CDR.cz - Vybráno z IT

Americké letectvo vidí budoucnost v levných postradatelných bojových letounech

USAF hodlá do své letecké flotily zařadit levné bezpilotní letouny, které budou stát jen několik miliónů dolarů a budou tak jen o něco dražší než řízené střely Tomahawk. Tyto letouny mají dělat doprovod stíhačkám a bombardérům.

Americké letectvo plánuje v blízké budoucnosti vlastnit flotilu robotických wingmanů, kteří by plnili funkci doprovodných letounů pro pilotovaná letadla. Jeden takový wingman bude stát maximálně několik miliónů dolarů a může v roji plnit celou řadu misí, přičemž pokud dojde na bojovou misi, tak se už moc nepočítá s tím, že se vrátí zpátky na domovskou základnu.

Letectvo proto začalo používat termín opakovaně použitelný a jednorázový bezpilotní letoun. Nízko-nákladové letouny by mohly v budoucnosti dělat doprovod stíhacím letounům nebo bombardérům, a plnit tak funkci předsunuté senzorové sítě nebo dodatečné palebné podpory. Dále mohou v roji ochromit nepřátelskou protiletadlovou obranu nebo se obětovat ve prospěch pilotovaného letounu.

Jedním takovým dronem, který je kandidátem na robotického wingmana USAF je technologický demonstrátor XQ-58A Valkyrie. Jedná se o stealth podzvukový (Mach 0,9) bezpilotní letoun vybavený moderní elektronikou, který unese ve vnitřní šachtě 250 kg užitečného zatížení a jeho dolet činí 3700 km. Jeden wingman XQ-58A Valkyrie má přitom stát jen 3 milióny dolarů. Pro porovnání průzkumný bezpilotní letoun MQ9 Reaper stojí 16 miliónů dolarů, stíhačka F-35A 89,2 miliónů dolarů a nakonec bombardér B-21 Raider má stát neuvěřitelných 550 miliónů dolarů.

Místo jedné stíhačky F-35A tak může letectvo pořídit 30 Valkýr. V budoucnosti by jednu letku stihaček F-35 mohly doprovázet desítky robotických wingmanů. Samotná XQ-58A Valkyrie má být takovým hybridem mezi opakovaně použitelným a jednorázovým bezpilotním letounem, kdy případná ztráta na bojišti bude pro USAF akceptovatelná.

Jednorázovými drony, které budou v budoucnosti na bojišti k vidění se mají stát tzv. mikrodrony jako jsou např. drony Perdix, které už americké letectvo testovalo. Jde o drony se skládacími křídly a vrtulí, které mohou být vypouštěny ze stíhaček a bombardérů. Síla tkví přitom v jejich množství. Z letounů může být vypuštěno mnoho set dronů, které vytvoří roj, který vydrží ve vzduchu několik desítek minut. Mohou být využity jako senzorová/datová síť nebo pokud budou vybaveny výbušninou, tak i jako útočný prostředek.

A nakonec se dostáváme ke kamikaze dronům. Ukazuje se, že se v mnoha případech začínají stírat rozdíly mezi bezpilotním letounem a řízenou střelou. V budoucnosti by se hypersonické letouny vybavené špičkovou elektronikou a zároveň i bojovou hlavicí mohly stát útočnými kamikaze drony, které by díky své rychlosti v terminální fázi letu mohly překonat protiletadlovou obranu.

Tagy: 
Zdroje: 

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Americké letectvo vidí budoucnost v levných postradatelných bojových letounech

Čtvrtek, 7 Listopad 2019 - 14:29 | AndyF1 | Presne tak. Armada a politici v USA ovela lahsie...
Čtvrtek, 7 Listopad 2019 - 12:21 | Kert | Navíc nejsou potřeba piloti, to je podle mě...
Čtvrtek, 7 Listopad 2019 - 11:07 | AndyF1 | Addd cena . Nuz vsak USA potrebuju hlavne biznis...
Čtvrtek, 7 Listopad 2019 - 09:21 | DRK | Nízkonákladových několik milionů dolarů na jeden...

Zobrazit diskusi