyby do toho strikli 120GB SSD a 4GB ram, tak je to pakatel navic ...
Ale ta integrace by byla asi slozitejsi. Jako nejjednodussi samozrejme bezici klasicke desktopove a uspane v pameti + WM na telefonu. Po pripojeni k docku nebo probuzeni a pripojeni treba pres RDP (hlavne aby to slo, by me mohlo urvat, kdyby to neslo pustit bez docku, ale oni jsou toho schopni), by se proste nejakym zpusobem zesynchronizovaly univerzalni aplikace s desktopem.
Idealne samozrejme by to bylo tak, ze to bude jeden system, kde win32 bude spinkat na telefonu ..... proste neuvidis desktop .... a po probuzeni uvidis a pojedou tam jak na telefonu, tak na velkem displeji ty stejne aplikace ..... ale podle me to moc resi .... snazi se to udelat jiste nejak univerzalne, pritom prvni postup by bohate stacil s tim, ze by se pustena aplikace na mobilu proste jen uspala a ihned obzivla na desktopu a naopak. Pak jeste udelat integraci par veci natvrdo jako SMSky a volani a hotovo ..... presne tak to dela apple, zadne srani, proste to tam hodi natvrdo a funguje to presne jak ma.
Microsoft ma ale furt podle me problem s univerzalnima aplikacema .... muzou byt psane v nativnim kodu, nejenom .NETu, takze jsou i platformove zavisle ..... kdyby zakazali psat nedotneti aplikace v cecku pro arm a snazili se arm vymytit z telefonu, tak by se to konecne mohlo ubirat spravnym smerem. Ja doufam, ze ten novy surface phone (takova ta chimera:) bude tak pekny jak L930, bude mit x86 atom a plnotucne windows k tomu. HW tomu dnes nic nebrani .... mel jsem ten tablet z tesca rozebrany a to PCB se vsim vsudy je mensi jak kreditka (nekde jsem tu posilal obrazek) a tenke je to asi 2mm .... a to je nejaka bouchanina od polaku z ciny, v telefonu by to zabralo jiste daleko min mista. Jako jestli ten surface phone v tehle podobe vyjde, tak to bude naprosta bomba a jestli bude stat i dvacku, tak si ho asi koupim:o) Ty tesco smejdy jsem vyhazel a koupil si linx7, krasne malicke, vejde se do kapsy (mnozi lidi maji tak velke "telefony"), vykon jak svina, proste nadhera .... mit to v 5.5" telefonu, moci se tam pripojit pres RDP nebo HDMI, mit tam pul terovou SDkartu, moci si k tomu cokoliv pripojit, tuner, mys, lednicku ..... uff, ja dnes asi zas neusnu:o)

offtopic: umi continuum aspon pripojit sambu atd?

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ze microsoft presne tohle nechce. Jinak by to urcite bylo trivialni a i hw na to uz existuje (hromada telefonu s atomem). Microsoft si mysli ze se mu ted podari vymytit win32. To ale ani omylem. Ono lidi na pocitacich pouzivaji windows jen z toho duvodu ze win32 aplikace podobrem na nicem jinem nepusti. A on ten pocitac neni jen o browseru a wordu. Ano to se da dobre nahradit linuxem ale tim to taky konci. A mimochodem v microsoftu uz se zabyvaji myslenkou jak zabalit win32 aplikace do kontejneru ktery by sel umistit na store a pustit na telefonnich windowsech. Ale to bude pekny kockopes. Ja sousel pouzivat tablet s normalnima windowsama jako normalni pocitac asi mesic. Normalne to je pouzitelny. Je to trochu linejsi ale to bych spis pricital mizernemu ulozisti. Kdybych mel telefon tak 5-6 palcu na kterem by bezely dospely windows, na malem displeji by bezel telefonni software a po pripojeni k monitoru normalni desktop tak jsem uplne spokojenej.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze v tom to nebude ..... oni jsou proste jen "trosku" pomali:)
Jako ja vymytil vsecko s androidem uz davno. Mam miix2 8" a ted ten linx7 ... linx ma sice pomalejsi CPU a jen 1GB ram, ale je celkove rychlejsi mi prijde ..... uloziste 80MB zapis a 170MB cteni je hodne slusne. Koupil jsme si kabel, z ciny mi ma prijit jeste napajeny USB hub pro vice USB a soucasne nabijeni, takze pak kdyz prijedu na chatu, jen to cvaknu do microHDMI a microUSB a valim plny desktop:) 3D videa, web, vse bezi znamenite (treba ten web subjektivne mnohem rychleji nez moje i7-860). Jeste teda to musim trosku umravnit ..... po vsech aktualizacich plnych officu uz ma windows adresar 20GB, coz je opravdu na povaznou a vycisteni disku neudela nic. Jenom update lyncu vzal 2GB ... jako neveril jsem tomu, ale tohle je u W8 hodne spatne chovani. W10 to uz pry nedelaji. Budu to muset jeste potunit:) Jako nejvic si vzaly officy ..... to snad ubylo nejakych 13GB po vsech updatech, protoze tam ma rozbalene vsechny instalatory, to je proste zle:(

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Já si osobně myslím, že největší fail je vize univerzálních aplikací. Když jsem na desktopu, tak chci plné "myšoidní" aplikace, když jsem na telefonu, tak chci zase tapací mobilní. Je mi úplně ukradené, že ten mail klient vypadá na každé platformě úplně jinak. Snažit se to slepit dohromady je asi jako vytvářet ze psa chobotnici přistřelením dalších nohou...

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.