CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Amazon požádal FCC o zamítnutí satelitní sítě Starlink, prý porušují pravidla

zase zmrdí interpretace movcí z řitní techniky.

Celý problém je v podstatě stejný, jako když SPX ondala u FCC další pásma nebo jiné než původně nahlášené a schválené výšky orbit.

Nyní si SPX chce vyondat blokaci na dvě různé konfigurace satelitní konstelace, což zásadně ohrožuje vstup konkurence na tento trh.

Protože zdejší movce jsou vylízanější než nedělní talíř, přiblížím jim to na analogii. Je to, jako by si například CISCO chtělo patentovat wifi na 2,4 GHz a 5 GHz, s tím, že se v budoucnu rozhodne, kterou technologii bude používat.

Muskovi teď v americkém zkruvystánu projde i zabíjení batolat, ale bylo by fajn, kdyby už konečně úředníci našli koule a šlápli mu do úsměvu. Protože dělat kdokoliv jiný jen polovinu toho, co dělá on, tak z vězení už nevyleze.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tobě musel Musk rozbořit všechny bábovičky, cos kdy postavil, aby si pak sám postavil všechny nachlup stejné, jako byly tvoje, ne? Takhle žlučovitý příspěvek jsem už dlouho nikde neviděl.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Normálnímu a myslícímu člověku by měl Musk a zejména ty jeho mOvce vadit. Pokud ti nevadí, nebo jej dokonce adoruješ, pal se nemáme o čem bavit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Musk je mi upřímně řečeno úplně u prdele. Ale ten Starlink mě docela zajímá. A je mi úplně jedno, jestli ho vyrábí Musk, nebo Apple, nebo ho nakonec dovalí Jeff Bazoš. Existují i u nás určité lokality, kde bydlí lidi a ti by chtěli internet, jenže tam prostě není (nebo je, ale hodně špatný, takový jako nestabilní 5Mbit a podobně).
Chápu dokonce, že Starlink není levná záležitost, ale těch lidí je tam víc a když se třeba tři složí na jeden Starlink, tak ta cena začne být už zajímavá (na tu bídu, co tam mají nyní), protože ta rychlost ty tři domácnosti snadno uspokojí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se nesloží na satelitní internet klasický? Existuje to už dekády a je to levnější než starlink. Ostatně myslím, že jsem ti už posílal odkaz. Jediný problém je ping, ovšem drtivá většina lidí používá internet jen na konzumaci do čehož skype a spol nepatří. A u konzumace ping nevadí.

Jinak pokud máš zájem o nízkolatenční satelitní internet, pak by jsi měl mít zájem o tom, aby SPX neházela konkurenci klacky pod nohy. Což je přesně ten případ, proti kterému se Kuiper ohrazuje. Mimochodem ono to vadí i Onewebu, který by tě taky mohl zaujmout.

Mně osobně serou všechny tři sítě, protože vidím dál než za první roh. Když vidím kolik satelitů chce mít Musk, tak mně jímají Kesslerovské noční můry.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

OMG :)))
apropos tak dobře jsem se poránu už dlouho nenasmál, díky za koment k ranní kávičce

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

od kdy ovce pijí kávu? Trávu s rosou by jsi měl po ránu pěkně žrát. mBééééééééééééé ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co můžeš čekat od někoho, kdo totálně žere Kremelskou propagandu. Musk vyfoukl Roskosmosu všechny kšefty, tak je to nepřítel :-) A samozřejmě všichni s jiným názorem jsou úplný blbci...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Máš to pomotané, úplní blbci Muska milují. Právě proto, že jsou úplní blbci.

Roskosmosu Západní kšefty nevyfoukl Musk, ale "sankce" SSA. Ovšem ve skutečnosti je nevyfoukly RKA, ale například Chruničevu. Samozřejmě jen úplní blbci si totiž myslí, že RKA, což je analog NASA, prodává a zajišťuje komerční starty družic ;-)

Myslím, že jsi dal svou osobou pregnantní příklad, co mi vadí na Muskovi a té jeho sektě :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, hlupáčku. Tím, že někoho, kdo s tebou nesouhlasí, označíš za blbce, realitu nezměníš.
Pokud jde o Roskosmos, mám samozřejmě pravdu. Tady nejde jen o komerční starty družic, ty si Rusko dokázalo dost podělat samo nespolehlivým Protonem. Ale jde o dopravu kosmonautů na ISS a to už je věc Roskosmosu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Astronauti jsou RKA dost jedno. To jen úplní blbci měli za to, že to je nějaké ryto pro Rusáky. Ve skutečnosti se toho pro RKA tolik nezměnilo. NASA stále cáluje za Progressy (které byly v ceně křesla) a udržení stanice na orbitě a k tomu se jí násobně zvýšily náklady, protože teď musí platit přemrštěné částky SPX a Boeingu za křesla, která ve skutečnosti nechce (musí nyní dopravit a uplatnit na ISS více lidí, než bylo kdy vůbec projektováno). Proto se NASA vůbec nestresuje, že Boeing svoje lety odkládá. NASA se to náramně hodí do krámu, protože až vyjezdí svojí kvótu Dragon, tak naskočí Starliner. Pokud by se Boeingu zadařilo hned na začátku, tak létají paralelně a taky paralelně skončí jejich kontrakty. Byl by tedy dvojnásobek zbytečných tajtrlíků na ISS za peníze daňových poplatníků SSA a NASA nemá ten rozpočet nafukovací.

Ostatně ze stejných důvodů zvolila IMHO NASA to Muskovo dildo jako přistávací modul na Měsíc. Má totiž ze všech nabízených variant absolutně nejvyšší pravděpodobnost, že to nevyjde (je to takřka 100%) a tím se bude moci Luna zase odpískat a ani to nevyjde draho (jen nalijí 3 miliardy Muskovi do kapsy). Systém který navrhl například NT by vyšel a fungoval (ostatně jde o Apollo 2.0) a sežral by tak extrémní množství prachů i v budoucnu.

Prostě svět není triviální a lienární, jak si úplní blbci myslí a Musk ho maluje.

EDIT: jen tak pro zajímavost, průměrně NASA potřebuje 4 astronauty za ROK. A kolikrát se kroutila, aby to bylo ještě méně. Tedy i kdyby RKA neměla vůbec žádné náklady se startem, tak je to 320 mil. USD. RKA má rozpočet cca 3 miliardy dolarů. Tedy zcela zanedbatelná částka. Pokud si však uvědomíme, že v ceně je start Sojuzu a Progresu, půlroční výcvik ve hvězdném městečku, za které Rusko platí pronájem 120 mil. USD ročně Kazachstánu, včetně zajištění návštěv a ubytování rodin, řízení mise a nakonec i popřistávací kolečko, tak musí být i úplnému blbci jasné, že za 20 mega (což je čistá cena křesla v Sojuzu), se to fakt udělat nedá ani v Rusku. Realistické náklady tak budou někde mezi 50-70 mil. dolarů. Srovnávat tu cenu pak s SPX nebo Boeingem je chyba, protože ti jsou jen taxikáři. Všechno to okolo si platí a zajišťuje NASA.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, všichni kromě tebe a případně Rusů jsou úplně pitomí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem nikdy netvrdil. Ale že je NASA nucena z politických důvodů dělat kroky, které ji nejdou pod vousy nelze nevidět.

Samozřejmě na nějakou argumentaci nemáš znalosti. Takže mně tvá reakce nepřekvapuje. Tak hlavně nezapomeň na mínus.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"musí nyní dopravit a uplatnit na ISS více lidí, než bylo kdy vůbec projektováno"

"Musí"? Jeden Sojuz dopraví na ISS tři lidi, jeden Dragon čtyři, stanice je projektovaná na sedm lidí. Kde jsou ty lidi navíc?

"Má totiž ze všech nabízených variant absolutně nejvyšší pravděpodobnost, že to nevyjde (je to takřka 100%) a tím se bude moci Luna zase odpískat a ani to nevyjde draho (jen nalijí 3 miliardy Muskovi do kapsy). Systém který navrhl například NT by vyšel a fungoval (ostatně jde o Apollo 2.0) "

A tyhle pravděpodobnosti jste získal metodou digitální evakuace?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze to byla spise metoda digitalni ejakulace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne on opravdu myslel průjem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě jsem myslel metodu vycucání z prstu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen ignorant s ideologickým postižením mozku může tvrdit že Musk sebral Rusům všechny kšefty, když se konkurence snaží dohnat Starlink a Sojuzy se díky tomu nestačí vyrábět. Viz. One Web...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se stíhají vyrábět; OneWeb spotřebuje sotva polovinu letů, co se normálně provádějí. Navíc Sojuzy kdysi měly až šedesát letů ročně, takže tam pořád musí být docela velká rezerva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže v té době se taky montoval v pěti montážních halách. Dnes existuje jen jedna.
Oneweb tak moc vyzobal Sojuzy, že už nejsou pro Kourou, i když Arianne 6 sklouzla a ESA by měla zájem ještě na další dva roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Jenže v té době se taky montoval v pěti montážních halách. Dnes existuje jen jedna."

https://www.arianespace.com/wp-content/uploads/2015/09/Soyuz-Users-Manua...

"Soyuz LVs are produced in Samara, Russia, by the Samara Space Center, whose facilities have been designed to accommodate the production of up to four LVs per month."

Ctyřicet osm nosičů za rok je málo? Deset letů za rok od OneWebu je "nestíhají vyrábět"?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nyní si SPX chce vyondat blokaci na dvě různé konfigurace satelitní konstelace"

O žádnou "blokaci" konstelace samozřejmě nejde; FCC jim ostatně ani nic takového nemůže poskytnout, přidělit jim může pouze komunikační pásma.

"což zásadně ohrožuje vstup konkurence na tento trh."

Vstup konkurence na tento trh ohrožuje zejména její totální neschopnost, především ze strany Amazonu (o něco méně pak v případě OneWebu).

"Je to, jako by si například CISCO chtělo patentovat wifi na 2,4 GHz a 5 GHz, s tím, že se v budoucnu rozhodne, kterou technologii bude používat."

...takže úplně normální, chápu to správně? Protože takhle patenty fungují. Nikdo vás nemůže donutit vyrábět něco, co máte patentované, když pak vymyslíte něco ještě lepšího.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

S tímhle "člověkem" jsem měl už dlouhou diskuzi ohledně robotiky u Boston Dynamics ale teď koukám, že se už totálně odkopal... On totiž pracuje u nějaké firmy co dělá průmyslové roboty a je na základě těch každodenních přízemních problémů, že se jim to nebo tohle nedaří dotáhnout, už asi hodně vyšinutej... Takže si hledá důvody proč něco nemůže fungovat a nedá se udělat jinak a lépe a o tom byla celá ta dlouhá debata... Radil bych mu změnit zaměstnání nebo na rok dva odjet třeba k polárnímu kruhu a vyčistit si hlavu ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

naprosto vazne vam doporucuji vyhledat odbornou pomoc, obavam se, ze toto sam nezvladnete.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

je zajímavé, jaká koncentrace zkurvysynů se nachází mezi mOvcemi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

uprimne mi vas je lito, myslim to vazne, nemyslim to jako urazku. preji vam, abyste nasel klid, mir a stesti. psanim nenavistnych prisoevku na internetu stesti neziskate

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"lékařská rada" od neužitečného zmrda, kterej má neodbytné nutkání u dávno vyčpělého článku napsat osobní útok na jemu zcela neznámého člověka, nepostrádá tu správnou pachuť, že problém máš ty a ne já ;-)

Takže neděkuji za tvou starost a tvou radu si strčím tam kam patří.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeff who? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na té rezervaci dvou různých konfigurací konstelace Starlink je pikantní, že jedna je uzpůsobená na realizaci prostřednictvím nosičů Falcon9 a druhá pomocí Starship.
Musk se tím chce pojistit pro případ že se nepovede vývoj rakety Starship a bude se muset vrátit k osvědčeným Falconům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano Musk bývá důsledný a obvykle počítá iterativně se všemi možnostmi (a chytře pak zvolí vždy tu nejlepší).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.