CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Americká armáda si tiskne bunkry na 3D tiskárně

Škoda že těm mariňákům nevysvětlili i to že téhož a daleko levněji a rychleji jde dosáhnout z prefabrikovaných dílů... Ten 3d tisk z betonu má smysl jen u velmi spcifických tvarů, které by se jinak dělaly obtížně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mě to napadlo...
- Proč vézt X tun betonu, vody, písku a všech přísad + 3D tiskárnu na beton?
- Stačí vézt už hotovou skruž.
- Kvalita betonového výtisku bude po mechanických stránkách uplně jinde, než kus z továrny.

Navíc 3D tisk je zásadně složitější než 2D tisk na papír... a troufám si říct, že ani ten tisk na papír vojákům moc nejde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Protože převoz surovin pro tisk je často jednoduší než transport prefabrikátů. Zapomeňte na transport po hladké silnici. Nemluvě o tom, že na mistě můžete operativně změnit co se bude stavět a neco zrovna dorazilo. Zatím si hráli s těmito materiály. https://www.youtube.com/watch?v=GAQ6_tVIaGQ

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je ale lež. Ve skutečnosti je daleko těší někam drandit s betonem než s železobetonovými prefabrikáty. Ten beton navíc není plastový drát, co mi vydrží roky ve skříni. Navíc je ten tisk trvá a vytuhnutí betonu taky...
A to video odkazuje právě na vatiantu prefabrikovaných dílů ne na 3d tisk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jsi ten clanek? Vytuhnuti jejich mixu do 24h. A nemluvil jsem o nakladech za transport ale o transportu samotnem. Na material ti staci obycejnej armadni nakladak s dobrou pruchodnosti terenem. V pripade prefabrikatu budes velmi omezen maximalni moznou velikosti. Coz splnuje treba ten betonovej stan. Ale ten ma sva omezeni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mne přijde že si to nečetl právě ty..... A ani já nemluvil jen o nákladech ( i když i ty budou výrazně nižší u prefabrikátů).... Na prefabrikáty stačí obyč náklaďák na materiál ne. Materiál je beton nen cement atd aze kterého to teprve budeš míchat i to trva nějaký čas a 24h je jen tuhnutí k tomu musíme počítat i tosk a přípravu. V případě prefabrikátů nebudeš omezen velikostí ani omylem ony se totiž montují na sebe bytovka se taky nevyrábí v jednom kuse a přitom má klidně desítky metrů. Ty betonový stany a korita jsou právě ty prefabrikáty...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Premix. Jen přidáš vodu. Jak můžeš vidět tak ten stan je srolovany do malého balíku. A velikosti omezen jsi. Zkus se motat lesem s nějakou větší soupravou. Nemluvě o dopravě téhle souprav na bojiště. Počítej s nakladakem který se vejde do nákladního letadla. Jedná z velkych nevýhod panelu je, že když přijdeš o jeden náklaďák během transportu, tak toho moc nepostaví. S tiskárnou je riziko menší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jesus mankote ten "stan kde přidáš vodu" = prefabrikát ne 3d tisk. S tikárnou je riziko naopak větší, přidu o pár panelů = postavím o něco míň, přidu o 3d tiskárnu či cisternu s vodou = nepostavím nic. Nehledě na to, že panely začnu skládat hned jak dojedou kdežto u 3d tisku napřed chystám pak tisknu a pak až (nejdřív druhej den) něco můžu skládat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím o premixu. Hotové betonové směsi. Jen přidáš vodu. To si můžeš koupit i ve stavebninach. Na drobné opravy prima věc. Žádná látka napustena cementem. Armádní tiskárna nebude nic komplikovaného. Nejjednodušší varianta 3 traverzy a vozík na beton. Přijdeš o tiskárnu, tak použiješ lidskou tiskárnu. Ta směs je tak hustá, že nepotřebuje bednění. A můžeš si postavit třeba i řopík když na to přijde. Protože máš beton a ne panel. Stavění z panelů taky není nejrychlejší. Jen na ten kryt budeš potřebovat minimálně 2 typy panelu. A jelikož se budou muset vejít na korbu náklaďáku tak je na místě stavby budeš muset pospojovat dohromady (minimálně oblouk). Tiskárna to dává jako jeden díl. Bude to levnější? Ne. Bude to rychlejší? Možná. Bude to univerzálnejší s většími možnostmi využití? Zcela určitě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano je daleko lepší použít bednění a železobeton či prefabrikáty. Běžná směs co si každý může koupit to fakt není... a tiskárna nejsou jen tři traverzy a vozík na beton to jsi mně fat rozesmál, prosím komentuj jen všci kterým alespoň trochu rozumíš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase jeden, co si myslí, že je chytřejší než armáda Spojených států :-p
Už ti nabídli fleka? Určitě ano, a ty jsi odmítl, protože s takovými amatéry přece pracovat nebudeš xD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen jeden co tomu, narozdíl od tebe, rozumí (třeba proto že je vělká část z toho jeho práce)....
A měl by jsi se naučit číst, pak by jsi zjistil že jde o pokus nějaké startupové firmy oplatnit poté co tak nějak ukázalo že baráky s tím moc rozumně a ekonomicky tisknout nejdou. Armáda USA zkouší kdejakou "blbost" naprostá většina z nich se ukáže jako nepoužitelná...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Budeš se divit ale na tiskárnu ti fakt stačí minimum. Potřebuješ pohyb ve třech osách. Jako kolejnice nám postačí třeba ty mnou zmiňované traverzy které seženeš skoro všude. Může to být i železniční kolej. Na osu X použiješ dvě traverzy . Po nich bude jezdit třetí traverzy na kterou umístíme vozík s tryskou. A jelikož na profily nepotřebujeme takovou výšku tisku, tak osa Z může být jeho součástí. Kritická a špatně nahraditelna je tak jen tisková hlava (vozík). Co jsem měl na mysli je dost podobně tiskárně Cobod v tomto videu. https://youtu.be/eIVl3gmswhM A ano není to rychlobeton co můžeš koupit v obchodě. Mají vlastní směs lavacrete která vyhovuje jejich požadavkům, což tu píšu od začátku. Co se týče cen domu tak staví chudinske čtvrti. Domy nejsou nic extra ale nejsou drahé a stojí během pár dní. A z článku se můžeš dočíst, že armáda přišla za nimi a není to jen jejich merketingove cvičení. Výrobní technologie se poslední době dost mění. To co jsme před 10ti lety prověřovali jako koncepty jde teď do vyroby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ož tu píšu od začátku"
Aspoň si přečti co píšeš j jednom příspěvku a pak v druhém...
"To si můžeš koupit i ve stavebninach"
"A ano není to rychlobeton co můžeš koupit v obchodě."
Jo a bouda z betonu není dům a z prefabrikovaných panelů ji dáš dokopy rychleji a levněji.
Před 70 lety existovala móda tzv futuro domů. Taky se našlo pár blázdnů co si to pořídilo, ale tím to skončilo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DRK je takový místní maskot. On je nejen chytřejší než armáda USA, on je: a) chytřejší než všichni ostatní a rozumí úplně všemu. b) pokud ne, pak platí bod a). Tedy alespoň podle jeho vlastního pohledu, který nepřipouští, že by v něčem neměl pravdu a mýlil se. Možnost svého omylu, až na vyjímku potvrzující pravidlo, nikdy neuzná. Jinými slovy: "Všchni jsou blázni jenom DRK je letadlo!".
Civilní stavbaři a vojenští ženisté, kteří jsou při distribuci hotových prefabrikátů silně limitováni maximálními rozměry a hmotností dílců, a s tím souvisejících přepravních nákladů tomu prostě nerozumí!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máš nějaké argumenty nebo jen demagogický plácáš jako vždy?
Ty prefabrikáty jsou právě tak vyráběné aby šli snadno transportovat a na místě složit šmankote....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a ještě jsem málem zapoměl:Když DRK nemá co říct, tak osočuje, kope, lže, etc.
Takže DRKu:
1) Netykáme si, mýtomane.
2) Argumenty byly ve větě "Civilní stavbaři a vojenští ženisté, kteří jsou při distribuci hotových prefabrikátů silně limitováni maximálními rozměry a hmotností dílců, a s tím souvisejících přepravních nákladů ...", ale to byste musel vědět o čem je řeč.
Polopaticky: Přeprava hotových prefabrikátů se podle typu vyplatí jen do určitě vzdálenosti. Čím rozměrnější a prostorově komplexnější, tím hůř se přepravují, vyžadují speciální přepravní techniku, kvalitu a průjezdný profil dopravní trasy etc. .
Shrnuto: Civilní stavebnicví je plné prefabrikátů. V ČR výrobny málem v každém kraji. Američtí vojenští stavitelé z prefabrikátů staví v Afgánistánu podstatné části základen. Ale všichni čekají jen na to, až jim expert DRK vysvětlí, jak se to má dělat. A jak správně Peetee vystihl, DRK se s takovými amatéry rozhodně nezahazuje :-)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal jso nic co by bylo v rozporu s tím, že prefabrikáty jsou jednodušší dostupnější a vhodnější jen napadáš druhého.
Je mi tě líto nejsi schopen žádné rozumné diskuze a jedině čím tu "přispíváš" je demagogie u článků které nějak byť vzdáleně píší o vojenské technice USA či Ruska s tím že vše ruské je "fuj" a fe americké "super".... Kdekoli to jde v diskuzích cpeš propagandu. Když nemáš argumenty nastupeje napadání druhého. Styď se Trolle... Nejvtipnější je, že každý si může přečíst kdo tu ve skutečnosti jen lže a napadá druhé ,ale to někomu jako "pert ib" nevadí on spoléhá na to že tisíckrát opakované lež se stane pravdou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší odpověď jsem si nemohl přát. Tady je názorně vidět, jak na tom argumentačně ve skutečnosti jste: nikde ani náznak argumentace. A taky je vidět, kdo do diskuse nesouvisejícně demagogicky tahá Rusko, o kterém nebyla ani v článku ani v diskusi řeč.
Jestli jsou prefabrikáty tak skvělé, tak si je objednejte, třeba z Ruska nebo z Číny i s dopravou. Možná až uvidíte cenovou kalkulaci za dopravu násobně převyšující cenu samotného prefabrikátu, tak vám dojde, jak je to s přepravními náklady. Nebo podle dosavadních reakcí nejspíš ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevzal jste v úvahu drobný detail. Armáda v USA má tolik peněz, že by s nimi mohli tapetovat. Cena stavebního materiálu pro ně nemá nijak zásadní význam. Ve srovnání s cenami vojenského materiálu je to zanedbatelná položka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle nemá na to co jsem psal naprosto žádný vliv... Nehledě na to že cena má samozřejmně význam pro všechny i pro armádu USA. Pokud jde něco udělat lépe levněji a rychleji jinak, není důvod na to používat 3d tisk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena 3d tisknutých budov nebude nijak závratná. Nepřekvapilo by mne, kdyby byla cca stejná jako u skládačky z prefabrikátů.

V mexiku se prodávají vytisknuté domky se zastavěnou plochou 45 m2 za měsíční splátku $20, za 7 let bude domek váš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To co píšeš je ale klasicka reklamština... za těch 37 000kč nemáš ani pozemek a ani základovou desku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zase narážíme na ten samý problém: snažíte se přenést zkušenosti z Čech do světa jedna k jedné. Mexiko je rozvojová země s výrazně nižšími příjmy než jaké tu máme my, proto i ceny pozemků, stavebních materiálů i práce budou přiměřeně nižší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen se snažím upozornit jaký je to nesmysl. Podle téhle logiky bych mohl argimentovat nižší cenou chatrče v africe...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opět: musíte brát do úvahy místní podmínky. Pokud zákazník poptává obydlí s kvalitou chatrče a vy mu nabídnete luxusní rezidenci s bazénem, myslím si, že nebudete úspěšný. Nároky na domek v Mexiku, kde zimní teploty jsou jen o 5 stupňů nižší než v létě, budou zcela jiné, než v kontinentální Evropě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se o 3d tisku domů ne o podmínkách v mexiku a evropě šmankote. A to ani nemluvím o tom že je rozdíl dotovaná chajda z projektu a komerční projekt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě se líbí ty nafukovací bunkry, co se polijí vodou a je stavba hotová. Tohle je jen takové hraní si s bábovičkami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

che che che to zase bude legrace až se jim to rozpadne jak domeček z karet :))) silně pochybuji o kvalitě a odolností takového radoby bunkru :)))) ten kdo o odolností bunkru něco ví tak se smněje :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.